Publicatia belgiana New Europe revine cu critici la adresa presedintelui Basescu: E fost informator

Luni, 16 Decembrie 2013, ora 20:18
6163 citiri
Publicatia belgiana New Europe revine cu critici la adresa presedintelui Basescu: E fost informator
Foto: reportervirtual.ro

Publicatia belgiana New Europe ii dedica presedintelui Traian Basescu inca un articol critic, afirmand ca detine documente care ar atesta statutul acestuia de fost informator al Securitatii.

Articolul, intitulat "Controland trecutul Romaniei", a aparut luni, 16 decembrie, si, in versiunea online a New Europe, prezinta cateva fotocopii dintr-un "Registru cu persoanele din randul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea sa sprijine munca de Securitate".

Articolul are doua teme principale: prestigiul inexplicabil de care se bucura Traian Basescu in randul institutiilor europene, care il favorizeaza, si regimul aproape dictatorial instalat de acesta in Romania, prin care controleaza structurile importante ale statului.

"Romania este o tara a carei viata politica a fost profund afectata de deficitul de moralitate de dupa caderea comunismului. In aceasta republica semiprezidetiala, numai guvernul este criticat de catre Uniunea Europeana, desi presedintele Traian Basescu insusi este un om cu un trecut intunecat si un prezent contestabil.

Basescu a fost informator al Securitatii, serviciul secret comunist, si aici prezentam dovada", se arata in articol, care pomeneste si afirmatia recenta a lui Traian Basescu ca ar dizolva Parlamentul.

Autorii articolului se plang ca Romania se afla sub supravegherea Comisiei Europene, prin intermediul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), care "a devenit politizat in timp ce Traian Basescu scapa mereu basma curata".

Traian Basescu e calificat drept un populist "prins intr-un scandal de abuz de putere dupa ce a achizitionat, printr-una din fiicele sale, o suprafata uriasa de teren in sudul tarii".

Articolul aminteste si faptul ca presedintele si-a folosit puterea si influenta pentru a face ca cealalta fiica a sa, fost fotomodel, sa fie aleasa in Parlamentul European.

Autorul spune ca Traian Basescu stapaneste serviciile secrete, are acces la dosarele acestora, l-a numit ca premier pe unul dintre sefii serviciilor secrete si plaseaza oameni slab pregatiti ca judecatori la Curtea Constitutionala, "un organism care supervizeaza toate legile si care a avut un rol cheie in invalidarea referendumului pentru demiterea sa in 2012, cand 7,4 milioane de romani au votat sa fie demis".

Cu aceste arme in mana sa, "Basescu controleaza nu numai prezentul, ci si trecutul. Prin stenograme false, asa cum s-a dovedit in cazul inamicului sau, magnatul media Dan Voiculescu, Basescu manipuleaza si justitia", scrie revista belgiana.

New Europe afirma ca a primit documente care dovedesc ca Traian Basescu a fost informator si pe care le-a trimis Presedintiei romane pentru a le comenta, dar "de la care nu a primit nici un raspuns".

Dupa aparitia, in luna noiembrie, a primului articol virulent din New Europe impotriva lui Traian Basescu, presa a descoperit ca, in urma cu mai bine de zece ani, revista a utilizat tipografia din Bucuresti a firmei INTACT, apartinand lui Dan Voiculescu, pentru a scoate versiunea tiparita a publicatiei.

Articolul din New Europe despre "dictatorul" Basescu, scris dupa o consultare cu Dan Voiculescu

"Am scos publicatia la Voiculescu pentru ca erau costurile mai mici, dar asta era inainte de 2000", a precizat Basil Koronakis, patronul New Europe.

Articolul din noiembrie, "Basescu, ultimul autocrat al Europei", a fost semnat de Dietmar Bergtahl, despre care Koronokis a recunoscurt ca este un pseudonim folosit de un jurnalist care se teme ca viata i-ar putea fi in pericol daca semneaza cu numele real. De data asta, articolul din decembrie nu mai e semnat de nimeni.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#New Europe Traian basescu informator, #New Europe Basescu dictator securitate, #New Europe articol critic Basescu , #Traian Basescu