Revista Presei: Cine conduce Uniunea Social Liberala?

Marti, 08 Februarie 2011, ora 07:49
2964 citiri
Revista Presei: Cine conduce Uniunea Social Liberala?
Foto: bzi.ro

Dan Voiculescu pare ca si-a asumat public rolul de conducator al aliantei dintre PSD, PNL si PC, el anuntand prima "sarcina" a Uniunii Social Liberale: suspendarea presedintelui Traian Basescu pana la 25 martie.

Despre o noua majoritate parlamentara vorbesc si liderii PSD si PNL, insa acestia sunt mai rezervati in privinta ideii de suspendare a sefului statului.

Despre noul "termen" trasat de presedintele fondator al PC scrie si presa centrala de marti. "Planurile lui Felix: Basescu, suspendat in martie" titreaza 'Romania Libera', in timp ce 'Puterea' incearca sa afle "Cine conduce Uniunea Social Liberala?" si amineste ca "Voiculescu le-a dat in plic lui Ponta si lui Antonescu urmatoarea miscare: suspendarea presedintelui in luna martie".

Despre cum incearca USL sa atraga parlamentari ai Puterii de partea sa scrie si 'Adevarul', intr-un articol numit "Opozitia face avansuri UDMR". Pe aceeasi idee, 'Evenimentul Zilei' scrie despre cum "Ponta si Antonescu au planuit cum sa-i atraga pe PDL-isti in opozitie".

Si 'Gandul' dezbate acest subiect, titrand ca "Voiculescu a bagat USL in ceata. Nimeni nu stie cum a fixat data pana la care va fi suspendat Basescu".

Romania Libera - Planurile lui Felix: Basescu, suspendat in martie

Dan Voiculescu considera ca Traian Basescu ar putea fi suspendat in mai putin de o luna, in ciuda faptului ca Opozitiei ii lipsesc cel putin 30 de voturi in Parlament.

In ciuda acestei situatii, Voiculescu mizeaza pe tradari in PD-L si pe sprijinul UDMR. "Din momentul in care vom avea majoritatea in Parlament, va garantez ca Guvernul Boc si presedintele Basescu vor raspunde in fata romanilor. Sunt premise parlamentare ca, pana la 25 martie, Traian Basescu sa fie suspendat", a declarat Voiculescu, citat de Romania Libera.

Presedintele fondator al PC spera ca UDMR, partid din arcul guvernamental, sa rastoarne raportul de forte din Legislativ, in contextul unificarii Opozitiei.

"UDMR va trebui sa se pozitioneze explicit: devine partener cu cea mai importanta forta politica din Romania sau ramane langa actualul regim. Iar aceasta decizie trebuie asumata cat mai repede", este de parere Voiculescu.

Adevarul: Opozitia face avansuri UDMR

Declaratia lui Voiculescu vine dupa ce mai multe guri mai mult sau mai putin oficiale au declarat ca liderii Uniunii Social-Liberale fac lobby pe langa UDMR in tentativa de a forma o noua majoritate parlamentara.

La randul lor, liberalii sustin ca au avut "discutii exploratorii cu UDMR" si ca, pentru prima data, nu ar fi primit un raspuns negativ.

"UDMR este intr-o faza de pozitionare, dar pentru a ni se alatura vor sa fie siguri ca vom castiga viitoarele alegeri. Nu ne mai refuza explicit ca pana acum cateva luni", afirma surse din PNL, pentru Adevarul.

Pe de alta parte, social-democratii sunt mai rezervati. "In politica se poate negocia orice, dar este prematur sa discutam despre un vot pe statutul minoritatilor pentru ca in PSD nu s-a luat o decizie", a declarat purtatorul de cuvant al PSD, Radu Moldovan.

Evenimentul Zilei: Ponta si Antonescu au planuit cum sa-i atraga pe PDL-isti in Opozitie

De altfel, la prima sedinta a Uniunii Social Liberale, Victor Ponta si Crin Antonescu si-au impartit atributiile in cadrul formatiunii si au discutat despre cum sa-i atraga in Opozitie pe parlamentarii Puterii, conform Evenimentul Zilei.

"Au fost cateva lucruri care trebuiau discutate imediat vizavi de pozitia noastra in Parlament, de incercarea de a-i convinge pe cei de la putere sa respecte Regulamentul si sa respecte Constitutia.

In rest, faptul ca cei de la PD-L platesc pretul tradarii si dau functii la independenti e dreptul lor si in acelasi timp pacatul lor", a spus Victor Ponta, presedintele PSD.

Puterea: Cine conduce Uniunea Social Liberala? Voiculescu le-a dat in plic lui Ponta si lui Antonescu urmatoarea miscare: suspendarea presedintelui in luna martie

In ceea ce priveste reactia liderilor USL, atat Crin Antonescu, cat si Victor Ponta si Daniel Constantin au spus ca sustin ideea suspendarii presedintelui Traian Basescu.

"Nu cred ca exista nici un fel de varianta si nici un fel de situatie in care noi cei de aici putem sa construim ceva cu Traian Basescu. In Romania se va putea construi cand Traian Basescu nu va mai avea nici o functie oficiala", a declarat Victor Ponta, conform Puterea.

"Este datoria fiecarui parlamentar ca atunci cand vede ca se incalca Constitutia, fie ca este de la minoritate sau majoritate, sa ceara suspendarea presedintelui. Este un lucru absolut firesc pentru ca este pus sa vegheze la respectarea Constitutiei. Vom fi foarte atenti daca presedintele va mai incalca Constitutia din acest moment, daca o va face, solutia este una singura, declansarea procedurilor de suspendare a presedintelui Traian Basescu", a declarat presedintele PC, Daniel Constantin.

La randul sau, Crin Antonescu a vorbit chiar si despre o posibila implicare a societatii civile in rasturnarea regimului Basescu - Boc. "La Putere se poate veni si mai devreme, nu ma feresc. Nu vom sta la o vanatoare sau la o tocmeala cu un om sau cu altul. Un guvern mai cade si la protestul energic al societatii. Am spus-o anul trecut, in cadre democratice si strada are un cuvant de spus", a subliniat Antonescu.

Gandul: Voiculescu a bagat USL in ceata. Nimeni nu stie cum a fixat data pana la care va fi suspendat Basescu

Legat de data de 25 martie avansata de Dan Voiculescu, Ion Iliescu nu a vrut sa faca vreun comentariu.

"Nu stiu si nu comentez", a spus presedintele de onoare al PSD, pentru Gandul. Totusi, in urma cu doua zile, Iliescu, declarase deja ca, "in functie de conjunctura, cand se incalca Constitutia, Parlamentul se poate pronunta pe suspendarea presedintelui".

"In anii '90, domnul Basescu, in calitate de parlamentar, a votat pentru suspendarea presedintelui Iliescu. In 2007, Parlamentul s-a pronuntat pentru suspendarea sa, dar electoratul nu a inteles necesitatea acesteia", a mai spus Ion Iliescu.

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
#Dan Voiculescu suspendare Basescu, #25 martie suspendare Basescu , #stiri Dan Voiculescu