Voiculescu: Arieratele au devenit o forma de sabotaj macroeconomic

Miercuri, 03 Noiembrie 2010, ora 22:29
1519 citiri
Voiculescu: Arieratele au devenit o forma de sabotaj macroeconomic
Foto: Arhiva

Dan Voiculescu ii cere premierului Emil Boc sa elaboreze un calendar concret de returnare a debitelor statului catre agentii economici privati, folosind criterii transparente si obiective.

In opinia senatorului PC, datoriile de doua miliarde de euro pe care statul le are catre mediul privat creeaza un acut blocaj economic, reduc la zero increderea in institutiile publice si descurajeaza disciplina la plata.

"Statul roman penalizeaza agentii economici corecti, care isi achita la termen obligatiile financiare, si legitimeaza, prin propriul exemplu, economia subterana. Prin durata si volum, arieratele au devenit o forma de sabotaj macro-economic", se arata in scrisoarea trimisa de Dan Voiculescu premierului Boc.

Acesta a adaugat ca Executivul si institutiile publice din subordine trebuie sa-si schimbe radical abordarea, iar achitarea la timp a obligatiilor de plata trebuie sa devina o prioritate.

"O infuzie de 2 miliarde de euro in economia reala ar genera noi locuri de munca si o dezvoltare relevanta a activitatilor economice. Implicit, ar creste si incasarile statului din impozitarea si taxarea acestor activitati. Agentii economici privati sunt motoarele economiei nationale. Acestia trebuie sprijiniti, nu sabotati!", mai spune presedintele fondator al Partidului Conservator.

Seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara luni ca arieratele cumulate ale primelor zece companii de stat care inregistreaza pierderi totalizeaza 7 miliarde lei, iar cele guvernamentale se ridica la aproximativ 1 miliard lei.

"Aceste arierate raman o problema foarte mare, care trag inapoi activitatea economica in multe zone, fie ca este vorba de electricitate saucai ferate- si asta are un efect negativin intregul sector privat", a mentionat Franks.

Vineri, Jeffrey Franks a declarat ca Romania va trebui sa solicite o noua derogare pe tema arieratelor, intrucat tinta convenita in cadrul programului de finantare a fost ratata din nou.

A.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Dan Voiculescu arierate, #Dan Voiculescu datorii stat, #FMI arierate , #stiri Dan Voiculescu