Guvernul vrea sa poata interveni la cladiri fara sa aiba nevoie de acordul proprietarilor

Sambata, 30 Martie 2019, ora 17:04
6632 citiri
Guvernul vrea sa poata interveni la cladiri fara sa aiba nevoie de acordul proprietarilor
Foto: Arhiva Facebook/Ministerul Culturii

Ministrul Culturii si Identitatii Nationale, Daniel Breaz, a anuntat, sambata, la Alba Iulia, ca se lucreaza la elaborarea unui act normativ prin care statul roman sa poata interveni, fara acordul proprietarilor, acolo unde este cazul, pentru a nu se pierde anumite vestigii.

"Lucram acum la un act normativ prin care statul roman sa poata interveni, acolo unde se considera, indiferent de dreptul de proprietate al cladirii respective, al cetatii, al sitului, fara acordul proprietarilor, pentru a nu pierde anumite vestigii, pentru a nu pierde anumite obiective, unele turistice, altele istorice", a declarat, intr-o conferinta de presa, ministrul Daniel Breaz.

El a mentionat ca l-a "deranjat" foarte mult acuzatia pe care i-ar fi adus-o primarul din Baile Herculane.

"Am pornit in momentul in care am fost acuzat de catre un primar ce nu stia ce se intampla in ograda lui din Herculane, cand s-a prabusit tavanul unei cladiri. Avea toate avizele si tot ceea ce trebuia juridic, legislativ din partea Ministerului Culturii. Ii lipsea, culmea, hotararea Consiliului Local de incepere a lucrarilor. M-a deranjat foarte mult atitudinea primarului", a spus ministrul Culturii.

Pe de alta parte, Daniel Breaz a precizat ca in dosarul Batthyaneum, va solicita urgentarea judecarii recursului la instanta suprema.

"Termenul e in noiembrie 2021. Batthyaneum nu poate astepta pana atunci", a sustinut ministrul Culturii.

Biblioteca Batthyaneum, care functioneaza din secolul al XVIII-lea in fosta biserica trinitariana din Alba Iulia si unde se afla cea mai valoroasa colectie de manuscrise medievale occidentale de pe teritoriul Romaniei, nu poate fi deocamdata restaurata, ea facand obiectul unui litigiu in justitie.

Aici se afla si cel mai vechi manuscris de acest gen, Codex Aureus, realizat intre 805 si 810, cunoscut si sub numele de Evangheliarul de la Lorch. Prima jumatate a Codex-ului a ajuns la Alba Iulia in 1786, iar cea de-a doua se afla la Biblioteca Vaticanului. Copertile originale se gasesc la muzee din Londra si Roma.

In vara anului trecut, Curtea de Apel Alba Iulia a respins solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia de anulare a deciziei prin care Comisia speciala de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au apartinut cultelor religioase din Romania a respins cererea acesteia de retrocedare a imobilului Bibliotecii Batthyaneum, precum si a bunurilor mobile, printre care si Codex Aureus. Sentinta a fost atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Daniel Breaz lege cladiri acord proprietari , #ministrul Culturii