Despre Dan Voiculescu

Dan Voiculescu, cunoscut si drept “Felix Motanul” – porecla data de presedintele Traian Basescu, este un bogat om de afaceri care s-a implicat in viata politica.

Este senator al Romaniei si a fost vicepremier in Guvernul Tariceanu. Din decembrie 2008 este vicepresedinte al Senatului. Detine si functia de presedintele fondator al Partidului Conservator (fost Partidul Umanist Roman).

 

Nascut pe 25 septembrie 1946, Voiculescu a fost casatorit timp de 30 de ani. In 2000, sotia sa a murit, iar acum isi imparte viata cu Liana Voiculescu (numele coincide intamplator, nu prin vreo relatie matrimoniala).

Are doua fete, Camelia si Corina, si patru nepoti - Dan Guenther, Mara, Evelyn si Danut.

A lucrat inainte de 1989 in domeniul comertului exterior. A fost director la firma Crescent, care avea relatii privilegiate cu Securitatea si Intreprinderea de Comert Exterior "Dunarea".

In 2006, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) i-a dat lui Dan Voiculescu verdict de colaborare cu Securitatea ca politie politica, sub numele conspirativ Felix.

Dupa 1990, a infiintat Holdingul Grivco, care cuprinde peste 20 de companii cu activitate diversa de la comert, media, banci si finante la servicii,productie si agricultura.

In 2001, s-a retras din afaceri, lasandu-si fetele sa se ocupe de business. Averea familiei Voiculescu depaseste 400 de milioane de dolari.

Este membru fondator al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, care reuneste cele mai importante nume ale mediului economic romanesc.

Este fondator si presedinte al Fundatiei Umaniste "Dan Voiculescu", care are ca obiectiv identificarea, sprijinirea si incurajarea talentelor in special a tinerilor cu aptitudini deosebite.

Studii

- A absolvit Facultatea de Comert Exterior de la ASE in 1974.

- In 1977 si-a luat doctoratul in economie.

- In 2000, a luat premiul Academiei Romane pentru lucrarea "Analiza de Competitivitate a Economiei Romanesti, Orizont 2000-2005-2010. Solutii Strategice Alternative" - Editura Academiei Romane.

Activitate politica

- din decembrie 2008, este vicepresedinte al Senatului

- din noimebrie 2008 este senator PC de Bucuresti

- ianuarie 2008 – prezent - presedinte fondator al Partidului Conservator

- decembrie 2004 - septembrie 2007 - senator, lider al grupului conservator din Senat, membru al Comisiei senatoriale de politica externa, presedinte al grupului parlamentar de prietenie Romania-Austria

- mai 2005 – ianuarie 2008 - presedinte al Partidului Conservator. In urma Congresului din data de 7 mai 2005, Partidul Umanist din Romania (social-liberal) a devenit Partidul Conservator.

- 1991 - mai 2005 – presedintele Partidului Umanist din Romania.

Activitate profesionala

- 1996 - prezent - profesor universitar - ASE Bucuresti - catedra de Relatii Economice Internationale, Disciplina Competitie si Competitivitate

- 1992 - prezent - fondator si actionar majoritar al Grivco SA

- 1982 - 1992 - general manager al biroului din Bucuresti si coordonator al proiectelor Internationale - Crescent Commercial& Maritime Ltd. Cyprus

- 1970 - 1982 - sef Departament Comert Exterior - Vitrocim

Felix Motanul

Inainte si dupa Revolutie s-a vehiculat ideea ca firma Crescent, companie mixta romano-cipriota condusa de Voiculescu, ar fi fost un paravan prin care dictatorul Nicolae Ceausescu scotea bani din tara intr-un cont secret. In 1990, un grup de experti canadieni angajati de Guvern pentru a gasi acesti bani a propus arestarea lui Dan Voiculescu, dar investigatiile lor au fost oprite.

Colaborarea sa cu Securitatea ca politie politica a fost confirmata totusi de CNSAS in vara lui 2006.

Folosindu-se de numele de cod Felix, Dan Voiculescu a dat cu subsemnatul la Securitate, turnandu-si fostii colegi. Asa cum au facut cateva milioane de cetateni ai Romaniei, afirma el mandru de “serviciile aduse tarii”.

Demascarea sa a coincis cu momentul in care Voiculescu se pregatea pentru marele salt in lumea puterii politice. Dupa retragerea fortata a lui George Copos din Guvern, Dan Voiculescu se lasa rugat de premierul Tariceanu sa ocupe postul de vicepremier. Voiculescu si-a ulterior demisia din Guvern si a retras partidul de la putere.

