Procesul lui Voiculescu, la final - Instanta a ramas in pronuntare

Marti, 05 August 2014, ora 22:32
88100 citiri
Procesul lui Voiculescu, la final - Instanta a ramas in pronuntare
Foto: Evenimentul Zilei

Procesul in care Dan Voiculescu este acuzat de procurorii DNA ca a privatizat fraudulos Institutul de Cercetari Alimentare (ICA) s-a incheiat, marti, dupa aproximativ 12 ore de audieri.

Instanta a ramas in pronuntare, iar pana joi avocatii trebuie sa prezinte concluzii scrise. Apoi se va stabili data la care instanta va anunta verdictul in acest proces.

La Curtea de Apel, avocatii au sustinut marti pledoariile finale, toti cerand achitarea clientilor sai sau rejudecarea dosarului.

Procesul lui Voiculescu, la final: Sedinta maraton, replici spumoase - epopeea continua

Dan Voiculescu a sustinut, in ultimul cuvant in fata instantei, ca rechizitoriul dosarului ICA este "incorect" si "bazat pe falsuri, nu pe probe". Totodata, el a afirmat ca intreaga urmarire penala s-a facut in lipsa sa pentru ca timp de un an si trei luni a fost "vanat" de procurori, fara a fi chemat la DNA.

Intre timp, presedintele Traian Basescu a avut o iesire publica in care a declarat ca "toata lumea asteapta o condamnare" in dosarul ICA, iar Victor Ponta i-a dat replica, acuzand ca influenteaza justitia prin astfel de afirmatii.

La sedinta maraton de luni, care a durat mai bine de 11 ore, procurorii au cerut pedeapsa maxima pentru Dan Voiculescu - zece ani de inchisoare.

Pe de alta parte, avocatii au incercat sa tergiverseze procesul - au fost depuse nu mai putin de 40 de documente, s-a solicitat audierea a 14 noi martori, printre care Traian Basescu, Dacian Ciolos si Ilie Sarbu, iar aparatorii inculpatilor au cerut de doua ori recuzarea completului de judecatori, format din Camelia Bogdan si Mihai-Alexandru Mihalcea. Toate aceste solicitari au fost, insa, respinse.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT desfasurarea procesului si cele mai importante declaratii legate de acest subiect:

22:18 - La iesirea de la proces, Dan Voiculescu a declarat ca pentru el reprezinta o "durere" ca in proces au fost "tarati" oameni nevinovati, facand referire la persoanele varstnice, de peste 80 de ani, inculpate in dosarul ICA.

"As considera rechizitoriul ca un fel de crima, pentru ca a mancat ani din viata acestor oameni, a fost un sters enorm, iar cei care au facut lucrurile astea vor trebui sa dea socoteala", a spus Voiculescu.

22:11 - Instanta a ramas in pronuntare. Pana joi, avocatii trebuie sa prezinte concluzii scrise.

22:10 - Vica Ene, singura femeie din dosarul ICA, a inceput sa planga in sala de judecata, in timp ce vorbea despre nepoti si despre faptul ca urmeaza sa iasa la pensie. "Imi cer scuze familiei", a spus ea, printre lacrimi, relateaza jurnalistul Ionel Stoica, prezent la proces.

22:05 - "Eu ma consider nevinovata. Noi am avizat un document al societatii. Atat", a spus si Vica Ene.

22:04 - "Sunt nevinovat. Nu am obtinut functia pe care am avut-o pentru ca eram prieten sau aveam o relatie cu cineva", a fost ultimul cuvant al lui Flavius Pop.

22:00 - Dan Voiculescu mananca bomboane mentolate, iar cutia pocneste cu ecou in sala, arata HotNews. Isi serveste si avocatii, nimeni nu-l refuza, fiecare luand cate o bomboana. In sala este o caldura greu de suportat.

21:55 - Grigore Marinescu a declarat, de asemenea, ca nu este vinovat si ca nu a facut nimic "sub presiuni sau la rugaminti", mizand si el pe varsta inaintata pe care o are pentru a cere achitarea.

