Buzdugan si Morar, acuzati de discriminare si rasism dupa meciul cu Congo: Cum se scuza

Marti, 31 Mai 2016, ora 18:26
19458 citiri
Buzdugan si Morar, acuzati de discriminare si rasism dupa meciul cu Congo: Cum se scuza
Foto: Facebook/Radio Zu

Daniel Buzdugan si Mihai Morar se afla in centrul unui scandal mediatic urias dupa ce au facut numeroase comentarii discriminatorii si rasiste dupa meciul de fotbal Romania - Congo.

Realizatorii de radio i-au numit pe congolezi "maimute" cu orice ocazie pe care au avut-o, pe langa multe alte comentarii cel putin neinspirate.

In consecinta, la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a fost depusa o sesizare, urmand ca cei doi sa fie chemati pentru a da explicatii.

"Partile au fost citate pentru luni la ora 12:00", a declarat pentru Ziare.com Csaba Asztalos, presedintele CNCD.

Si catre CNA s-au trimis peste 30 de sesizari, iar plangerile vor fi analizate in sedinta de saptamana viitoare, dupa cum ne-a declarat Valentin Jucan, membru CNA.

Buzdugan si Morar cer iertare: Suntem oameni!

Marti, pe pagina de Facebook a Radio Zu a aparut o scrisoare publica in care cei doi si-au cerut scuze.

"Ne cerem scuze pentru unele asocieri nepotrivite facute pe tema meciului de fotbal dintre Romania si R.D. Congo. Aceste asocieri au fost facute fara intentia de a jigni vreun grup de persoane, indiferent de rasa sau nationalitate.

Suntem oameni, se intampla sa gresim, dar ne asumam si regretam cuvintele alese. Asa cum am mentionat si ieri, si astazi, in direct la matinalul ZU, scuzele noastre se indreapta catre Republica Democratica Congo, in mod special catre echipa nationala de fotbal a acesteia si catre toti cei carora le-am produs fara rea credinta un sentiment de mahnire", se arata in scrisoarea celor doi.

Iata cateva dintre declaratiile facute de cei doi in timpul emisiunii de la radio, dupa ce Romania a remizat cu Congo, scor 1-1:

  1. "Ce ai facut, ma, nea Puiu? Ma Father Chicken (lui Anghel Iordanescu i se spune Tata Puiu'- n.red.). Noi il avem pe Father Chicken, ei cica il au pe Father Monkey".
  2. "Cei din Congo au venit cu 8.000 de maimute, au fost sustinuti de 8.000 de maimute. Spunem de maimute pentru ca pregatim ceva cu maimute la Radio ZU".
  3. "Galeria lui Congo se cheama Coada de maimuta. Au facut 1-1 pentru ca erau la fel de credinciosi".
  4. "La intrarile de la stadionul unde s-a tinut meciul cica era o coada de maimute, de n-ai vazut asa ceva".
  5. "Tata Puiu' crede in Dumnezeu, antrenorul lui Congo crede in Cimpanzeu. Au jucat cu gorilienii, practic. Sa faci 1-1 cu gorilienii nu-i de ici, de colo. Aia au muschi, fug de pume, se ascund prin copaci..."
  6. "Avem si declaratiile catorva fotbalisti. Tatarusanu a declarat: 'Of, of, of, of/Mor toti dusmanii/Ca eu fac egal/Cu urangutanii'. Torje: 'Sunt vitezoman al dracu/Nu ma-ntrece nici macacul', asta este o specie de maimute".

Cei doi au difuzat melodia "In the Jungle" si au sustinut ca acesta este imnul Congo. "Mana la piept toata lumea. Hai, toate maimutele laba la blana! Cum la noi e mana la piept, la ei e...", au mai spus cei doi.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Buzdugan Morar meci Congo, #Buzdugan Morar discriminare Congo, #Buzdugan Morar Congo , #Mihai Morar