Insa Voiculescu nu s-a declarat invins, a atacat verdictul de politie politica si respingerea contestatiei sale de catre CNSAS la Curtea de Apel, unde a ridicat si cateva exceptii de neconstitutionalitate prin avocatul sau, deputatul Sergiu Andon. Ca urmare, Curtea Constitutionala nu doar ca i-a admis aceste exceptii, ci a declarat intreaga lege dupa care functiona CNSAS neconstitutionala.

Scandalul nu s-a stins insa nici atunci. In iulie 2008, au fost date publicitatii stenogramele audierilor lui Dan Voiculescu de la CNSAS.

Astfel s-a aflat ca Voiculescu nu a turnat decat cetateni straini si pe acest argument si-a bazat apararea in fata CNSAS.

„Lucrand in comert exterior, eram obligat sa-mi castig si eu o paine cand ma intrebau de un cetatean strain ce e cu el, sa spun ce stiu despre el. Dar nici pe acela nu il turnam in sensul de a-i face vreun rau. Despre romani, dupa cum rezulta din toate dosarele si din toate hartiile acestea, nu am vorbit in viata mea”.

Considerand turnatoria ce viza strainii o circumstanta atenuanta, Dan Voiculescu a scapat insa printre randuri detalii despre metodele delatiunii care, implicit, aduceau atingere si unor romani.

Astfel, Dan Voiculescu, alias informatorul „Felix“, desi a sustinut permanent ca nu a dat Securitatii decat „note de serviciu“, si nu note informative, oferea ofiterilor informatii consistente despre opiniile si actiunile politice ale celor cu care intra in contact.

Mogulul media

Dan Voiculescu a infiintat in anii 90 trustul media Intact, care cuprinde televiziunile Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia si GSP TV, posturile de radio Romantic FM, News FM si Metropol FM, publicatiile Jurnalul National, Gazeta Sporturilor, Saptamana Financiara, Felicia si Financiarul.

Desi in 2005 si-a predat afacerile media fiicei sale Camelia, toate aceste investitii i-au adus lui Dan Voiculescu apelativul de „magnatul” sau “mogulul” media.

Dusman declarat al presedintelui Traian Basescu, Voiculescu si-a castigat antipatia acestuia si gratie unor materiale jurnalistice si emisiuni televizate ale trustului Intact. Seful statului l-a acuzat in nenumarate randuri de manipularea opiniei publice cu ajutorul jurnalistilor-tonomat.

Solutia imorala

La alegerile parlamentare din 2004, PC, pe atunci PUR, a candidat pe liste comune cu PSD. Dupa anuntarea rezultatelor scrutinului, umanistii au schimbat tabara si au facut Guvernul impreuna cu Alianta D.A., care altfel nu avea suficienta sustinere in Parlament. Aceasta miscare a fost catalogata de presedintele Traian Basescu drept “solutia imorala”.

Biroul Politic al PC a decis in decembrie 2006 retragerea imediata a reprezentantilor formatiunii din Guvern si trecerea in Opozitie. Toti reprezentantii partidului din Executiv si-au dat demisia.

Desi au fost tradati in 2004, social-democratii au fost de acord sa faca iar alianta cu PC, in vederea alegerilor legislative din toamna anului 2008. Alianta electorala a fost inregistrata oficial la tribunal in iunie 2008.

Se pare ca motivul principal al interesului PSD pentru PC, un partid de 1% in sondaje, este mediatizarea pozitiva gratie trustului Intact care apartine familiei Voiculescu, fapt probat in campania din 2004.

Demisia din Parlament

Dan Voiculescu a anuntat in septembrie 2007 ca demisioneaza din Senat, pe motiv ca nu si-a putut respecta angajamentele fata de electorat, din motive independente de vointa sa.

Liderul conservator a sustinut ca dosarele instrumentate impotriva sa de DNA sau verdictul de politie politica acordat de CNSAS nu sunt cauza demisiei sale din Parlament, ci un sentiment de rusine fata de pensionarii care il iubesc, dar pe care nu-i poate ajuta.

Link-uri utile:

Dan Voiculescu
Dan Voiculescu

Data nasterii: 25 septembrie 1946

Cariera:  - om de afaceri, magnat de presa, fost vicepremier al Romaniei si senator

Evenimente importante:  - in vara lui 2006, a fost declarat colaborator al Securitatii ca politie politica

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Dan Voiculescu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Bancuri despre Dan Voiculescu

epigrama: Priceput-a FELIX bine si nu -Si mai gaseste ROSTUL in POLITICA si-N...citeste tot bancul