Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Constantin despre dosarul APIA: Sper sa nu influenteze Bruxelles-ul

Sambata, 24 August 2013, ora 09:15
1229 citiri
Constantin despre dosarul APIA: Sper sa nu influenteze Bruxelles-ul

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, vineri, la Alba Iulia, intr-o conferinta de presa, ca spera ca dosarul APIA, in care directorul adjunct al institutiei, Aurel Pana, a fost arestat pentru fapte de coruptie, "sa nu aiba niciun fel de influenta asupra Bruxelles-ului".

Intrebat daca Romania ar putea avea de suferit din cauza dosarului APIA in relatiile privind politica agricola cu Uniunea Europeana, Daniel Constantin a raspuns ca spera ca acest dosar "sa nu aiba niciun fel de influenta asupra Bruxelles-ului".

Spagile pentru directorul adjunct al APIA, discutate intr-o masina in miscare, cu muzica data tare

"Eu sper sa nu aiba niciun fel de influenta asupra Bruxelles-ului. Noi am facut toate informarile necesare in ceea ce priveste actiunile care au avut loc in aceasta perioada si sper sa nu fie niciun fel de influenta negativa. Eu cred ca agentiile de plati, in ansamblul lor, si-au dovedit profesionalismul pana in momentul de fata, sigur ca sunt si exceptii nedorite, neplacute care trebuie sanctionate imediat cum sunt depistate", a spus Constantin.

Ce se intampla cu fermierii

Intrebat ce se va intampla cu fermierii care sunt in prezent cercetati pentru ca au dat declaratii considerate false in vederea obtinerii de subventii de la APIA, Constantin a spus ca aceasta situatie va fi rezolvata printr-o lege care ar urma sa fie aprobata in septembrie.

"Majoritatea acestor dosare vizeaza ceea ce s-a intamplat cu acei fermieri care au solicitat subventie facand o declaratie pe proprie raspundere, fara sa stie ca au o amenda sau un rest de plata la fisc. Aceste situatii s-au nascut ca urmare a unor ordine de ministru date cu mult timp inainte. Noi am incercat inca din prima zi de guvernare sa rezolvam aceasta problema si suntem pe cale sa o rezolvam.

Exista un proiect de lege care este deja in Parlament, sper sa se aprobe in septembrie. In urma acestui proiect de lege, cel putin 10.000 de fermieri, care au fost afectati pe de o parte ca li s-a cerut subventia inapoi si pe de alta parte pentru ca a fost o fapta penala care a fost savarsita, nu vor mai avea niciun fel de problema si vor primi si subventia inapoi si vor primi in continuare subventii fara sa aiba niciun fel de penalitati", a afirmat Constantin.

Aurel Pana, director general adjunct al APIA si presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achizitia de ulei in cadrul programului PEAD 2013, a fost arestat preventiv in 14 august, printr-o decizie a Tribunalului Bucuresti, fiind acuzat de fapte de coruptie.

Pana fusese retinut pentru luare de mita si trafic de influenta, alaturi de el fiind retinut si Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, pentru trafic de influenta si complicitate la luare de mita, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Premierul Ponta i-a cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, sa se asigure ca regulile de transparenta sunt respectate in institutiile din subordinea sa, sa dea afara pe oricine si sa "faca curatenie", astfel incat sa nu existe cazuri de coruptie precum cel de la APIA.

Ulterior, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a dispus Corpului de Control efectuarea de urgenta a unui control extins la APIA cu privire la intreaga activitate a directorului general adjunct, Aurel Pana.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Daniel Constantin scandal APIA, #scandal coruptie APIA , #ministrul Agriculturii