Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ponta nu scapa de "vulnerabilitatea" Dan Voiculescu - Fondatorul PC candideaza, daca vrea

Sambata, 15 Septembrie 2012, ora 09:03
7972 citiri
Ponta nu scapa de "vulnerabilitatea" Dan Voiculescu - Fondatorul PC candideaza, daca vrea
Foto: Evenimenul Zilei

Premierul Ponta a declarat, recent, ca cei care au verdicte definitive de colaboratori ai fostei Securitati nu pot candida la alegerile parlamentare, deoarece asa "prevede legea". Nu e adevarat.

Victor Ponta are de multa vreme "problema Dan Voiculescu", declarandu-l intr-o emisiune la TV Ziare.com "singura vulnerabilitate reala a USL". Cum zilele acestea se discuta impartirea candidaturilor in USL, iar PC are pretentia sa obtina nu mai putin de 21 de colegii eligibile (fata de cele 4-5 detinute in prezent), liderul PSD s-a trezit din nou intrebat de jurnalisti daca Dan Voiculescu se va mai regasi sau nu pe listele de candidati ai uniunii.

"Dupa cum stiti foarte bine, exista o prevedere legala. Legea prevede foarte clar, cei care au facut politie politica nu pot sa candideze. Este o lege foarte clara. Nu poti sa candidezi, trebuie sa faci o declaratie pe proprie raspundere. Nu poti sa candidezi", a sustinut Victor Ponta.

Afirmatiile sunt insa contrazise de legislatia actuala. Legea CNSAS si legea 35/2008 privind alegerea deputatilor si senatorilor nu prevad o interdictie de a candida pentru colaboratorii fostei Securitati.

O astfel de interdictie era prevazuta in legea Lustratiei, sustinuta si votata de PDL la inceputul acestui an, boicotata de USL si intoarsa la Parlament inainte de pomulgare dupa ce a fost contestata de magistrati la Curtea Constitutionala.

Legea Lustratiei este neconstitutionala, a decis CCR

Ca premierul Ponta nu a spus adevarul reiese si din declaratiile a doi colegi parlamentari.

"Conform legii actuale poate candida, dar trebuie sa faca public acest lucru - ca a fost informator al Securitatii. Alegatorul va hotari daca il voteaza sau nu, dar nu este o lege a lustratiei care sa ii interzica candidatura", a declarat senatorul UDMR Gyorgy Frunda pentru Ziare.com.

"Din punct de vedere legal exista aceasta posibilitate, ca acea persoana sa candideze. Insa trebuie sa isi treaca in declaratie acest lucru. Instanta poate interzice dreptul cuiva de a alege si de a fi ales, dar fara o astfel de interdictie nu se poate lua cuiva dreptul de a candida", a confirmat si deputatul PDL Daniel Buda.

Spre deosebire de alte tari foste comuniste, in Romania insa nu a existat niciodata o lege care sa ii lustreze pe politicieni. Instanta a fost initial investita sa spuna doar daca cineva a facut sau nu politie politica, iar dupa modificarea legii de functionare a CNSAS ea a putut doar sa constate, in baza probelor administrate, daca cineva a fost colaborator sau lucrator in Securitate. Si atat.

Adevarul despre Legea Lustratiei - Interviu Ziare.com

In ceea ce il priveste pe Dan Voiculescu, Inalta Curte a stabilit, definitiv, ca a colaborat cu fosta Securitate, dar nu i-a luat acestuia dreptul de a candida din nou pentru un fotoliu de senator, lucru confirmat si de Sergiu Andon, avocat al lui Dan Voiculescu si deputat PC pana saptamana trecuta.

"Domnul Ponta, cand a spus ca nu mai poate candida, a spus-o aiurea. Nu e adevarat.

Se poate candida, doar ca trebuie sa se declare acest lucru. La dosarul de candidat se da o declaratie pe proprie raspundere. Rostul ei este ca alegatorul sa stie daca el a colaborat sau n-a colaborat. Poate ca sunt alegatori care ii prefera pe colaboratori. Oricum, trebuie sa se stie cine e. Si atunci, in loc sa completeze declaratia tip (pe care, de obicei, o dau Birourile Electorale) cum ca n-a colaborat, face o alta declaratie si scrie 'Am colaborat, conform deciziei instantei....".

Dosarul e admisibil. Sunt Birouri Electorale judetene mai obtuze si care vor neaparat acel formular. E complet gresit si va dau exemplul deputatului Ilie Merce, fost deputat PRM pana acum doua legislaturi, care a fost colonel de securitate, fost adjunct de judet si stia toata lumea ce a fost. A candidat, a fost deputat... Cand nu s-a mai ales nu s-a mai ales in alegeri, dar nu pentru ca nu a candidat.

Este complet legal. Pe domnul Ponta l-a luat valul, cum il ia cateodata", a explicat Sergiu Andon pentru Ziare.com, subliniind apasat ca fondatorul PC "categoric, poate candida".

Avocatul a punctat si el ca singurii care nu pot candida sunt cei carora instanta le-a luat acest drept.

"Or instantele care solutioneaza actiunile de constatare ale CNSAS nu au aceasta prerogativa", a subliniat Sergiu Andon.

Si Ioan Ghise mai poate candida

Dan Voiculescu nu este singurul senator USL cu certificat de colaborator al fostei Securitati care s-ar putea regasi din nou pe listele de candidati in aceasta toamna.

Senatorul PNL Ioan Ghise, extrem de vocal il ultima perioada, se afla intr-o situatie similara. El a intrat in vizorul CNSAS inca din 2002, cand a recunoscut ca a dat note informative despre libienii scolarizati in Romania si cazati la caminul unde era pedagog.

Consiliul a emis in prima instanta o decizie favorabila lui Ghise, pentru ca nu intrase in posesia tuturor arhivelor Securitatii detinute de SRI si SIE. In 2006 insa, s-a cerut reanalizarea cazului la cererea presedintelui PER Brasov, Dumitru Butan.

In apararea sa, Ioan Ghise a trimis conducerii PNL o scrisoare deschisa, in care-si motiva angajamentul fata de Securitate. A fost exclus din PNL odata cu Mona Musca, dar reprimit ulterior.

In prezent, Ioan Ghise este unul dintre parlamentarii USL care nu se impaca inca cu ideea esecului operatiunii de suspendare a lui Traian Basescu. A protestat zile in sir in fata Palatului Cotroceni si a depus plangeri penale in instanta fata de judecatorii CCR.

Recent, Ioan Ghise a stat alaturi de Crin Antonescu la intalnirea pe care presedintele Senatului Romaniei a avut-o cu delegatia Comisiei de la Venetia sosita la Bucuresti pentru a intocmi un raport cu privire la atacurile la care Curtea Constitutionala a fost supusa in aceasta vara.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ponta Voiculescu candidat USL, #Ponta candidati colaboratori securitate, #Dan Voiculescu candidat 2012 , #CNSAS
Comentarii
Poza Uniunea Satanisto Leninista
Uniunea Satanisto Leninista
rank 5
Poza repulsie
repulsie
rank 5