"Am semnat totul legal. Vreau sa fiu achitat pentru ca nu am facut nimic in afara legii. Am ajuns la 80 de ani si nu am avut vreodata probleme cu legea", a mentionat Marinescu, citat de Antena 3.

21:49 - Ultimul cuvant al lui Alexandru Petre: "Condamnarea primita la tribunal o consider o mare nedreptate, pentru ca nu sunt vinovat. Am fost condamnat pentru un lucru pe care nu l-am facut. A trebuit sa suport totul la varsta de 83 de ani. E o presiune morala de neinchipuit. Cine aude, zice: 'O fi facut el ceva...'. Dar cand stii ca nu ai facut nimic...".

21:43 - La randul sau, Constantin Baciu a le-a spus magistratilor ca nu a avut nicio legatura cu privatizarea ICA. "Este prima data in viata mea cand traiesc emotiile unui proces. Va rog sa dispuneti achitarea", a cerut acesta.

21:40 - De asemenea, Vlad Savulescu a spus ca este acuzat de "fapte care nu exista".

"Consider ca mi-am desfasurat activitatea cu onestitate. Dupa 10 ani, sunt acuzat pentru ca mi-am indeplinit corect atributiile de serviciu", a subliniat el.

21:37 - La randul sau, Sorin Pantis si-a sustinut nevinovatia, precizand ca "privatizarea a fost de la cap la coada corecta" si le-a cerut judecatorilor sa il achite.

"Nu exista nicio fapta care sa mi se impute mie. Singura acuza care mi se aduce e aceea ca ar fi existat o relatie intre mine, Mencinicopschi si Sandu. Pe Mencinicopschi l-am cunoscut dupa procesul de privatizare. Procurorul spune si ca, fiind membru PC, am fost influentat de domnul Voiculescu. Nu am avut nici macar o relatie de prietenie cu Dan Voiculescu. Il cunosteam de pe bancile facultatii. Va rog sa desfiintati probele constituite pe fals", a mentionat fostul ministru al Comunicatiilor, arata Antena 3.

21:32 - Ultimul cuvant al medicului Gheorghe Mencinicopschi: "In tot acest timp m-am considerat nevinovat si sunt nevinovat. Nu am avut atributii in privatizarea ICA. Cum as fi putut sa influentez pe cineva? Nu am avut niciun avantaj moral sau material din aceasta privatizare. Am fost socat de prima intrebare a procurorului. M-a intrebat cine m-a pus sa ma inscriu in partid. Nici nu eram inscris".

21:30 - Corneliu Popa a luat cuvantul si incearca sa ii induioseze pe judecatori aducand-o in discutie pe fetita sa de 4 ani, "care sufera de un sindrom care nu poate fi tratat in Romania", potrivit Antena 3.

"Niciodata nu am avut vreo legatura cu vreo firma din grupul GRIVCO, iar pe domnul Voiculescu nu l-am cunoscut. Nu am luat niciun ban. Procurorul mi-a spus ca stie ca nu am nicio legatura, insa am fost omul nepotrivit la locul nepotrivit. Va rog ca atunci cand imi decideti soarta sa aveti in vedere ca am o fetita de 4 ani care sufera de un sindrom care nu poate fi tratat in Romania, iar bani ca sa o tratez in strainatate nu am avut", a spus Corneliu Popa.

21:13 - Ceilalti inculpati din dosar iau cuvantul si isi sustin nevinovatia.

21:11 - "Procurorii nu trebuie sa caute probele numai in acuzare. Este o tehnica murdara. Urmarirea penala s-a facut fara mine. Eu am fost vanat un an si ceva dar eu nu am fost chemat sa dau vreo declaratie. Mi se pare imoral si incorect. De sase ani am incercat cum de a putut fi acceptat de instanta de la Tribunal si copiat mot a mot.

Ultimul punct este spalarea de bani. Nu am spalat in viata mea si metodele acestea imi sunt straine. Am imprumutat ICA cu bani si imprumutul e imprumut. (...) Sunt doar smecherii ce au facut procurorii in rechizitoriu. Sunt acuzat ca am vrut sa obtin ilegal 90% din ICA. Eu aveam prin GRIVCO 100% si in GRIVCO aveam 93%. Ce rost avea sa spal bani prin ICA. Va multumesc mult!", si-a incheiat Dan Voiculescu declaratia in fata completului de judecata.

