Voiculescu, tinta a reprosurilor in Senat pentru ancheta Daimler

Marti, 07 Decembrie 2010, ora 20:14
1422 citiri
Voiculescu, tinta a reprosurilor in Senat pentru ancheta Daimler
Foto: Arhiva

Conducerea Senatului a luat in discutie marti scrisoarea vicepresedintelui Senatului, Dan Voiculescu, referitoare la ancheta in cazul Daimler AG, existand o serie de dispute intre membrii BP privind oportunitatea deschiderii unui astfel de subiect inainte de aderarea la spatiul Schengen.

La discutii a luat parte inclusiv ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, caruia Voiculescu i-a transmis o adresa oficiala in care ii solicita sa ceara in mod oficial procurorului general adjunct SUA date despre scandalul de mita in care este implicata Daimler, facand referire la o achizitie de cateva sute de autobuze Mercedes facuta de Primaria Capitalei in 2007.

Mai multi membri ai Biroului Permanent i-au reprosat lui Dan Voiculescu faptul ca a deschis subiectul mitei Daimler, solicitand inclusiv infiintarea unei comisii de ancheta la nivelul Parlamentului, in conditiile in care este vorba de o companie nemteasca, iar Germania este printre statele UE care sustine in mod "hotarat" aderarea Romaniei la spatiul Schengen, au declarat pentru NewsIn participanti la sedinta BP.

In cele din urma, conducerea Senatului a decis sa amane o eventuala decizie privind infiintarea unei comisii de ancheta si sa ceara Procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, sa transmita un punct de vedere asupra acestui subiect in termen de 30 de zile, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

La finalul sedintei, chestorul Ioan Chelaru a informat ca la discutia privind Daimler au fost invitati atat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, dar si procurorul general, invitatia fiind onorata doar de catre ministru.

"S-a luat act de imprejurarea ca exista in atentia ministerului Justitiei o asemenea problematica. Desi a fost invitata, dna procuror general a trimis o scurta scrisoare prin care ne comunica ca este sesizat Parchetul general si ca in prezent se desfasoara o serie de activitati specifice, in principal culegere de informatii in masura sa duca la aplicarea in cauza a prevederilor art 221 din Codul de procedura penala, in sensul solicitarii de catre Parchetul general, prin ministerul Justitiei, ca urmare a aplicarii acordului dintre Romania si SUA privind asistenta juridica a unor informatii de la Parchetul general al SUA.

In urmatoarea sesiune parlamentara se stabileste daca se va infiinta o comisie de ancheta

Biroul Permanent a hotarat acordarea unui termen de 30 de zile in care sa se revina la dna procuror general, sa se constate care este pozitia Parchetului General.

Datele nu privesc in niciun caz o eventuala ancheta care s-ar desfasura la Parchetul General, urmand ca probabil la inceputul sesiunii viitoare sa se stabileasca daca se constituie sau nu se constituie comisia de ancheta care a fost solicitata de domnul vicepresedinte Voiculescu", a explicat Chelaru.

De asemenea, chestorul Senatului a precizat ca ministrul Justitiei a mentionat ca a primit scrisoarea lui Voiculescu in luna august si a trimis-o in termen de trei zile Parchetului, cu solicitarea de a preciza in ce masura exista indicii privind o eventuala mita si in cazul tranzactiilor Daimler din Romania.

"Tacerea doamnei procuror general si scrisoarea extrem de lapidara pe care ne-a trimis-o nu a fost in masura sa dea explicatii de ce nu se solicita totusi Parchetului general american lamurirea situatiei daca ea se refera cumva si la Romania", a mai spus senatorul PSD.

Voiculescu a explicat in scrisoarea trimisa MJ ca, in urma corespondentei purtate cu procuror general adjunct al SUA, i s-a transmis ca date din cadrul achetei Daimler pot fi transmise oficialitatilor romane doar daca acest lucru este solicitat expres de catre Ministerul Justitiei.

"In urma sanctionarii Concernului Daimler AG de catre Departamentul de Justitie al Statelor Unite ca urmare a mituirii unor oficiali guvernamentali din mai multe state, inclusiv din Europa, am solicitat Departamentului de Justitie al SUA sa ne transmita daca, in urma anchetei, au descoperit date incriminatorii referitoare la tranzactiile desfasurate de Concernul Daimler AG in Romania. Va reamintesc ca, in anul 2007, Primaria Generala a Municipiului Bucuresti a achizitionat cateva sute de autobuze Mercedes.

Raspunzand solicitarii mele, domnul Gary G. Grindler, Procuror General Adjunct al SUA si coordonator al anchetei in cazul Daimler, mi-a comunicat ca, in conformitate cu Tratatul Romania-SUA privind asistenta judiciara in materie penala (Tratatul), vor colabora deschis cu partea romana. Insa, pentru a ne putea furniza eventuale informatii, marturii, declaratii, documente sau inregistrari, este necesara o solicitare expresa in acest sens din partea Ministerului Justitiei din Romania, institutia abilitata prin Tratat pentru a face asemenea demersuri", sustinea Voiculescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Dan Voiculescu ancheta Mercedes, #repros Senat ancheta Daimler , #senator