Voiculescu cere o reactie a CSM fata de declaratiile Elenei Udrea

Joi, 02 Decembrie 2010, ora 18:40
2119 citiri
Voiculescu cere o reactie a CSM fata de declaratiile Elenei Udrea
Foto:danvoiculescu.ro

"Am receptat cu ingrijorare o declaratie recenta a unui ministru in functie, doamna Elena Udrea, care considera ca degradarea spatiului public este cauzata, in mare masura, de o intelegere gresita de catre justitie a rolului si atributiilor pe care le are.

In mod evident, nu identitatea, nici apartenenta politica, ci statutul public al persoanei care emite asemenea consideratii pericliteaza independenta sistemului de justitie.

Inteleg si accept frustrarea unui justitiabil confruntat cu o decizie nefavorabila, insa resping orice forma prin care puterea executiva incearca sa intimideze puterea judecatoreasca", se arata in scrisoarea deschisa a conservatorului.

Acesta considera ca in "declaratia mentionata, respectivul ministru nu se limiteaza sa conteste cu instrumente legale o hotarare emisa in prima instanta, ci acuza justitia in ansamblul sau ca nu isi intelege corect rolul si atributiile".

"Consider ca un asemenea demers necesita o reactie institutionala din partea Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a nu se transforma intr-un precedent care sa permita Executivului sa isi subordoneze treptat puterea judecatoreasca. (...) Cred ca este esential sa pastram CSM in afara disputelor politice. Insa sfidarea justitiei prin delegitimarea hotararilor judecatoresti reprezinta, pe fond, o amenintare la adresa regimului democratic. In consecinta, consider ca asemenea amenintari trebuie prompt sanctionate", mai afirma Voiculescu.

El avertizeaza totodata ca atunci cand "reprezentanti oficiali ai statului roman delegitimeaza hotararile judecatoresti, acuzand instantele de lipsa de obiectivitate si profesionalism, se creeaza un grav prejudiciu justitiei din Romania, fiind amenintata insasi functionarea statului de drept".

Udrea a pierdut procesul

Ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, spune pe blogul sau ca nu este surprinsa ca a pierdut procesul cu Lia Olguta Vasilescu, remarcand ca "practica judiciara actuala arata ca judecatorii nu dau doi bani pe concepte ca onoare, demnitate si imagine".

"Nu sunt surprinsa, din pacate, de respingerea de catre Judecatoria Sectorului 5 a cererii mele de chemare in instanta a Olgutei Vasilescu. Stiu ca exista o practica a instantelor din Romania de a nu interveni in asigurarea calitatii, legalitatii si responsabilitatii dezbaterilor publice.

Degradarea spatiului public este cauzata, in mare masura, de o intelegere gresita de catre Justitie a rolului si atributiilor pe care ea insasi le are in ceea ce priveste garantarea dreptului persoanelor la onoare, demnitate, imagine publica. S-a ajuns in situatia in care oricine poate afirma orice minciuna despre altcineva si lucrul acesta sa fie considerat firesc, lipsit de importanta, justificat cu argumente de genul se cearta intre ei", scrie ministrul.

"Practica judiciara actuala arata ca judecatorii nu dau doi bani pe concepte ca onoare, demnitate si imagine, drepturi fundamentale ale omului, garantate de Constitutie. Inca o data am motive sa fiu de acord cu cei care spun ca raul din societatea romaneasca actuala vine, in primul rand, din lipsa de justitie", adauga Udrea.

Ministrul Devoltarii si Turismului Elena Udrea a pierdut procesul deschis impotriva senatorului Lia Olguta Vasilescu, dupa ce Judecatoria Sectorului 5 a respins, marti, cererea de chemare in judecata a democrat-liberalei, insa decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Dan Voiculesc, #Voiculescu atac Udrea, #Voiculescu scrisoare deschisa , #stiri Dan Voiculescu