Dan Voiculescu ar putea iesi mai repede din inchisoare, datorita ordonantei de gratiere

Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 18:01
6000 citiri
Dan Voiculescu ar putea iesi mai repede din inchisoare, datorita ordonantei de gratiere
Foto: Arhiva Hepta.ro

Dan Voiculescu ar putea fi eliberat mai repede din inchisoare, daca proiectul ordonantei de urgenta privind gratierea este adoptat in forma in care a fost pus in dezbatere publica de Ministerul de Justitie.

Fondatorul Intact executa o pedeapsa de zece ani, fiind condamnat pentru privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). Mai exact, Dan Voiculescu a fost inchis pentru spalare de bani. Pana acum, el a efectuat circa doi ani si jumatate de detentie.

Potrivit proiectului de OUG publicat miercuri de Ministerul Justitiei, Voiculescu ar putea beneficia de gratierea unei jumatati din pedeapsa, pentru ca are peste 60 de ani.

Ca imagine de ansamblu, Guvernul PSD vrea sa gratieze in intregime pedepsele cu inchisoarea de pana la cinci ani si pe jumatate pedepsele aplicate persoanelor care au implinit varsta de 60 de ani (aici se incadreaza Dan Voiculescu, avand 70 de ani), femeilor gravide, a celor care au in intretinere copii cu varsta de pana la cinci ani si celor cu boli incurabile in faza terminala.

Totusi, exista si unele exceptii, dar care se refera doar la gratierea pedepselor de pana la cinci ani. Printre ele se numara infractiuni precum luarea de mita sau spalarea de bani.

Asta inseamna ca o persoana condamnata pentru spalare de bani, dar la mai putin de 5 ani de inchisoare, nu beneficiaza de nicio reducere de pedeapsa. In schimb, o persoana care a comis aceeasi fapta, dar are varsta de peste 60 de ani beneficiaza de gratierea unei jumatati de pedeapsa.

Ordonanta mai prevede ca "gratierea este conditionata de achitarea despagubirilor la care persoana condamnata a fost obligata prin hotarare judecatoreasca definitiva, in termen de un an de la punerea in libertate", pentru a nu intra iarasi in inchisoare. Insa, din nou, aceasta regula nu se aplica detinutilor care au peste 60 de ani, conform OUG, asa ca Voiculescu ar putea sa nu mai fie obligat sa plateasca prejudiciul.

Asadar, este posibil ca, in momentul in care va iesi din inchisoare, Voiculescu sa nu mai aiba obligatia de a achita prejudiciul.

Amintim ca Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de inchisoare, in august 2014, in dosarul ICA in care prejudiciul s-a ridicat la peste 60 de milioane de euro. In plus, judecatorii au dispus sechestru pe mai multe bunuri si conturi ale fondatorului Intact si au confiscat mai multe imobile, in incercarea de a recupera banii.

Dan Voiculescu a depus recent o cerere de liberare conditionata, insa Tribunalul Bucuresti a respins-o si a stabilit ca acesta mai poate face o noua cerere in luna mai 2017.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Dan Voiculescu OUG condamnati, #Dan Voiculescu eliberat inchisoare , #inchisoare