De ce a primit Voiculescu pedeapsa maxima

Marti, 16 Septembrie 2014, ora 15:23
5800 citiri
De ce a primit Voiculescu pedeapsa maxima
Foto: citynews.ro

Judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti l-au condamnat pe Dan Voiculescu la pedeapsa maxima de 10 ani inchisoare in dosarul ICA pentru ca au apreciat ca presedintele fondator al PC a sfidat justitia si a prejudiciat interesele societatii romanesti, dar si pentru ca au dorit sa dea un exemplu.

In motivarea deciziei instantei se arata ca Dan Voiculescu este cel care a controlat de la bun inceput privatizarea frauduloasa a institutului, "precum si cel care a beneficiat de pe urma activitatii infractionale in mod direct si nemijlocit, fiind beneficiarul final si substantial al acestui proces infractional si fiind persoana care, prin interesul sau fata de ICA, a dat nastere acestei succesiuni de evenimente".

De ce a fost condamnat Voiculescu: A spalat bani ca un gangster celebru (motivare)

"De asemenea, Curtea constata ca inculpatul a demonstrat o atitudine de sfidare fata de actul de justitie, concluzie ce rezulta din dobandirea si, respectiv, pierderea in mod intentionat a calitatii de senator, pentru a atrage competenta unor instante de grad diferit, aspect care a condus la tergiversarea pe termene importante de timp a solutionarii cauzei", se spune in motivare.

In plus, judecatorii au explicat si de ce au dat pedeapsa maxima prevazuta de infractiunea de spalare de bani.

"Curtea apreciaza ca aplicarea unei pedepse orientate spre maximul prevazut de legea penala pentru savarsirea unei infractiuni de spalare a banilor, prejudiciind semnificativ interesele societatii romanesti in cadrul procedurilor de privatizare, infractiunea fiind savarsita in forma continuata (...) satisface scopurile pedepsei, principiul proportionalitatii pedepsei cu gravitatea infractiunii savarsite si echitabilitatea procesului penal in ansamblu", mai sustine instanta.

De asemenea, judecatorii au dorit sa dea un exemplu, in contextul importantei deosebite pe care l-a avut pentru "societatea romaneasca procesul de privatizare ce s-a finalizat prin pierderi enorme suportate pana la urma de fiecare cetatean onest".

"Pedepsele ce urmeaza a fi aplicate in aceasta cauza trebuie sa conduca la crearea unei stari de temere pentru cei ce comit astfel de infractiuni si sa conduca la un climat in care orice persoana, indiferent de inaltimea sau importanta functiilor pe care le detine sau le-a detinut, sa reflecteze asupra faptului daca sunt sau nu dispusi sa plateasca cu propria libertate atunci cand se lasa angrenati in activitati ilicite in favoarea unor alte persoane influente. Pentru aceste motive, Curtea va aplica inculpatilor pedepse cu inchisoarea, care vor indreptate spre maximul special prevazut de lege, in functie de criteriile mentionate anterior, pedepse ce vor fi executate in regim de detentie", se mai arata in motivare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#motivare sentinta Voiculescu inchisoare, #Voiculescu pedeapsa maxima , #inchisoare