21:06 - "A existat un NUP care a fost infirmat, dar nu spune ca a fost infirmat in 2007, dupa ce eu am facut maririle de capital. E urat", a declarat Voiculescu, citat de Antena 3.

21:00 - Dan Voiculescu, ultimul cuvant in fata judecatorilor: "Vreau sa fiu scurt. V-am predat in scris un memoriu, semnat personal, nu prin avocati. Va rog sa le corelati cu declaratia mea data la ICCJ (Inalta Curte de Casatie si Justitie - n.red.). Este un rechizitoriu incorect, care nu se bazeaza pe nicio proba materiala. Este creata o naratiune facuta cu talent de scriitor, nu de procuror. Rechizitoriul este facut pe falsuri, nu pe probe directe sau indirecte".

20:57 - Avocatul lui Voiculescu, Gheorghita Mateut, a cerut ridicarea sechestrului asigurator in cazul fondatorului trustului Intact.

20:46 - Sedinta a fost reluata.

20:37 - Gheorghe Mencinicopschi a ramas in sala de judecata si "se plange ca bancile sunt prea tari si ca nu sunt ergonomice", relateaza jurnalistul Biro Attila de la Curtea de Apel.

20:35 - In scurt timp, inculpatii vor tine un ultim cuvant in fata instantei.

20:33 - In timpul pauzei, Dan Voiculescu a iesit pe hol impreuna cu avocatii sai.

20:13 - Inainte de pauza, un reprezentant al Ministerul Agriculturii a solicitat mentinerea sentintei pe latura civila, respectiv recuperarea prejudiciului de 60 milioane euro.

20:11 - Completul de judecata a suspendat sedinta pentru 10 minute.

20:08 - Vorbeste unul dintre avocati, dupa ce procurorul si-a incheiat pledoaria. Dan Voiculescu va da o ultima declaratie in cateva minute, scrie Gandul.

20:03 - Procurorul DNA a precizat ca se opune cererilor de schimbare a incadrarii juridice, existand trei solicitari de acest fel in dosarul ICA. Una ii apartine lui Dan Voiculescu, avocatul lui cerand schimbarea incadrarii juridice din spalare de bani in tainuire.

"DNA a intrebat daca Ministerul Agriculturii vrea sa se constituie parte civila, iar ministerul a raspuns afirmativ printr-o adresa", a adaugat procurorul de caz.

19:56 - Procurorul mai precizeaza ca membrii Adunarii Generale a Actionarilor din cadrul ICA erau in sfera de influenta a lui Dan Voiculescu.

19:53 - Procurorul DNA sustine ca Dan Voiculescu "a fost implicat direct", in timp ce le explica judecatorilor modul in care ICA ar fi fost privatizat fraudulos, arata jurnalistul Ionel Stoica, prezent la proces.

19:49 - Dan Voiculescu a vorbit la telefon in timpul interventiei avocatei sale, Maria Vasii. El a incercat sa fie discret, cu toate ca se afla in prima banca, in centrul salii de judecata.

19:45 - Victorie a avocatului unuia dintre inculpati: instanta a decis sa ridice sechestrul asigurator asupra imobilului fostului cenzor la ICA, Alexandru Petre. Reprezentantul legal al inculpatului este chiar fiul lui, transmite HotNews.

19:43 - Dan Voiculescu a spus ca s-a odihnit si ca se pregateste pentru o ultima declaratie la finalul procesului, potrivit Gandul.

19:42 - Procurorul DNA Elena Matiesescu a luat cuvantul.

19:41 - Avocata Maria Vasii a avut o noua interventie in fata judecatorilor: "Dan Voiculescu si-a folosit propriii bani. Nu sunteti aici sa judecati daca Dan Voiculescu avea bani sau nu. Sunteti aici sa judecati daca a facut spalare de bani, iar Dan Voiculescu si-a folosit propriii bani".

