De ce a fost condamnat Voiculescu: A spalat bani ca un gangster celebru (motivare)

Marti, 16 Septembrie 2014, ora 12:31
9445 citiri
De ce a fost condamnat Voiculescu: A spalat bani ca un gangster celebru (motivare)
Foto: Evenimentul Zilei

Curtea de Apel Bucuresti a publicat motivarea sentintei in dosarul ICA, in care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare cu executare, judecatorii apreciind ca acesta a folosit o metoda de spalare a banilor copiata de la un gangster american.

Judecatorii au mai apreciat ca Institutul de Chimie Alimentara, devenit de Cercetari Alimentare, a fost subevaluat intentionat la cumparare.

"Totodata, faptul ca inculpatul Voiculescu Dan si-a exercitat influenta si autoritatea in calitate de presedinte al unui partid politic asupra inculpatilor Mencinicopschi Gheorghe si Pantis Sorin rezulta din activitatea infractionala complexa savarsita de acesti inculpati, care releva ca acestia au actionat in acest mod in scopul facilitarii adjudecarii pachetului majoritar de actiuni de catre SC GRIVCO SA controlata de inculpatul Voiculescu Dan, beneficiarul final al operatiuni prin care ADS a vandut pachetul de actiuni pe care-l detinea la societatea in cauza la un pret de 75 de ori mai mic decat valoarea comerciala a acestuia, respectiv la un pret de garsoniera de periferie, de 104.730 euro, in conditiile in care societatea detinea o suprafata de 36.676 mp teren in zona Baneasa, ce valora peste 2.750.000 USD", se arata in motivare.

De asemenea, din probele administrate la dosar, printre care se afla si documente semnate de Dan Voiculescu, a reiesit ca acesta si-a insusit proprietati ale ICA, prejudiciind statul cu zeci de milioane de euro.

In plus, judecatorii au tras concluzia ca inculpatii din dosar au actionat la comanda fondatorului PC si ca actul de donatie a unor bunuri catre fiicele sale a fost facut pentru a musamaliza implicarea sa in acest dosar.

"Daca inculpatii din acest dosar nu ar fost influentati de catre inculpatul Voiculescu Dan si corelativ acestia nu ar fi incalcat dispozitiile legale in materia privatizarii si regulamentele de ordine interioara, in exercitarea functiilor indeplinite, incalcari care au condus la subevaluarea vadita a bunurilor societatii si a pachetului majoritar de actiuni, SC GRIVCO SA, cea mai importanta firma din cadrul grupului de firme detinute de inc. Voiculescu Dan, nu ar fi achizitionat niciodata pachetul majoritar de actiuni cu suma derizorie de 104.730 euro, ce reprezenta un pret absolut infim raportat la valoarea bunurilor dobandite", se arata in decizia completului de judecata.

A copiat metoda unui gangster american

De asemenea, judecatorii au constatat ca Dan Voiculescu a spalat bani prin metoda imprumutului nereturnat, metoda folosita de catre unul dintre cei mai cunoscuti gangsteri americani, Meyer Lansky.

"Imprejurarea ca inculpatul a apelat la una din cele mai rudimentare tipologii de spalare a banilor, respectiv imprumutul nereturnat, consacrata poate de cel mai cunoscut spalator de bani din toate timpurile, Meyer Lanski, nu este de natura per se sa il transforme in tainuitor, deoarece pe parcursul savarsirii acestor acte materiale a urmarit, in permanenta, realizarea obiectivelor procesului de spalare a banilor, in scopul optimizarii posibilitatilor de utilizare a bunurilor ilegal obtinute in derularea unor viitoare afaceri profitabile.

Or, nu toti criminalii financiari resimt nevoia sa creeze scheme elaborate in scopul oferirii unei aparente de legitimitate provenientei fondurilor infractionale", se arata in motivarea magistratilor.

Judecatorii de la CAB care au dat sentinta finala au constatat ca, "desi inculpatul le-a transmis fiicelor sale cu titlu gratuit o parte din bunurile dobandite prin privatizarea ilegala a fostului Institut de Chimie Alimentara, le-a interzis, totodata, acestora sa dispuna de aceste bunuri in timpul vietii fara acordul sau".

De ce s-au dat pedepse aspre

De asemenea, in contextul importantei deosebite pe care l-a avut pentru "societatea romaneasca procesul de privatizare ce s-a finalizat prin pierderi enorme suportate pana la urma de fiecare cetatean onest, pedepsele ce urmeaza a fi aplicate in aceasta cauza trebuie sa conduca la crearea unei stari de temere pentru cei ce comit astfel de infractiuni si sa conduca la un climat in care orice persoana, indiferent de inaltimea sau importanta functiilor pe care le detine sau le-a detinut, sa reflecteze asupra faptului daca sunt sau nu dispusi sa plateasca cu propria libertate atunci cand se lasa angrenati in activitati ilicite in favoarea unor alte persoane influente.

Pentru aceste motive, Curtea va aplica inculpatilor pedepse cu inchisoarea, care vor indreptate spre maximul special prevazut de lege, in functie de criteriile mentionate anterior, pedepse ce vor fi executate in regim de detentie", se mai arata in motivare.

Documentul are 224 de pagini si este publicat integral de site-ul stiripesurse.ro.

Voiculescu, condamnat Un deceniu dupa gratii, sediile Grivco si Antena 3 - confiscate

Dan Voiculescu a fost condamnat in data de 8 august la 10 ani de inchisoare cu executare, in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare.

In acelasi dosar fostul director al ICA Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la opt ani de inchisoare cu executare, iar alte zece persoane au primit pedepse cu executare sau cu suspendare, cuprinse intre trei si sapte ani de inchisoare.

Totodata, judecatorii au decis sa-i confiste lui Dan Voiculescu mai multe terenuri, dar si imobilul in care se afla postul Antena 3 si sediul Grivco.

Voiculescu a scapat de cel mai dur loc de detentie: Unde isi va ispasi pedeapsa

Potrivit noului Cod penal, Dan Voiculescu nu poate fi eliberat conditionat decat dupa executarea a cel putin jumatate din pedeapsa.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#motivare sentinta ICA Voiculescu, #motivare Voiculescu condamnat inchisoare , #inchisoare