Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Romania, dirijata de Voiculescu spre un viitor luminos

Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 23:30
14711 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Romania, dirijata de Voiculescu spre un viitor luminos

Dan Voiculescu a pornit prin intermediul trustului sau de presa un atac fara precedent la adresa puterii judecatoresti din Romania. In fiecare seara, domnul Mihai Gadea, un nume predestinat parca pentru aceasta misiune, executa cu glas bland, pe segmentul de maxima audienta, cate un membru CSM, cate un procuror sau cate un judecator.

Acum, daca v-ati pune in locul lui Dan Voiculescu, fost colaborator al Securitatii si important om de afaceri, ce-ati face? Nu v-ati lupta pentru libertatea voastra? Asa ca si domnia sa face tot ce poate pentru a nu o lua pe urmele lui Adrian Nastase.

Antena 3 ca TVR in 1990

Pentru cineva de buna credinta e greu, chiar inspaimantator, sa asiste la executiile publice ale Antenei 3, dar, pana la urma, si spanzurarea in piata publica era un spectacol de succes pana in urma cu un secol si jumatate.

E dificil sa prevezi viitorul, iar daca urmaresti Antena 3, o persoana care a prins si anii 1990 sesizeaza faptul ca exista unele asemanari intre epoca de atunci si cea de acum.

Atunci, rolul de propaganda politica, rolul de sustinator al regimului Iliescu era jucat de TVR, televiziunea publica. Si atunci era o societate inegala, cei care sustineau democratia si orientarea spre Occident a Romaniei reprezentau o minoritate ridicola care se strangea in Piata Universitatii si fredona melodiile lui Paturca, Dumnezeu sa-l odihneasca.

Si atunci existau oameni care intelegeau miza politica pusa in joc, dar nu-i asculta nimeni. Miza era scoaterea Romaniei din zona socialismului luminat, iar astazi, miza e libertatea domnului Dan Voiculescu in contrapondere cu functionarea Justitiei. Pare mai mica decat atunci, dar la fel de importanta.

Razboiul privilegiilor

In fond, din vara, Romania trece prin cea mai grea provocare democratica de la intrarea in Uniunea Europeana. Pe fondul crizei economice, clasa privilegiata, formata din inalti functionari de stat, politicieni, oameni de afaceri corupti, interlopi bogati, a pornit un atac fara precedent asupra institutiilor statului pentru a stopa inlaturarea privilegiilor.

Astazi, parlamentarii vor din nou imunitate totala, vor sa controleze procurorii si judecatorii si vor sa aiba statut special in raport cu restul cetatenilor, adica nimeni sa nu aiba dreptul sa-i judece si sa-i trimita la inchisoare.

In Romania, in aceste zile are loc o revolutie si, dupa cum ne-am obisnuit, va fi o una pierduta de minoritatea cu optiuni etice.

E foarte greu de crezut ca ura imprastiata de Antena 3 nu va otravi societatea si e foarte greu de crezut ca cineva, la aceasta ora, poate coagula o miscare politica de rezistenta in fata tavalugului pucist.

Ca sa dam un exemplu, e greu de inteles si de explicat legatura dintre Crin Antonescu, liderul unui partid care are trecut pe frontispiciu lupta pentru sustinerea democratiei, liderul unui partid decimat de comunisti, cu Dan Voiculescu, un profitor al regimului Ceausescu.

Cine are nevoie de morala?

E adevarat ca politica in sine nu are nevoie de morala, dar societatea are, functioneaza pe baza unor principii si daca vrei sa gasesti sprijin in societate pentru propriile proiecte politice e nevoie de o viziune care le spune ceva oamenilor despre un viitor mai bun - viziune care se construieste pe astfel de principii morale.

Nu le poti transmite alegatorilor idei precum aceea ca parlamentarii vor fi si judecatori si sa te astepti sa fii ales, dar, in linii mari, cam asta se intampla astazi in Romania.

De ce? In principal pentru ca traim intr-o tara in care raportul dintre oamenii educati si cei needucati e covarsitor in favoarea ultimilor.

Astazi platim pentru lipsa unei clase de mijloc pe care niciun partid politic nu a incurajat-o sau nu a avut suficiente resurse sa o faca, platim pentru erorile tuturor politicienilor care au inselat, in ultimele doua decenii, alegatorii, platim pentru toate disfunctiile societatii care au dus in final la dominatia unei elite bogate, corupte si iresponsabile.

Nu stie nimeni cum se va sfarsi acest asalt infernal asupra institutiilor democratice, dar putem spune cu siguranta ca un derapaj puternic de la democratie va fi urmat rapid de o criza economica, iar intr-o astfel de situatie nimeni nu mai are imunitate.

Pacat ca domnii Crin Antonescu si Dan Voiculescu nu studiaza mai atent experienta Greciei. Iar pentru cei care cred ca vestile cat de cat imbucuratoare din economie au legatura cu USL sa se mai gandeasca o data si sa se inarmeze cu rabdare.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Dan Voiculescu imunitate parlamentari, #Dan Voiculescu USL, #Voiculescu democratie Romania , #proces