Dan Voiculescu a scris 8 carti in 16 luni de inchisoare

Luni, 14 Decembrie 2015, ora 12:21
8129 citiri
Dan Voiculescu a scris 8 carti in 16 luni de inchisoare
Foto: Arhiva Hepta.ro

Fostul senator Dan Voiculescu sustine ca a scris 8 carti in cele 16 luni petrecute in penitenciar dupa ce, in august 2014, a fost condamnat la 10 ani de inchisoare in dosarul falimentarii ICA.

Informatia a fost facuta public de jurnalistii de la EurActiv.ro dupa ce, la sfarsitul lunii noiembrie, Centrul de Investigatii Media a solicitat Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), in baza legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, sa comunice cate carti a scris Voiculescu in inchisoare, raspunsul fiind trimis saptamana trecuta.

"Persoana custodiata la care faceti referire a elaborat si publicat opt lucrari stiintifice, cu urmatoarele titluri: 'Omenirea, Incontro?', 'Dezvoltarea Economica Durabila', 'Economia Romaneasca - Realitati si perspective de Dezvoltare', 'Investitiile Straine Directe - Vector al Dezvoltarii Economice', 'Managamentul Riscului in accesarea si gestionarea fondurilor Europene - Politica UE', 'A Patra Cale', 'Efecte de antrenare a investitiilor in Economia Romaneasca' si 'Clasa de Mijloc, Teorie si Practica antreprenoriala'", se arata in raspunsul ANP, fara sa se precizeze cine a certificat faptul ca aceste 8 volume pot fi considerate "lucrari stiintifice".

Dan Voiculescu a fost condamnat in data de 8 august 2014 la 10 ani de inchisoare in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA).

Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare - decizie definitiva

Conform legii de executare a pedepselor, pentru o lucrare stiintifica scrisa in timpul detentiei detinutul poate primi o scurtare cu 30 de zile a pedepsei, insa decizia este luata de comisia pentru liberare conditionata, care poate respinge o astfel de solicitare.

Numeroase VIP-uri, printre care Adrian Nastase, Gigi Becali sau Gica Petrescu, au beneficiat de reduceri insemnate de pedeapsa in baza "lucrarilor stiintifice" pe care au sustinut ca le-au scris in penitenciar, iar acest lucru a dat de gandit CSM si conducerii DNA, mai ales ca de cele mai multe ori volumele respective nu se gasesc in librarii, tot tirajul fiind achizitionat de autori.

Ioan Niculae, Balzac de Romania: Cate carti sustine ca a scris in inchisoare si cine certifica

Cartile scrise de Becali, Copos sau Meme Stoica in puscarie, de negasit: Explicatia editurii

"Ma bucur ca CSM si-a insusit propunerea noastra, a transmis-o la Ministerul Justitiei, unde e un grup de lucru care incearca modificarea sau adoptarea unui regulament privind reducerea pedepsei. E important ca aceasta modalitate sa fie limitata pe viitor. Cei care au veleitati stiintifice pot sa faca acest lucru si in libertate. Problema este verificarea acestor lucrari si carti.

In prezent, nimeni nu verifica daca detinutul a avut timp sa scrie efectiv acea lucrare sau daca nu cumva aceste carti scrise au fost trimise integral de o alta persoana", a declarat saptamana trecuta procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, intr-un interviu acordat pentru TVR.

Kovesi, despre scriitorii din puscarii: Se lucreaza la limitarea acestei modalitati de reducere a pedepsei

In ceea ce il priveste pe Dan Voiculescu, acesta poate beneficia si de prevederile art. 100 din Codul Penal, conform carora detinutii cu varste de peste 60 de ani pot fi eliberati dupa ce au executat o treime din pedeapsa.

In aceste conditii, Dan Voiculescu ar putea fi eliberat chiar la inceputul anului 2017, adica dupa ce a executat mai putin de o treime din pedeapsa de 10 ani primita din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Dan Voiculescu carti scrise inchisoare, #Dan Voiculescu condamnat , #inchisoare