19:32 - Jurnalistul Ionel Stoica a notat ca Dan Voiculescu a intrat in sala de judecata "cand primea un sms prelungit si zgomotos" si s-a asezat in prima banca. Reporterul spune ca Voiculescu are la el un "tub intreg cu bomboane cu menta".

19:27 - Premierul Victor Ponta a comentat, la B1 TV, declaratiile de marti ale lui Traian Basescu, spunand ca "prin iesirea publica incearca sa influenteze justitia, sa puna presiune".

"Domnul Basescu trebuia sa taca din gura, nu este jurnalist, este o persoana care inca mai are o functie, cateva luni, in stat. Incearca sa influenteze si sa puna presiune pe justitie. Afecteaza independenta justitiei cu declaratii despre un dosar aflat pe rol", a acuzat prim-ministrul.

19:20 - Dan Voiculescu s-a intors la Curtea de Apel Bucuresti, arata Realitatea TV, dupa ce a lipsit de la proces cateva ore. El ar urma sa dea ultimele declaratii in fata judecatorilor.

19:15 Jurnalistul Ionel Stoica, aflat in sala de judecata, transmite ca avocatii celor 12 inculpati din dosarul ICA si-au terminat pledoariile pe apelul impotriva condamnarilor date de Tribunalul Bucuresti. Toti aparatorii au cerut achitarea clientilor sau rejudecarea dosarului, procesul fiind aproape de final.

18:59 - Inca trei avocati mai au de sustinut pledoaria finala, dupa care urmeaza procurorul DNA, scrie HotNews. Inculpatii vor face ultimele declaratii in fata instantei, daca judecatorii decid continuarea sedintei.

18.48 - Aparatorul lui Sorin Pantis si-a incheiat pledoaria, invocand ca motiv pentru achitarea clientului sau evaluare incorecta a prejudiciului de catre DNA. El a precizat ca expertiza ce a stabilit prejudiciul de 60 de milioane de euro "nu este o constatare tehnico-stiintifica, este o constatate stiintifico - fantastica", potrivit Evenimentul Zilei.

"Eu am vrut sa fiu mai vehement, dar clientul meu mi-a dat peste mana, spunand ca are incredere in justitie", a conchis avocatul.

18:45 - "Clientul meu este un om respectabil, a fost in executivul Romaniei. Este tata si intretinator de familie. O pedeapsa de sase ani de inchisoare mi se pare foarte aspra. In subsidiar va solicit sa va orientati sub minimul prevazut de lege", a subliniat avocatul lui Sorin Pantis, arata Gandul.

18:29 - "Acum vorbeste avocatul lui Sorin Pantis. Nu mai sunt multi avocati la rand. Intre timp in sala de judecata o avocata din oficiu citeste intens o carte. Nu am apucat sa vad ce exact citeste dar pare ca nu e vreo interpretare a Noului Cod Penal", relateaza jurnalistul Biro Attila din sala de judecata.

18:25 - A luat cuvantul avocatul fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis, care urmeaza tendinta si cere achitarea clientului sau. "Nu exista probe impotriva domnului Sorin Pantis", a sustinut aparatorul sau, adaugand ca "fapta nu exista".

18:20 - Avocatul lui Gheorghe Sin a solicitat, de asemenea, achitarea clientului sau. "Clientul meu nu a comis nici o infractiune de aceea singura solutie este achitarea", a spus reprezentantul legal al acestuia.

17:51 - Urmeaza avocatii lui Constantin Baciu, fost reprezentant al Ministerului Agriculturii in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) din cadrul ICA, si ai lui Gheorghe Sin, fost membru al AGA din cadrul ICA Bucuresti, pentru care procurorii au cerut cate cinci ani de inchisoare.

17:45 - "ICA a platit sapte milioane de euro impozite la stat din 1 ianuarie 2014, iar acum este unul dintre cele mai prestigioase institute de cercetare din tara, a investit milioane de euro", a sustinut avocatul lui Gheorghe Mencinicopschi.

17:38 - A luat cuvantul cel de-al doilea avocat al inculpatului Gheorghe Mencinicopschi.

17:32 - Reporterul Biro Attila a postat pe Facebook o fotografie cu Dan Voiculescu, in timp ce cobora scarile Curtii de Apel Bucuresti, inconjurat de reprezentantii presei.

