De ce nu a scapat Voiculescu de controlul judiciar - motivarea instantei

Marti, 15 Iulie 2014, ora 14:44
3550 citiri
De ce nu a scapat Voiculescu de controlul judiciar - motivarea instantei

Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti, care au mentinut masura controlului judiciar in dosarul de santaj al lui Dan Voiculescu, au motivat, marti, de ce au luat aceasta decizie.

Tribunalul Bucuresti a respins saptamana trecuta solicitarea lui Voiculescu de ridicare a controlului judiciar, in dosarul in care fondatorul trustului Intact este acuzat de DNA ca a santajat mai multi oameni de afaceri.

Magistratii au dat publicitatii, marti, motivarea deciziei, unul dintre argumentele judecatorilor pentru mentinerea controlului judiciar este ca "santajul a fost de natura sa afeteze libertatea psihica" a denuntatorilor, potrivit Evenimentul Zilei.

Dan Voiculescu: Dosarul de santaj e o facatura. Nu i-am dat bani lui Bercea

Instanta mai precizeaza ca masura este necesara pentru a nu-l permite lui Dan Voculescu sa faca alte presiuni si pentru prevenirea savarsirii unor noi fapte de acelasi fel, respectiv de santaj.

Judecatorii sustin ca "masura preventiva luata este proportionala cu gravitatea acuzatiilor formulate si totodata necesara pentru realizarea scopului urmarit prin dispunerea acesteia".

Faptele, de natura sa afecteze libertatea psihica a denuntatorilor

Astfel, judecatorul de drepturi si libertati considera ca masura controlului judiciar s-a dispus "in mod just si se impune mentinerea acesteia in continuare", avand in vedere ca faptele pentru care Dan Voiculescu este cercetat, "savarsite in calitate de persoana publica", si modalitatea in care au fost comise, adica prin constrangere si prin amenintarea cu darea in vileag a unor fapte compromitatoare in scopul obtinerii unor beneficii importante, "au fost de natura sa afecteze libertatea psihica a persoanei".

Voiculescu, la politie: A depus o plangere si vrea daune. Nou episod cu protestatarul care i-a aruncat bani (Video)

De asemenea, instanta mai precizeaza in motivare ca faptele fondatorului Partidului Conservator aduc "atingere echilibrului social firesc, prin afectarea mediului de afaceri ce presupune exercitarea relatiilor comerciale cu buna credinta, precum si a drepturilor si intereselor cetatenilor de a fi informati in mod corect, fara exercitarea de influente din partea conducatorului grupului I.M., in scopul de a-i determina pe angajati sa lanseze, sa promoveze si sa sustina campanii media pentru obtinerea unor foloase necuvenite".

Totodata, magistratii mentioneaza ca masura controlului judiciar este necesara pentru realizarea in bune conditii a urmarii penale. Pentru acest lucru trebuie ca inculpatului sa nu i se permita sa mai exercite influente sau presiuni.

"La datorie" la politie, Voiculescu face predictii despre cutremur si economie

Prevenirea savarsirii unor noi fapte penale

Judecatorii mai spun ca masura este necesara pentru "prevenirea savarsirii unor noi fapte penale de acelasi gen, in contextul in care din actele dosarului rezulta ca, anterior, inculpatul a fost trimis in judecata pentru infractiuni similare".

In plus, procurorii au stabilit, luni, ca Dan Voiculescu sa se prezinte la sediul IPJ Ilfov de doua ori pe saptamana, respectiv luni si vineri, in conditiile in care fostul senator trebuia sa mearga, initial, in fiecare zi la Politie.

Dan Voiculescu nu scapa de vizitele la politie - ramane sub control judiciar

Tribunalul Bucuresti a respins, joia trecuta, solicitarea lui Dan Voiculescu de a scapa de masura controlului judiciar impusa in dosarul in care este acuzat ca a santajat mai multi oameni de afaceri. Decizia nu este definitiva, ea putand fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti, dupa motivarea instantei.

Acuzatiile aduse de DNA

Dan Voiculescu a fost pus sub control judiciar in urma cu doua saptamani, fiind urmarit penal intr-un dosar de santaj. El este acuzat de procurorii DNA ca ar fi santajat mai multi oameni de afaceri, carora le-ar fi cerut sa dea bani trustului Intact, prin contracte de publicitate, pentru a nu deveni tinta atacurilor mediatice din partea televiziunilor Antena 1 si Antena 3.

Dan Voiculescu contesta controlul judiciar din dosarul santajului de presa

Masura controlului judiciar cuprinde, printre altele, interdictia de a parasi teritoriul Romaniei si obligatia suspectului de a se prezenta periodic la Politie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Voiculescu motivare instanta, #Voiculescu motivare control judiciar, #Voiculescu santaj , #santaj