Avocatul Mihaela Olaru: Antena 3 nu a fost confiscata. Dosarul ICA - un caz scoala Interviu

Duminica, 17 August 2014, ora 17:59
17208 citiri
Avocatul Mihaela Olaru: Antena 3 nu a fost confiscata. Dosarul ICA - un caz scoala Interviu
Foto: Facebook / Mihaela Olaru

Dosarul ICA reprezinta o premiera in justitia romaneasca pentru ca instanta a dispus confiscarea extinsa a unor bunuri. Insa, conturile bancare, salariile angajatilor de la Antena 3 sau activitatea postului nu sunt afectate, explica Mihaela Olaru, avocat specializat in drept penal.

In dosarul ICA, in care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare cu executare, instanta a mai dispus si confiscarea terenului pe care se afla sediul Grivco si sediul posturilor TV din grupul Intact, precum si a 3,5 milioane de dolari din averea omului de afaceri, la care se adauga alte 11 milioane de dolari din averea celor doua fiice, in vederea recuperarii prejudiciului produs statului.

Dan Voiculescu, 10 ani de inchisoare: Confiscari pe banda rulanta, de la apartament si bani la sediul Antena 3

DNA va urmari ducerea la indeplinire a deciziei instantei, iar daca se va constata ca unii dintre cei responsabili isi vor exercita atributiile cu rea credinta, atunci va deschide dosare penale, spune avocata Mihaela Olaru, intr-un interviu acordat Ziare.com.

In opinia sa, dupa arestarea lui Dan Voiculescu, Antena 3 a dus o campanie de dezinformare "cu scopul de a induce in eroare opinia publica si de a instiga la violenta si la nerespectarea hotararilor judecatoresti", motiv pentru care "cei are se fac vinovati de savarsirea infractiunii de instigare publica trebuie sa raspunda penal".

De ce se spune ca asistam la o premiera si ca dosarul ICA va fi un "caz scoala"?

In dosarul ICA, instanta a dispus sechestru cu privire la bunurile lui Dan Voiculescu si in momentul de fata asistam la derularea unei proceduri care prevede confiscarea acestor bunuri si trecerea lor in proprietatea statului. Bunurile care privesc aceasta confiscare vizeaza fapte penale deja constatate si prin care statul roman a fost prejudiciat cu 60 de milioane de euro.

Recuperarea acestui prejudiciu vizeaza, prin aceasta confiscare, o procedura speciala care extinde acest cadru si impotriva celor care, cu stiinta sau fara stiinta, au beneficiat de bunuri care au provenit din fapte ilicite, totul cu scopul de a le proteja si ascunde.

Din acesta perspectiva, putem spune ca asistam la un "caz scoala" intrucat practica judiciara nu s-a mai confruntat cu asa ceva pana acum. Acest caz poate constitui inceputul unei noi directii in practica judiciara, cea in care persoanele care comit astfel de ilegalitati sa raspunda in fata legii in acest mod.

Sechestrul pus pe conturi afecteaza salariile angajatilor de la Antena 3?

Intrucat Antena 3 nu a fost parte in acest proces, atat conturile bancare, cat si activitatea acestui post tv nu pot fi afectate. Prin urmare, salariile angajatiilor Antena 3 nu pot fi afectate.

Kovesi: Antena 3 nu a fost confiscata de DNA (Video)

Conform declaratiilor de avere ale lui Dan Voiculescu, Mihai Gadea ii datora acestuia aproape 200.000 de euro, iar ministrul Agriculturii Daniel Constantin circa 300.000 de euro. Persoanele fizice care au datorii la Dan Voiculescu pot fi afectate in vreun fel de sechestrul dispus asupra conturilor lui? Se aplica principiul tertului poprit, prevazut in art.780 din noul Cod de Procedura civila?

Da, in cazul in care o persoana fizica sau juridica datoreaza o anumita suma de bani, intr-o pocedura de executare silita aceasta poate fi executata silit. Putem vorbi de executarea unui tert poprit doar in situatia in care contractul de imprumut are specificat un anumit termen scadent apropiat datei executarii, urmand ca debitorul sa vireze noului creditor, la termenul scadent si in contul indicat de acesta, suma de bani datorata.