17:23 - Jurnalistul Ionel Stoica, prezent la proces, sustine ca avocatul lui Gheorghe Mencinicopschi a spus ca medicul "nu a avut nicio legatura in procesul de privatizare". Nutritionistul pare "plin de viata si fericit", cu toate ca procurorii DNA au cerut, luni, o pedeapsa de sapte ani de inchisoare in cazul acestuia.

17:08 - Presedintele Traian Basescu a vorbit, la Evenimentul Zilei, despre procesul lui Dan Voiculescu, sustinand va "toata lumea asteapta o condamnare".

"Presiunea mediatica este in neregula si, mai ales, anticiparile si toata lumea asteapta o condamnare. Poate fi la fel de bine o achitare, nu stiu, poate fi orice. Este o poveste ca Basescu se ocupa cu dosarele oamenilor politici. Este un tip de lichelism, ca oamenii aia stiu clar ca nu am cum sa ma ocup de dosare", a explicat seful statului.

17:04 - Si-a inceput pledoaria avocatul medicului Gheorghe Mencinicopschi (condamnat la sase ani de inchisoare in prima instanta), care a cerut, de asemenea, achitarea clientului sau, transmite jurnalistul Biro Attila din sala de judecata.

17:00 - "S-au aplicat aceleasi metode ca la alte zeci de privatizari, de ce in cazul ICA nu e bine? Procurorii spun ca s-a dorit avantajarea lui Voiculescu. De ce sa tragi aceasta concluzie daca procedurile de privatizare au fost aceleasi in multe alte privatizari?", s-a intrebat Bucnariu, avocatul inculpatului Catalin Sandu.

Aparatorul fostului director juridic al ADS a mai subliniat, potrivit Antena 3, ca "in cauza, privatizarea s-a suspendat la decizia unui corp de control, numai ca oamenii Corpului de Control nu aveau cunostinte juridice".

16:47 - "Dupa plecarea lui Dan Voiculescu atmosfera s-a mai relaxat. Avocatii celorlalti inculpati pun concluzii de achitare sau de rejudecare a dosarului. Mai sunt vreo 7-8 avocati, cred ca mai dureaza cateva ore pana la final", relateaza jurnalistul Ionel Stoica din sala de judecata.

16:42 - Si-a inceput pledoaria avocatul fostului director juridic al ADS, Catalin Sandu. "Instanta a retinut in mod gresit ca societatea nu putea fi privatizata. ICA putea fi privatizata, era in portofoliul ADS", a sustinut avocatul Danut Bucnariu.

16:32 - Sedinta de judecata a fost reluata, avocatii isi continua pledoariile finale.

16:20 - Instanta a luat o pauza de cinci minute, dupa ce avocatul lui Corneliu Popa si-a incheiat pledoaria.

16:13 - Dan Voiculescu este de parere ca pledoaria avocatului sau, Gheorghita Mateut, a fost "minunata", potrivit Antena 3.

16:00 - Avocatul inculpatului Corneliu Popa, fost presedinte al Consiliului de Administratie al Agentiei Domeniilor Statului, isi sustine la aceasta ora pledoaria finala, el fiind al treilea dintre cei 20 de aparatori care trebuie sa ia cuvantul in fata instantei.

15:52 - "Contestatiile facute de Camelia Voiculescu, Corina Voiculescu si GRIVCO cu privire la sechestru vor putea fi analizate doar de catre o instanta superioare", a declarat avocata Maria Vasii, citata de Antena 3.

15:41 - Dan Voiculescu a parasit sala de judecata. Jurnalistii l-au asaltat pe holurile CAB, insa fondatorul Intact nu a vrut sa dea declaratii. "Vorbim cand ma intorc", a spus Voiculescu. La remarca unui jurnalist, Voiculescu a replicat: "Ei, nu ma intorc! daca am promis ca ma intorc, ma intorc!".

15:36 - Dan Voiculescu a solicitat sa isi expuna mai repede ultimul cuvant, solicitare respinsa de Camelia Bogdan. Judecatoarea i-a spus ca poate parasi sala si poate reveni atunci cand vine randul inculpatilor sa vorbeasca.

