Daniel Barbu, candidat ALDE: Cu cat ne incapatanam sa combatem mai mult coruptia, cu atat ea sporeste. Trebuie sa rasturnam proiectul comunist Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 16 Mai 2016, ora 08:48
13654 citiri
Daniel Barbu, candidat ALDE: Cu cat ne incapatanam sa combatem mai mult coruptia, cu atat ea sporeste. Trebuie sa rasturnam proiectul comunist Interviu
Foto: Facebook/Daniel Barbu

Bucurestiul trebuie sa devina un oras liber de violenta, eliberat de tentatia populista, de neincrederea care domneste intre oameni. Deficitul democratic e poate problema cea mai dureroasa a tarii, afirma Daniel Barbu, candidatul ALDE la Primaria Capitalei.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Daniel Barbu si-a prezentat principalele obiective: un oras liber de violenta, de birocratie, de saracie, "un oras frumos, dupa ce a fost desfigurat prin uniformizare in deceniile comuniste si prin banalizare in ultimii 26 de ani".

"Cred ca trebuie sa rasturnam proiectul comunist cu adevarat, rasturnand modul uniform si anonim de viata pe care vechiul regim ni l-a impus si pe care il continuam poate fara sa vrem, dar si fara sa ne intrebam daca sa o mai facem", spune candidatul ALDE.

De ce vreti sa fiti primarul general al Capitalei?

Doua sunt motivele. Primul este personal. In 2012, cand am candidat pentru Senat din partea USL, am promis mamelor ca USL le va tine copiii la scoala pana seara, cel putin in clasele I-IV, cu o masa calda la pranz. Nu s-a intamplat acest lucru si am un sentiment de rusine pentru un angajament pe care mi l-am luat personal, cu toata buna credinta, dar care nu s-a intrupat.

Si vreti sa il indepliniti ca primar general?

Nu primarul general gestioneaza scolile, ci primariile de sector, dar o actiune concertata de coordonare a sistemului de scoli elementare si gimnaziale ar putea rezolva aceasta chestiune importanta. Sper ca in 4 ani sa pot duce la capat angajamenul din 2012.

Exista si un al doilea motiv, de ordin politic. ALDE are un mesaj puternic, am fost singurii care am votat impotriva Guvernului Ciolos si am semnalat ca ne aflam in fata unei schimbari de regim care adanceste deficitul democratic acumulat in ultimul deceniu. Lipsa democratiei este o forma de violenta. Bucurestiul trebuie sa devina un oras liber de violenta, eliberat de tentatia populista, de neincrederea care domneste intre oameni. Traim astazi intr-o cultura publica a denuntului, a suspiciunii generalizate.

"Cultura denuntului" nu este un efect al coruptiei generalizate?

Privesc coruptia generalizata ca pe un fenomen real ce trebuie tratat cu toata seriozitatea, dar care nu se cuvine dramatizat si transformat in identitate nationala. Premierul bulgar, intrebat recent daca nu se gandeste sa infiinteze un parchet special de tip DNA, a raspuns: coruptia e un fenomen romanesc, Bulgaria nu are nevoie de asemenea institutii.

Ar trebui cumva sa desfiintam DNA ca sa nu mai fie coruptia fenomen romanesc?

Nu, nu am spus si nici macar nu am sugerat asa ceva. Am afirmat doar ca, dincolo de institutii si de fenomene de societate, incepem sa ne identificam noi insine ca o natiune eminamente corupta. Am transformat coruptia intr-un exceptionalism romanesc, in ceva ce ne distinge ca popor.

Ati putea prelua o primarie care a fost minata de coruptie in mandatul Oprescu daca ne uitam la dosarele DNA si chiar la condamnarile pronuntate.

Am si eu banuielile mele personale, dar cred ca si cei suspectati de coruptie trebuie sa se bucure de beneficiul de a fi considerati nevinovati pana ce instanta ii condamna definitiv. Asa este in democratie. Logica domniei legii ne obliga sa gandim astfel. Deci nu e vorba de institutii, ci de o atmosfera publica. Bucurestenii se definesc si prin alte trasaturi decat coruptia, avem si unele calitati, chiar si alte defecte.

De ce nu ne-am identifica cu anticoruptia?

Daca vreti sa discutam si pe linie institutionala, incep prin a cita o intelepciune veche, biblica, care spune ca legea genereaza pacatul. In secolul al XX-lea, sociologii au constatat ca, atunci cand intr-o societate exista o concentrare de eforturi institutionale, de natura cu precadere represiva, asupra unui fenomen anume, efectul este paradoxal invers: fenomenul creste statistic.

Cu cat combati mai mult fenomenul, el isi mareste frecventa si devine tot mai prezent. Asa si la noi: cu cat ne incapatanam sa combatem mai mult coruptia si o consideram racila fundamentala a societatii, cu atat ea sporeste. Pentru ca aproape orice risca sa treaca drept coruptie si sa fie tratat ca atare.