Avocatul lui Voiculescu contesta sechestrul pus in dosarul ICA: Confiscarea e departe

Care este, pe scurt, procedura prin care statul va recupera prejudiciul stabilit de instanta in dosarul ICA? Cine este responsabil de finalizarea acestui proces si ce risca persoanele care nu isi indeplinesc obligatiile ce le revin?

Prima etapa a procedurii prin care statul va pune in aplicare decizia pronuntata in dosarul ICA este dusa la indeplinire prin intermediul DNA, care are atributii in sensul de a proceda la identificarea si indisponibilizarea bunurilor in ziua condamnarii si care erau rezultatul unor infractiuni pentru care s-au dispus aceste masuri asiguratorii.

Urmeaza ca statul, prin intermediul Ministerului de Finante, sa procedeze la executarea silita, devenind proprietar al acestor bunuri.

Persoanele responsabile din Ministerul de Finante care in exercitarea atributiilor de serviciu, cu rea credinta, nu vor duce la indeplinire punerea in executare a dispozitiilor cu privire la recuperea prejudiciului se fac vinovate de savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu.

DNA va urmari modul cum au fost efectuate aceste executari si va deschide dosare penale sau va sesiza institutii ale statului care au competenta in acest sens.

Protest Antena 3 la Cotroceni: Jurnalisti agresati, "jos Basescu" si amenintari cu noi "plimbari"

In ce fel este afectata activitatea postului Antena 3? Cum comentati campania dusa de acest post dupa arestarea lui Dan Voiculescu, inclusiv in strada? Care credeti ca este scopul urmarit si in ce masura este afectat prestigiul justitiei?

Antena 3 nu a fost confiscata de nici o institutie a statului in lupta anticoruptie. Antena 3 nu a avut si nu are calitate in acest proces si prin urmare nu este afectata in nici un fel.

Statul roman este cel care va dispune daca va prelungi contractul de inchiriere, il va rezilia, va decide evacuarea etc.

Campania de dezinformare dusa de Antena 3 dupa arestarea lui Dan Voiculescu este facuta cu scopul de a induce in eroare opinia publica si de a instiga la violenta si la nerespectarea hotararilor judecatoresti, inducand ideea ca actul de justitie este influentat politic si ca justitia nu este independenta.

Consider ca astfel de actiuni nu trebuiesc tolerate, iar cei care se fac vinovati de savarsirea infractiunii de instigare publica trebuie sa raspunda penal.

Atat justitia, cat si infaptuirea actului de justitie, nu pot fi afectate intrucat in Romania justitia este independenta si singurul principiu care o guverneaza este legea.

Agresorul de la "plimbarea Antenei3", din nou la Politie: Nu am lovit-o pe jurnalista, am impins-o cu piciorul

"Plimbarea" Antena 3: Freedom House si Active Watch cer ancheta pentru apatia Jandarmeriei

Dvs. ati inceput o campanie de educare a elevilor de liceu si propuneti introducerea la nivel national a manualului de educatie juridica. Care credeti ca ar fi principalele efecte ale unei asemenea campanii? Este aceasta initiativa sustinuta si de autoritati?

Daca ar exista educatie juridica in scoli asa cum exista si religie, gradul de infractionalitate, evaziune fiscala si coruptie s-ar diminua.

Preventia este principalul factor care poate contribui efectiv la diminuarea actelor antisociale, iar prin educatia juridica putem constientiza pericolul la care sunt expusi tinerii daca nu au cultura juridica, nu sunt responsabilizati si nu intervin in apararea drepturilor si libertatilor cetatenesti. Nimeni nu te absolva de necunoasterea legii.

De aceea, prin intermediul Asociatiei Viata Fara Violenta a carei presedinte sunt, am initiat proiectul pilot "Viata fara violenta" privind prevenirea si combaterea violentei in scoli, scopul fiind acela de a implementa educatia juridica.

Proiectul pilot a avut ca obiectiv, realizarea de activitati de informare continua, atat a elevilor, a cadrelor didactice cat si a parintilor de a dezvolta noi abilitati si cunostinte despre informarea legislativa in vigoare, informarea asupra pedepselor cat si constentizarea acestora, pentru ca minorii raspund penal de la varsta de 14 ani. Proiectul este sustinut de Inspectoratul Scolar General, Politia Capitalei, Parchetul Judecatoriei S1 si Primaria Capitalei.

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#Mihaela Olaru Antena3 confiscata, #Mihaela Olaru Voiculescu confiscare, #Antena3 plimbare Cotroceni , #inchisoare