15:34 - Si avocata Maria Vasii cere achitarea lui Voiculescu.

15:33 - Mateut si-a incheiat pledoaria. Fondatorul Intact are trei avocati.

15:29 - Avocatul Gheorghita Mateut a fost oprit de judecatoarea Camelia Bogdan, care i-a cerut sa-si sintetizeze pledoaria.

15:25 - Avocatul Gheorghita Mateut a cerut din nou schimbarea infractiunii pentru clientul sau, din spalare de bani in tainuire. El a solicitat, avand in vedere schimbarea incadrarii juridice, ca pentru infractiunea de tainuire sa dispuna achitarea lui Dan Voiculescu, sa admita apelul si sa desfiinteze sentinta de fond pe motiv ca fapta nu exista.

15:15 - Judecatoarea Camelia Bogdan i-a atras atentia lui Gheorghita Mateut ca se repeta in pledoarie si din respect pentru colegi sa incerce sa evite sa mai faca asta, relateaza pe Facebook jurnalistul Ionel Stoica, prezent in sala de judecata.

15:08 - "GRIVCO nu s-a obligat sa plateasca datoriile sau sa imprumute ICA, asa cum gresit s-a retinut in rechizitoriu", sustine Mateut in expunerea sa.

14:59 - Gheorghita Mateut ia din nou cuvantul. Aparatorul lui Dan Voiculescu a vorbit doua ore si inainte de pauza.

14:52 - Sedinta a fost reluata. Urmeaza pledoariile finale, pana acum au vorbit doi aparatori.

14:00 - Sedinta de judecata a fost suspendata pentru 15 minute.

13:47 - Isi sustine pledoaria avocatul lui Vlad Savulescu. Acesta a cerut cuvantul, argumentand ca trebuie sa plece din motive personale - soacra sa a murit in urma unui infarct. Judecatorii l-au intrerupt pe Gheorghita Mateut si i-au dau cuvantul avocatului lui Savulescu.

13:45 - Mircea Badea a iesit din sala de judecata si da un interviu la Antena 3. Reclama din nou caldura din sala si conditiile "inumane" in care se desfasoara procesul. E atat de cald, spune el, incat a schimbat a doua camasa. Haine de schimb i-a adus colegul sau de la Antena 3, Felix Rache, venit si el sa il sustina pe Dan Voiculescu.

13:34 - Mateut si-a terminat pledoaria. Mai sunt 19 avocati.

13:27 - "Ilie Sarbu este cel care a semnat nota de fundamentare a hotararii de guvern si a aprobat lista societatilor care urmau sa fie privatizate, lista pe care era si ICA", continua avocatul Mateut.

13:18 - Gheorghita Mateut inca vorbeste in fata instantei. Isi sustina pledoaria de mai bine de doua ore.

13:14 - "Asociatia Ziaristilor Independenti din Romania (AZIR), membru al Association of European Journalists (AEJ) protesteaza fata de modul extrem de partinitor si lipsit de impartialitate si obiectivitate jurnalistica in care Antena 3 si alte institutii media, reunite sub umbrela trustului Intact, au decis sa prezinte publicului, in data de 04.08.2014, subiectul audierii, la Curtea de Apel Bucuresti, a lui Dan Voiculescu", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul AZIR.

13:09 - Si Mihai Gadea se plange de caldura insuportabila din sala: "Eu am ascultat pledoaria profesorului Mateut. Despre judecatoare incerc sa-mi fac o opinie. Dar niste lucruri nu avem cum sa nu remarcam. In sala e greu sa respiri, nu ai cum sa respiri. In atmosfera asta sa stai 11 ore... Inclusiv CEDO ar da o condamnare imediata, nu ai cum sa fii judecat in asemenea conditii. Eu nu stiam ca justitia e un element de tortura".

13:01 - Avocatii sustin pledoariile finale, conform Digi 24. Judecatorii le-au spus sa se limiteze la 15-20 de minute, Gheorghita Mateut vorbeste insa de mai bine de 90 de minute. Amintim ca exista 20 de avocati si fiecare are dreptul legal de a-si exprima pledoaria finala. Sedinta de luni a durat mai bine de 11 ore.

