Protest cu hartie igienica la Gaudeamus, la lansarea cartii lui Dan Voiculescu (Video). Directorul Humanitas a luat o decizie transanta

Vineri, 24 Noiembrie 2017, ora 17:19
21632 citiri
Protest cu hartie igienica la Gaudeamus, la lansarea cartii lui Dan Voiculescu (Video). Directorul Humanitas a luat o decizie transanta
Foto: Facebook/Coruptia ucide/Bogdan Jitea

Dan Voiculescu si Adrian Nastase au lansat, joi dupa-amiaza, fiecare cate o carte la targul Gaudeamus. Evenimentul a starnit multa agitatie, lui Adrian Nastase fiindu-i oferita hartie igienica.

Ambele carti au fost publicate de editura RAO.

Dan Voiculescu, eliberat recent din inchisoare, a lansat la ora 14:00 "Lupta politica". Printre vorbitori, cei care i-au laudat volumul, s-au aflat Dan Puric, Adrian Nastase, Mircea Diaconu, Bogdan Chirieac, Sorin Rosca Stanescu, Mugur Ciuvica, Victor Ciutacu.

Bogdan Chiriac a spus despre cartea lui Voiculescu ca "va fi un reper pentru generatiile urmatoare", arata B1 TV.

Cartea lui Dan Voiculescu, un volum de 382 de pagini, costa 50 de lei si cuprinde la final fotografii personale ale autorului: Dan Voiculescu si nepotii, Dan Voiculescu la stransul fanului, Dan Voiculescu la Miami, alaturi de Victor Ciutacu, Mihai Gadea si Mircea Badea, informeaza News.ro.

Adrian Nastase, care si el a fost la inchisoare, a lansat, de la ora 16:00, cartea "Sub zodia momentului". Invitati sa ia cuvantul au fost Vasile Parizescu, fondatorul si presedintele Societatii Colectionarilor de Arta din Romania, si Sorin Rosca Stanescu.

La lansarile de carte au venit si cativa protestatari, care i-au oferit lui Adrian Nastase un sul de hartie igienica, un gest simbolic, care aminteste de o manifestatie recenta din Piata Victoriei, cand oamenii au aruncat cu hartie igienica catre cladirea Guvernului.

Nu putini au fost cei care au anuntat ca, de acum inainte, nu vor mai cumpara vreo carte de la editura RAO.

Schimb de vorbe grele

Dan Voiculescu a plecat imediat dupa ce a acordat autografe. "De ce plecati, domnule Dan Voiculescu? Vrem sa ne raspundeti la cateva intrebari", a strigat un tanar care a fost luat apoi la intrebari de seful serviciului de paza, relateaza News.ro.

"Domnul Voiculescu vorbeste despre inversarea valorilor. El este fost securist dovedit in instanta. Noi putem sa speculam ca acela e stat paralel sau altele, dar domnul a fost condamnat, a facut puscarie, despre ce valori inversate vorbim? A vorbim domnul Sorin Rosca Stanescu, ce este acesta, cenaclul Rahova? Vorbeste toata lumea... Cine sunt oamenii astia? Sunt satrapii tarii asteia. De-aia tineri ca noi pleaca in alte tari, din cauza unor astfel de oameni si noi venim si-i aplaudam si spunem ca-i cultura?", s-a revoltat unul dintre tineri.

In schimb, jurnalistul Malin Bot, care l-a abordat pe fostul premier Adrian Nastase, a fost facut de acesta "idiot".

"Adrian Nastase refuza sa aiba un dialog onest, sa rapunda la o intrebare simpla: de ce un infractor nu se retrage din viata publica?", a spus Bot.

"Instanta hotaraste, nu dumneavoastra. Politica faceti afara!", a strigat seful serviciului de paza, invitandu-i pe nemultumiti sa paraseasca incinta. "Criminali sunt si aici si afara, domnule! Noi nu facem politica", a adaugat o doamna.

Andrei Nastase, fiul cel mare al fostului premier, l-a insotit pe tatal sau, relateaza News.ro.

Intrebat de ce, ca "dublu infractor", decide sa ramana in viata publica, de ce nu simte rusine, fostul premier a precizat ca "nu crede ca acele condamnari ale sale au reprezentat elemente de substanta". "Sunteti infractor si reprezentati creatorul mafiei cu care se lupta acum Directia Nationala Anticoruptie. De ce nu va retrageti, domnule Nastase?", a intrebat Malin Bot.

"Eu nu am o interdictie de a participa la evenimente politice, culturale, sociale. Nu cred ca cineva poate sa-mi interzica acest lucru cu brutalitate, tipand", s-a referit Nastase la felul in care l-a abordat jurnalistul. "Terminati cu prostiile!", a replicat Adrian Nastase cand a fost intrebat de averea ascunsa.

"Ce se-ntampla acum la Gaudeamus e mai mult decat poate suporta bunul simt: este expunerea urateniei"

Dupa ce Gaudeamus a gazduit lansarea cartii lui Voiculescu, directorul general Humanitas, Lidia Bodea, si-a anuntat demisia din Comitetul Director al Asociatiei Editorilor din Romania.

"Va asigur ca este o decizie indeajuns cumpanita, cu atat mai mult cu cat ea vine la capatul a mai bine de zece ani de cand, in urma voturilor acordate in Adunarile Generale AER, am asumat acest mandat.

De fapt, este o hotarare pe care o iau tocmai pentru ca nu am reusit sa raspund asa cum mi-as fi dorit increderii acordate de catre cei care m-au votat si care au considerat ca prezenta mea in Consiliul Director va fi o garantie a respectarii statutului AER.

Din pacate, de catava vreme constat ca, desi primul chemat sa asigure respectarea statutului, Consiliul Director pare a fi primul dispus sa-l ignore, cel putin in punctele in care acesta vorbeste despre prestigiu, imagine, conduita ireprosabila, criterii calitative si nu cantitative, spirituale si nu comerciale, departe de orice ingerinte sau presiuni de ordin politic, ideologic, nationalist-sovin", a scris Bodea.

Intr-o postare pe contributors.ro, aceasta sustine ca nu-si face iluzii ca gestul sau va schimba ceva, dar arata ca e de preferat lipsei de reactie.

"Suntem in plin targ de carte si vede prea multa lume ceea ce noi, inauntrul Asociatiei, preferam sa ne prefacem ca nu vedem: vi se pare ca, lansand astazi la ora 14.00 paginile cu titlul Lupta politica, autor Dan Voiculescu, comentata de Dan Puric, Adrian Nastase, Mircea Diaconu, Bogdan Chirieac, Sorin Rosca Stanescu, Mugur Ciuvica si Victor Ciutacu, editura RAO slujeste 'prestigiul si conduita ireprosabila' a editorului roman, 'departe de orice ingerinte de ordin politic, ideologic, nationalist-sovin'?", a mai scris Bodea.

"In discutie nu e, desigur, dreptul legal al unui editor de a publica ce-i place si de a-si comenta fapta editoriala cu cine-i place", spune ea.

"In discutie e insa moralitatea. Mai exista si asa ceva pe lume. In numele cenzurii morale, noi nu umblam goi pe strada. Iar in raport cu ea, ceea ce se-ntampla acum la Gaudeamus e mai mult decat poate suporta bunul simt: este expunerea urateniei in mijlocul unei multimi care a venit acolo pentru splendoare, nu pentru abjectie", este mesajul Lidiei Bodea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Dan Voiculescu lansat carte Gaudeamus, #Adrian Nastase lansat carte Gaudeamus, #Adrian Nastase protest hartie igienica Gaudeamus , #inchisoare