Daca prin combatere o sporim, care e calea corecta? Sa o lase DNA mai usor?

Calea ar fi ca procurorii sa isi faca treaba fara a o transforma in spectacol public, sa o faca cu discretie, poate cu mai multa energie si metoda decat acum. Azi, neincrederea in eficienta si rationalitatea anticoruptiei este trezita, de pilda, de faptul ca sunt arestate si puse sub invinuire persoane despre care presa scrie de multi ani, dar aceeasi presa scrie constant si despre altii, care raman insa in afara oricarui interes al institutiilor.

Sunteti parteneri cu PSD in majoritatea parlamentara. Cum de nu ati ales sa o sprijiniti pe dna Firea, potentandu-va sansa de a va indeplini proiectele?

Noi credem ca avem un mesaj care ne distinge, credem in el si incercam sa-l promovam, pentru ca cetatenii sa-l valideze, daca il vor gasi convingator. Daca sustineam un alt candidat, oricat de bun si oricate avantaje practice ne-ar fi adus acest lucru, n-am fi avut sansa de a spune raspicat ce credem.

Misiunea noastra strategica a fost sa incercam sa ii convingem pe concentatenii nostri ca deficitul democratic e poate problema cea mai dureroasa a tarii, de faptul ca avem institutii care functioneaza in afara democratiei, ca nu domneste legea, ci oameni cu interese nemarturisite, ca avem un guvern pentru care Constitutia nu valoreaza doi bani.

Primaria nu inseamna doar democratie, inseamna tevi, autobuze etc. Ce proiect aveti dvs pentru viata de zi cu zi a bucurestenilor si pentru care ati merita sa fiti ales primar?

Programul e structurat pe un nivel de guvernare si unul de administratie. La nivelul guvernarii ne dorim un oras liber de violenta. Un exemplu: in fiecare an se inregistreaza 70 de mii de infractiuni contra vietii si proprietatii persoanelor si doar 3.000 de condamnari. Traficul e mare producator de agresivitate, de violenta intre cetateni.

Dorim apoi un oras liber de birocratie, vrem ca interfata dintre Primarie si cetateni sa fie cat mai simpla, cat mai directa. Si azi cetateanul poate sa se lamureasca pe ce se cheltuiesc banii, dar Primaria are obligatia sa faca procedura de cheltuire a banului public cat mai lizibila in sensul transparentei, astfel incat si cetateanul fara minima expertiza sa poata vedea limpede ce se intampla cu banii lui.

O alta dimensiune a eliberarii de birocratie ar fi ca relatia cu Primaria la ghiseul unic sa fie simpla, iar cetatenii care doresc sa poata rezolva majoritatea chestiunilor pe Internet.

Ne dorim de asemenea un oras liber de saracie.

Este asta o reala problema in Bucuresti?

In ciuda prosperitatii evidente a orasului in raport cu media romaneasca (Bucurestiul consuma 45% din toate bunurile si serviciile din tara), exista pungi de saracie si de lipsa de utilitati, privatiune ce echivaleaza in final cu o forma de saracie. Absenta canalizarii inseamna lipsa unor facilitati moderne, a bailor mai precis, la periferia Sectorului 5, dar si in cartierul ANL Henri Coanda, unde primaria nu a executat lucrarile de canalizare ce-i reveneau.

Canalizare nu exista nici in Pipera - Voluntari unde au vile persoane extrem de bogate, precum dl Becali. Deci nu stiu daca lipsa canalizarii e chiar un semn de saracie.

Avem de-a face in multe locuri din Capitala cu insule de depreciere a calitatii vietii, pentru ca esti privat poate nu de bani, ci de o utilitate indispensabila vietii moderne. 1 din 10 bucuresteni este supus unei asemenea privatiuni.

In ceea ce priveste metoda noastra de guvernare, ea va consta in consultarea regulata a cetatenilor prin intermediul corespondentei. Voi trimite fiecarui cetatean o scrisoare ce contine un chestionar si la care se gaseste atasat un plic timbrat pentru retur.

Nu va fi cam costisitor, mai ales ca vor fi bani cheltuiti si pentru persoane care nu va vor raspunde, nu sunt interesate?

O conventie cu Posta poate face costurile suportabile. Va costa cu mult mai putin decat pretul deja legendar al panselutelor, oricum mai ieftin decat referendumul organizat in sectii de votare, cu buletine de vot. Pana acum cetatenii nu au fost invitati sa isi spuna parerea asupra marilor probleme ale orasului.

Sigur, nefiind un referendum in sens legal, nu toti vor raspunde, dar daca pui o intrebare si obtii fie si doar 400 de mii de raspunsuri, ai ca primar obligatia morala imperativa sa urmezi alegerea facuta de majoritatea cetatenilor.

Pe de alta parte, cetatenii vor fi incurajati sa dezvolte sentimentul coresponsabilitatii pentru soarta orasului. Daca cetatenii nu se implica alegand ei insisi intre alternative si indicand calea de urmat, nici macar nu isi vor da seama dupa 4 ani daca un primar a fost bun sau rau.