12:57 - "Prima instanta nu s-a pronuntat pe fondul problemei. Daca examinati materialul probator, veti constata ca nu exista in privinta infractiunii nicio proba in sensul de fapta materiala", a spus avocatul Mateut. De asemenea, aparatorul lui Dan Voiculescu a afirmat ca, in faza urmaririi penale, procurorul a facut presiuni si a influentat declaratiile martorilor, conform Antena 3.

12:47 - In sala de judecata a ajuns si Mihai Gadea. El sta, alaturi de Mircea Badea, pe o banca in spatele lui Voiculescu.

12:30 - Avocatul Mateut solicita eliminarea din dosar a unor probe despre care sustine ca au fost obtinute ilegal, potrivit Gandul. Printre probe se afla si expertiza prin care s-a stabilit prejudiciul de 60 de milioane de euro.

12:15 - Noua solicitare de la avocatul Gheorghita Mateut: acesta cere casarea condamnarii si trimitetea dosarului la Tribunalul Bucuresti, pentru rejudecare, potrivit Evenimentul Zilei.

11:58 - Avocatul Mateut solicita respingerea cererii de schimbare a incadrarii juridice inaintata de procuror. Acesta isi argumenteaza propria cerere de schimbare a incadrarii juridice, din spalare de bani in tainuire.

11:54 - "In apel nu s-a facut niciun fel de cercetare judecatoreasca. In afara de inscrisuri si declaratii ale inculpatilor nu s-a acceptat nicio alta proba. Deci sentinta pe care o veti da se va lua doar pe cercetarea judecatoreasca facuta de instanta de fond", sustine aparatorul lui Dan Voiculescu, citat de Antena 3.

11:44 - Judecatoarea Camelia Bogdan ii spune avocatului Mateut sa puna concluzii pe schimbarea incadrarii juridice. Aparatorul lui Dan Voiculescu trage de timp. El chiar citeaza dintr-o carte a judecatoarei Camelia Bogdan, scrie pe Facebook jurnalistul Ionel Stoica, prezent in sala de judecata.

11:30 - S-a reluat sedinta. Judecatorii au respins cerea de recuzare.

11:10 - Mircea Badea comenteaza procesul, in direct la Antena 3. El remarca faptul ca judecatorea Camelia Bogdan... e tunsa ca Elena Udrea si subliniaza ca in sala "e iadul" - referire la caldura. Badea i s-a adresat jurnalistului Cristian Vasilcoiu de la postul B1 Tv: "Mi-e scarba de tine si de Udrea care te plateste".

Foto: Facebook/Ionel Stoica

11:08 - Sedinta a fost suspendata, judecatorii delibereaza cererea de recuzare.

10:51 - Avocatul Gheorghita Mateut cere din nou recuzarea completului de judecata. La termenul de luni, avocatul a solicitat recuzarea judecatorilor de doua ori intr-o jumatate de ora.

10:49 - Solicitarea lui Mateut a fost respinsa de instanta, potrivit Antena 3.

10:40 - La nici 10 minute de la inceperea sedintei, avocatul Gheorghe Mateut a cerut amanarea procesului. Aparatorul lui Voiculescu a explicat ca DNA a solicitat schimbarea incadrarii juridice in cazul lui Dan Voiculescu si ca procurorii i-ar retine acestuia o noua fapta. Mateut a declarat ca DNA il acuza pe Voiculescu de o noua fapta. "Textul de lege spune ca apararea poate cere amanarea procesului pentru pregatirea apararii. Textul va obliga, onorata instanta. Vorbim de o noua fapta", a declarat Mateut, potrivit Evenimentul Zilei.

10:36 - Magistratii au intrat in sala. A inceput sedinta de judecata cu o intarziere de o jumatate de ora.

10:21 - In sala este prezent si Mircea Badea, realizatorul Antena 3.

Mircea Badea ajunge la extreme - Vrea sa mearga la procesul lui Voiculescu: Eu as inchide Antena 3

10:00 - Dan Voiculescu a ajuns la Curtea de Apel: "Sunt pregatit pentru orice, cand te bati cu seful statului tau, lupta e grea", le-a spus jurnalistilor.

