Liberarea lui Dan Voiculescu nu poate fi conditionata de plata prejudiciului. Ce l-a scapat de inchisoare? Vezi motivarea instantei

Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 12:52
6537 citiri
Liberarea lui Dan Voiculescu nu poate fi conditionata de plata prejudiciului. Ce l-a scapat de inchisoare? Vezi motivarea instantei
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Magistratii Tribunalului Bucuresti sustin in motivarea deciziei de liberare conditionata a omului de afaceri Dan Voiculescu faptul ca s-ar incalca principiul legii penale mai favorabile daca s-ar conditiona liberarea din inchisoare de plata prejudiciului.

"Cu referire la acoperirea prejudiciului, articolele din Codul penal din 1969 nu cuprind mentiuni privitor la o astfel de obligatie, analiza lor insemnind o combinare a dispozitiilor de drept substantial succedate in timp si deci incalcarea principiului aplicarii legii penale mai favorabile", se arata in motivarea semnata de judecatoarea Iosefina Parvu de la Tribunalul Bucuresti.

Vezi aici raspunsul oficial al ANAF despre cat a recuperat statul din prejudiciul provocat de Voiculescu

Magistratul mai arata ca lui Dan Voiculescu i s-a pus sechestru asigurator in vederea confiscarii speciale, precizand ca "recuperarea acestor creante si identificarea lor prealabila este data in competenta unor institutii ale statului sub coordonarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie".

Judecatoarea mai considera ca "liberarea conditionata nu este un prilej pentru rejudecarea cauzei si nici nu permite modificarea fractiilor prevazute de lege prin transformarea acestora in conditii suplimentare pentru acordarea liberarii".

Educatia lui Voiculescu si conduita din inchisoare l-au scapat

Magistratul mai sustine ca instanta de fond a "analizat conduita" lui Dan Voiculescu "prin prisma activitatilor educative, culturale si de consiliere psihologica" la care acesta a participat, tinand cont si de "instruirea scolara" a omului de afaceri.

"De aceea, intr-o astfel de procedura, cererea nu ar putea fi refuzata pe motiv ca partea din pedeapsa executata efectiv ar fi prea mica, desi limita impusa de lege este respectata. In raport cu toate aceste considerente, judecatorul cauzei va constata ca instanta fondului a analizat conduita condamnatului prin prisma activitatilor educative, culturale si de consiliere psihologica la care acesta a participat, recompensele si creditele primite in detentie, lipsa sanctiunilor disciplinare, dar si instruirea scolara a acestuia, lipsa antecedentelor penale, concluzionand in mod legal si temeinic in sensul admiterii cererii de liberare conditionata", se mai arata in motivarea Tribunalului.

Omul de afaceri Dan Voiculescu - care executa din 8 august 2014 pedeapsa de zece ani de inchisoare primita in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare - a fost eliberat conditionat in 18 iulie, in baza unei decizii definitive a Tribunalului Bucuresti.

La iesirea din arest, Dan Voiculescu le-a spus jurnalistilor ca nu exista niciun prejudiciu in acest dosar, pentru ca decizia instantei din august 2014 in acest sens "va fi demontata de justitie".

Citeste si: Dan Voiculescu a scapat de inchisoare. Spune ca a facut "preinfarct la intestin" si ca nu exista prejudiciu: Voi lupta pe viata si pe moarte

De asemenea, avocatul omului de afaceri a sustinut in instanta ca este vina ANAF ca a reusit in trei ani sa vanda doar o singura proprietate dintre cele puse sub sechestru de judecatorul care l-a condamnat definitiv pe Voiculescu.

"El are toata averea sechestrata. Nu are un leu disponibil, cu exceptia pensiei. ANAF nu a pus nici azi in executare decizia de condamnare. Daca le valorifica poate se acoperea prejudiciul. Statul o are la dispozitie, dar nu o face. Dan Voiculescu e un om de 71 de ani pe care detentia il chinuie", a sustinut avocatul Florian Surghie.

In dosarul "ICA" au mai fost condamnati fostul director al institutului, Gheorghe Mencinicopschi, la opt ani de inchisoare, fostul director al ADS Corneliu Popa, tot la opt ani de inchisoare si fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis la sapte ani de inchisoare. Gheorghe Mencinicopschi a fost eliberat conditionat in 26 septembrie, dupa ce a executat doi ani din pedeapsa.

Instanta a mai dispus confiscarea a 60 de milioane de euro in acest dosar, prejudiciul adus Ministerului Agriculturii, iar suma nu a fost recuperata decat in foarte mica masura.

Citeste si editorialul Ioanei Ene Dogioiu Voiculescu, o sfidare groasa

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Voiculescu eliberat inchisoare motivare judecatori, #Voiculescu eliberare conditionata prejudiciu ICA , #inchisoare