Noi cereri in Dosarul ICA: Voiculescu ii vrea audiati pe Traian Basescu, Ilie Sarbu si Dacian Ciolos Update

Luni, 04 August 2014, ora 15:32
5557 citiri
Noi cereri in Dosarul ICA: Voiculescu ii vrea audiati pe Traian Basescu, Ilie Sarbu si Dacian Ciolos Update
Foto: nasul

Avocatul Gheorghita Mateut, aparator al lui Dan Voiculescu in procesul ICA, a cerut luni audierea unor noi martori de catre instanta: Ilie Sarbu, Traian Basescu si Dacian Ciolos.

Potrivit Realitatea Tv, Ilie Sarbu si Dacian Ciolos ar urma sa fie citati in calitatea lor de fosti ministri ai Agriculturii. Traian Basescu, presedintele Romaniei, era in 2003 primar al Capitalei.

Dan Voiculescu, pregatit pentru orice scenariu: Imi iau hainele si m-am dus

Dan Voiculescu a explicat o parte din cererile avocatului sau. Astfel, de Dacian Ciolos a spus ca pe vremea cand acesta era ministru, a permis ca Ministerul Agriculturii "sa se constituie parte civila in mod ilegal. E vorba de un dosar penal cu domnul Ciolos", a spus Dan Voiculescu, la iesirea de la Curtea de Apel.

In ce il priveste pe Ilie Sarbu, ministru al Agriculturii in perioada privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare, fostul patron al Grivco a zis ca "nu-l acuz de nimic. A fost chemat ca sa spuna cum a fost privatizarea ICA". In 2003, Ilie Sarbu era ministru al Agriculturii.

Despre chemarea ca martor a lui Traian Basescu, Dan Voiculescu nu a specificat motivele cererii lui Gheorghita Mateut. "Eu unul nu cred ca o sa il cheme ca martor pe Traian Basescu, daca nu l-au chemat ei in dosarul fratelui sau", a comentat Voiculescu.

Voiculescu, nou termen in fata instantei - continua audierea inculpatilor

Dan Voiculescu contesta in primul rand prejudiciul constatat de DNA in dosarul ICA. Astfel, fostul patron al Grivco sustine ca, desi infractiunea pentru care este judecat s-a petrecut in anul 2003, procurorii DNA au socotit prejudiciul la valori ale terenurilor care se puteau atinge numai in anul 2008, cand piata imobiliara era "pe varf, pe boom".

La randul sau, Gheorghita Mateut a declarat ca Ilie Sarbu trebuie sa fie audiat, pentru ca a semnat hotararea de guvern pentru privatizarea ICA in calitate de ministru al Agriculturii. "Sa fie intrebat daca s-a exercitat vreo presiune", a lamurit avocatul.

In ceea ce il priveste pe Dacian Ciolos, Mateut a spus ca acesta "e cel care a semnat constituirea Ministerului Agriculturii ca parte civila in dosar" si "trebuie cercetat pentru a se vedea care au fost motivele care au stat la baza acestei cereri".

Intrebat daca nu ar trebui audiat si actualul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, Mateut a declarat ca "nu are nicio relevanta chemarea actualului ministru, care nu are nicio implicare".

Despre o posibila prescriere a infractiunii de spalare de bani, avocatul a declarat ca acest lucru s-ar putea intampla in 2017, dar numai in conformitate cu vechiul Cod Penal, nu si dupa noile reglementari.

In septembrie 2013, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani.

Sentinta a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care va da o decizie definitiva in acest dosar.

Dan Voiculescu si alte 12 persoane au fost trimisi in judecata in acest dosar in 2008. Procurorii DNA sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.

UPDATE - Avocatul unui alt inculpat din dosarul ICA, Catalin Sandu, fost director juridic al Agentiei Domeniilor Statului, a cerut audierea ca martor a ministrului Agriculturii Daniel Constantin, care este si presedinte al Partidului Conservator, precum si a lui Dacian Ciolos. Solicitarea acestuia a fost facuta in sala de judecata, ulterior declaratiilor lui Gheorghita Mateut.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#Voiculescu proces martori Sarbu, #ICA martori Basescu Sarbu Ciolos, #Mateut martori Basescu Ciolos Sarbu , #Traian Basescu
Comentarii