Dl Oprescu, pe care USL l-a sustinut in 2012, a fost un primar bun sau rau?

Putea fi mai bun, dar va lasa urme: pinacoteca municipala ce va fi curand instalata in Palatul Dacia, strapungerea intre Piata Victoriei si Palatul Parlamentului - noua cale de acces pe Buzesti. A rezolvat o chestiune de trafic, dar s-a deschis o rana hidoasa urbanistic.

M-as astepta sa va doara, ca istoric, sacrificarea unor cladiri de care tine identitatea Bucurestiului.

In planul urbanistic pe care eu l-am vazut era prevazuta conservarea fatadelor ce dovedeau caracter. Toate elementele de acest tip sunt pastrate si urmeaza sa fie reconstituite. Primaria ar trebui sa lanseze un concurs de arhitectura in care tot tronsonul intre Piata Victoriei si Stirbei Voda sa fie regenerat in spiritul arhitectonic traditional al acestei zone a Bucurestiului.

Vorbind de consultare si identitate, i-as intreba pe bucuresteni daca nu considera necesar ca macar in perimetrul istoric al orasului sa limitam cota de inaltime a cladirilor noi la 7 nivele, sa nu mai facem "zgarie-nori" care tulbura profilul identitar al orasului. Bucurestiul este acum un oras dezlanat, descusut, fara caracter.

Ar trebui ca regimul de locuire sa fie mai degraba rezidential. Nu mai putem regenera cartiere precum Uranus, dar putem sa reinviem acest tip de locuire: case individuale sau cu doar 2-4 apartamente mai mari, cu un petec de gradina.

La sfarsitul anilor '30, Uzinele comunale Bucuresti au construit un cartier ieftin pentru inginerii, functionarii, maistrii de la tramvaie, apa, canalizare. Acel cartier "ieftin", preluat apoi de nomenclatura comunista, este astazi zona exclusivista a Primaverii. La fel a fost si in Vatra Luminoasa.

Alte vremuri, alte preturi. Credeti ca bucurestenii de rand isi permit in ziua de azi case individuale in Bucuresti?

Primaria are terenul, il concesioneza si in felul acesta controleaza pretul pentru ca locuintele sa fie accesibile pentru familiile tinere, active. Acesta ar trebui sa devina, intr-o relatie polemica cu regimul comunist ce facea blocuri cu sute de apartamente identice, noul mod de viata al bucurestenilor.

Casele fiind individuale nu vor putea fi foarte multe, dar in conditii, spuneti, avantajoase. Cum veti alege beneficiarii?

Pot fi construite foarte multe case, sunt exemple de ansambluri rezidentiale private in zona Pipera, nu sunt enorm de scumpe, e drept nici ieftine. Vor fi ridicate poate mai putine in 4 ani, apoi din ce in ce mai multe, pe masura ce se va dezvolta atat gustul pentru ele, cat si posibilitatea de a le contracta. Cred ca trebuie sa rasturnam proiectul comunist cu adevarat, rasturnand modul uniform si anonim de viata pe care vechiul regim ni l-a impus si pe care il continuam poate fara sa vrem, dar si fara sa ne intrebam daca sa o mai facem.

Cum va raportati la proiectul moscheii care ar urma sa fie construita in Bucuresti?

Chestiunea s-a complicat prin transformarea proiectului intr-o afacere de stat implicand o relatie cu Turcia. Ca liberal, logica mea e simpla: daca exista concetateni musulmani care doresc sa isi construiasca o moschee, sa o faca. Exista deja o moschee in Bucuresti pentru comunitatea turca, care nici macar nu e numeroasa. Iar cei mai multi bucuresteni musulmani sunt, din cate stiu, de provenienta araba. In orice caz, Primaria trebuie sa vegheze ca toate lucrarile sa fie legale.

Obiectivul nostru este sa facem din Bucuresti un oras frumos, dupa ce a fost desfigurat prin uniformizare in deceniile comuniste si prin banalizare in ultimii 26 de ani. Pe bd. Unirii in continuarea Bibliotecii Nationale exista o suprafata de 8 ha unde la 1 decembrie 2018 se poate pune piatra de temelie, dupa un concurs international de arhitectura, a unui ansamblu pe care noi l-am numit Esplanada sau Domul centenarului.

Un spatiu in care sa adapostim, cu titlu de exemplu, Muzeul National de Istorie, Muzeul National de Arta Contemporana, un muzeu al stiintei si tehnicii romanesti, o sala de conferinte si pentru evenimente sportive, un Ateneu al generatiei de astazi cu 2.000 de locuri. Primaria poate lansa proiectul in colaborare cu Guvernul, cu fonduri europene, cu sprijinul partenerilor privati.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Daniel Barbu candidat ALDE Primarie , #stiri Daniel Barbu