Voiculescu: Basescu crede ca trebuie sa conduca Romania asa cum conducea un vapor

Luni, 07 Februarie 2011, ora 23:17
3448 citiri
Voiculescu: Basescu crede ca trebuie sa conduca Romania asa cum conducea un vapor

Presedintele Traian Basescu conduce Romania asa cum conducea vaporul pe vremea cand era comandat de nava si confunda romanii cu marinarii, sustine vicepresedintele Senatului, Dan Voiculescu.

"Traian Basescu este omul care crede ca trebuie sa conduca Romania asa cum probabil conducea un vapor: noi romanii suntem marinarii, iar el e comandantul. El nu a inteles ca democratia inseamna a te consulta, sa afli parerile altora", a declarat presedintele fondator al Partidului Conservator, luni seara, la Antena 3.

Acesta sustine ca nu intelege atacurile presedintelui Traian Basescu la adresa trustului de presa pe care il detine, atat timp cat acesta nu a fost niciodata partizan cu vreun presedinte postdecembrist.

"Eu nu am fost de acord ca trustul sa fie obedient, cum nu a fost obedient nici fata de Iliescu, nici fata de Constantinescu. Acest lucru Ion Iliescu l-a inteles in felul lui, Emil Constantinescu de asemenea, iar Traian Basescu nu a vrut sa-l inteleaga. El e singurul care nu admite sa existe o alta opinie fata de a sa", a precizat Voiculescu.

Intrebat ce simte atunci ca Traian Basescu il ataca, vicepresedintele Senatului sustine ca "este un amestec intre sentimentul de putere, pentru ca la fiecare iesire in public presedintele vorbeste despre tine, ceea ce iti da un sentiment de forta, dar si de mahnire, pentru ca presedintele vede in tine o forta si nu poti sa o pragmatizezi".

"M-am obisnuit sa vorbeasca despre mine, a fost o perioada cand gasea in trust un adversar. Trustul Intact nu inseamna Dan Voculescu, ci oameni tineri, maturi, care isi fac munca cu cinste si onoare", a precizat acesta.

In ceea ce priveste proaspat formata Uniune Social Liberala, Dan Voiculescu a declarat ca a lipsit sambata "de la poza de familie", pentru ca nu este meritul sau.

"Meritul actului semnat sambata a fost al celor trei presedinti de partide si locul meu acolo nu isi avea niciun fel de sens. Preocuparea mea a fost legata de incercarea de a crea un climat de incredere intre Victor Ponta si Crin Antonescu. Faptul ca am putut crea acest climat, misiunea mea a fost indeplinita. Faptul ca nu am fost la ceremonie nu e important", a spus Voiculescu.

Acesta crede ca Traian Basescu "a pierdut lucrurile de sub control, ca oamenii nu il mai asculta sau ca asta e ultima zbatere in care oamenii il mai asculta".

"Undeva, la sfarsitul lunii martie, Traian Basescu trebuie suspendat, pentru ca dupa aceasta data sa depunem o motiune de cenzura pentru a demite Guvernul Boc. Data de 25 martie este una aproximativa, nu una fixa", a mai spus el.

10 masuri pentru redresare economica

In ceea ce priveste economia tarii, Dan Voiculescu a dat cateva date concrete despre cum a scazut PIB-ul Romaniei in ultimii patru ani si cum s-a majorat datoria Romaniei.

"PIB-ul a scazut in ultimii 4 ani. In 2008 era de 137 de miliarde de euro, in 2009 de 116 miliarde de euro, in 2010 era de 110 miliarde, in 2011 este estimat la aproximativ 110 miliarde de euro. In schimb, statul are de incasat 2,5 miliarde de euro si nu le incaseaza, de la companii unde exista actionariat privat, un exemplu fiind Oltchim", a precizat Voiculescu.

Legat de datoria externa, Dan Voiculescu sustine ca in 2008 aceasta era de 30 miliarde de euro, in 2009 de 34 de miliarde de euro, iar in 2010 de 43 de miliarde.

Totodata, presedintele fondator al PC considera ca Romania se afla in criza alimentara, atat timp cat, in 2010, cartofii s-au scumpit cu 45%, legumele cu 22%, fructele cu 17% si uleiul cu 21%.

"Raul tuturor relelor este Traian Basescu. Eu cred ca Emil Boc ar fi receptiv la unele masuri, indiferent de unde vin ele, insa saracul nu poate. El nu e om de decizii. Asta confirma criza intelectuala si morala profunda in care se afla Romania", a adaugat el.

Dan Voiculescu a enumerat si 10 solutii prin care economia Romaniei ar putea fi redresata. Acestea constau in reducerea TVA la alimente si reducerea impozitelor si a taxelor, pentru ca Romania percepe antreprenorilor 114 taxe si impozite, pe cand 20 ar fi suficiente. De asemenea, acesta doreste un fond de garantare, altul decat cel al Guvernului, pentru atragerea fondurilor europene, iar in acest sens trebuie facut prin sindicalizarea bancilor, in care CEC sa fie magnetul, liantul.

O alta masura ar fi cooperarea cu tari interesate de economia noastra precum China.

Dan Voiculescu doreste si masuri netarifare la import si la export, eliminarea TVA pentru marfa in tranzit, terminarea investitiilor incepute in functie de aportul lor la economie, reconversia profesionala, redistribuirea fortei de munca din sectorul bugetar si fonduri europene pentru persoane fizice, pentru familii, carora sa li se dea 25.000 de euro nerambursabili ca sa faca o ferma mica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Dan Voiculescu USL, #Voiculescu economia Romaniei , #senator