09:50 - Sorin Pantis a ajuns la DNA. "Nu am ce sa regret. Atunci cand esti nevinovat... sa regret ce? Nu este o afacere, este o privatizare in care nu exista niciun prejudiciu, s-a desfasurat conform legislatiei de la acea vreme. Este o goana a procuraturii pentru a condamna pentru o fapta care nu exista (...) Familia Voiculescu nu mi-a adus ghinion, este o problema de sistem", a declarat fostul ministru.

09:40 - Gheorghe Mencinicopschi a ajuns la Curtea de Apel. "Nu am ce sa imi reprosez si Dumnezeu o sa ne judece", le-a spus nutritionistul jurnalistilor. In prima faza, el a fost condamnat la sase ani de inchisoare in dosarul ICA.

Procesul lui Voiculescu, la final: Procurorii cer pedepse mai mari. Dezbaterile se reiau marti

Ritm rapid la Curtea de Apel

Dan Voiculescu, pregatit pentru orice scenariu: Imi iau hainele si m-am dus

Avocatii lui Dan Voiculescu si ai celorlalti 12 inculpati au incercat sa obtina noi amanari, inclusiv prin contestarea completului de judecata, dar toate solicitarile au fost respinse, ajungandu-se la pledoariile finale, ultima etapa inainte de pronuntarea sentintei.

Noul complet de judecata a mers in ritm alert si nu a tinut cont de inceperea vacantei magistratilor, stabilind termene stranse de judecata.

Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a declarat, in luna iunie, ca faptele pentru care este judecat Dan Voiculescu in dosarul ICA se prescriu in decembrie si ca ar trebui sa existe o sentinta, indiferent de natura sa, pentru a evita aparitia suspiciunilor fata de cei care "treneaza judecata".

Kovesi: Dati un verdict in dosarul ICA! Avocatul lui Voiculescu: Se va amana si data viitoare

Voiculescu a demisionat de doua ori din Senat

Presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a fost trimis in judecata in decembrie 2008 de procurorii DNA, in calitate de actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, de membru al Adunarii Generale a Actionarilor si al Consiliului de Administratie ale ICA si de membru al AGA si director general al SC "Bioprod" SA Bucuresti.

Procurorii l-au acuzat pe Dan Voiculescu ca s-a folosit de functia de conducere in partid pentru a influenta si a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. De asemenea, Dan Voiculescu a fost acuzat si de spalare de bani, ambele infractiuni savarsite in forma continuata.

Potrivit rechizitoriului, "in perioada 1991-2003, inculpatii au desfasurat o serie de operatiuni financiare si comerciale frauduloase in scopul de a facilita adjudecarea prin licitatie, de catre Grivco SA (firma lui Dan Voiculescu), a pachetului de actiuni detinut de Administratia Domeniului Statului la I.C.A., la un pret mult mai mic fata de valoarea comerciala reala, in conditii discriminatorii, netransparente si prin subevaluarea activelor si a titlurilor de participare".

In plus, anchetatorii aratau ca, in iulie 2003, Corneliu Popa (judecat si el in dosar), in calitatea sa de presedinte al Consiliului de Administratie al Agentiei Domeniilor Statului, ar fi aprobat ilegal declansarea procesului de privatizare a I.C.A, stabilind o valoare a pachetului de actiuni de 94,5 ori mai mica decat valoarea comerciala reala a acestuia.

La licitatia aranjata ar fi participat doar firma Grivco a lui Voiculescu si, in nume propriu, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general si membru al A.G.A. al I.C.A. S.A, dar si membru al Partidului Conservator inca din 1991.

Dan Voiculescu a demisionat de doua ori din Senat pentru a tergiversa procesul, in conditiile in care parlamentarii erau judecati doar de Inalta Curte conform vechiului Cod Penal.

Voiculescu mai asteapta sentinta definitiva - apelul in dosarul ICA, amanat

In septembrie 2013, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani.

Sentinta a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Voiculescu sentinta dosar ICA, #termen final proces Voiculescu, #verdict privatizare ICA Voiculescu , #proces