Dan Voiculescu mai are de asteptat pana afla daca va liberat conditionat

Marti, 11 Iulie 2017, ora 12:44
5264 citiri
Dan Voiculescu mai are de asteptat pana afla daca va liberat conditionat
Foto: Hepta.ro

Magistratii Tribunalului Bucuresti au amanat, marti, pentru 18 iulie decizia privind eliberarea conditionata a omului de afaceri Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de inchisoare in dosarul ICA.

Magistratii Judecatoriei sector 5 au decis in 8 iunie ca omul de afaceri poate fi liberat conditionat, insa procurorii au facut contestatie.

Avocatul lui Dan Voiculescu a sustinut atunci ca acesta a aratat "staruinta in munca" in penitenciar si ca omul de afaceri "nu trebuie indreptat, pentru ca are o educatie solida". Insa procurorul DNA a spus ca Voiculescu a avut doar 57 de zile castigate prin munca, restul de peste 300 de zile fiind castigate prin elaborarea de lucrari stiintifice pentru care nu exista nicio dovada ca au fost redactate in penitenciar.

Judecatoria Sectorului 5 motiveaza decizia de liberare conditionata a lui Dan Voiculescu aratand ca acesta "a dat dovada de staruinta in munca" prin participarea la activitati lucrative si intelectuale, a avut un comportament exemplar in conformitate cu normele institutionale si o atitudine respectuoasa fata de personalul unitatii, a participat constant la activitatile educationale, a conferentiat la dezbaterea cu tema "Stari, emotii, comportament uman" si a fost recompensat de mai multe ori cu suplimentarea dreptului la pachet si vizite.

Judecatorii arata ca pana la 24 mai, Dan Voiculescu a executat in total 1.408 zile din cele 3.653 (10 ani) pe care le avea de executat in dosarul ICA, depasind limita minima de 1.217 zile care reprezinta o treime din durata pedepsei. Dintre cele 1.408 zile, 387 se considera executate in urma muncii prestate si in urma redactarii de lucrari stiintifice.

De asemenea, judecatorii vorbesc despre "staruinta in munca", atat prin participarea la curatenie, cat si prin scrierea a 11 lucrari stiintifice.

Mai mult, judecatorii spun ca Voiculescu nu a fost sanctionat disciplinar niciodata, avand un "comportament exemplar, adecvat normelor institutionale" si a participat constant la activitati educationale, primind mai multe recompense.

In motivarea deciziei se mai precizeaza ca Dan Voiculescu a castigat 1.882 de credite, participand la 48 de programe educationale in cadrul penitenciarului, credite suficiente pentru demonstrarea indreptarii comportamentului acestuia.

Voiculescu executa din 8 august 2014 pedeapsa de zece ani de inchisoare primita in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare. In dosarul "ICA" au mai fost condamnati fostul director al institutului, Gheorghe Mencinicopschi, la opt ani de inchisoare, fostul director al ADS Corneliu Popa, tot la opt ani de inchisoare si fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis la sapte ani de inchisoare. Gheorghe Mencinicopschi a fost eliberat conditionat in 26 septembrie, dupa ce a executat doi ani din pedeapsa.

Dupa ce a fost incarcerat, Dan Voiculescu a scris, in mai putin de un an si jumatate, unusprezece carti.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#Dan Voiculescu liberare conditionata , #inchisoare