Dam pe-afara: Am ajuns sa exportam din agricultura mai mult decat importam

Sambata, 04 Octombrie 2014, ora 20:04
4875 citiri
Dam pe-afara: Am ajuns sa exportam din agricultura mai mult decat importam

Romania are sanse sa incheie si anul 2014 cu un excedent al balantei comerciale cu produse agroalimentare, pentru al doilea an consecutiv, a declarat, sambata, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, in cadrul Bucharest Forum 2014, organizat de Institutul Aspen Romania.

"Anul trecut, pentru prima data dupa 20 de ani, am reusit sa avem o balanta comerciala pozitiva cu produse agroalimentare. Am exportat mai mult decat am importat, pentru prima data dupa 20 de ani. Este un aspect pozitiv, dar eu sunt realist si va spun ca exista si un lucru mai putin bun, si anume ca exportam foarte multa materie prima. (....)

Exista si in anul 2014 premisa ca exporturile sa fie mai mari decat importurile. Pe primele sase luni suntem in continuare campioni la exportul de porumb dar, inca odata, este vorba de materie prima si nu de productie procesata.

In primele sase luni am exportat produse agroalimentare cu 200 de milioane de euro mai mult decat in primele sase luni din 2013, iar productia din acest an se anunta cel putin la fel de buna ca si cea din 2013", a spus Daniel Constantin.

In privinta exporturilor, ministrul Agriculturii a amintit ca exporturile de produse agroalimentare pe pietele terte au crescut cu 75%, desi Uniunea Europeana ramane principala piata de export, insa pietele trebuie diversificate astfel incat producatorii romani sa obtina preturi mai bune pentru produsele lor.

Ministrul Agriculturii a vorbit si despre sectorul de legume - fructe si despre necesitatea protejarii acestuia avand in vedere ca este vorba de produse sensibile.

"De ce Romania importa foarte multe legume si fructe? De ce gasim in hypermarketurile noastre foarte multe mere din Polonia? (...) Pentru ca productia de legume fructe in Romania este sezoniera, nu avem acele depozite de colectare, sortare, ambalare, etichetare si conditionare a produselor respective astfel incat sa marim durata de viata. Un al doilea motiv este ca, deocamdata, fermierii romani nu sunt un garant al cantitatii", a subliniat ministrul de resort.

El a mai spus ca anul trecut Romania a produs mai multe legume si fructe decat necesarul de consum.

"In 2013 am produs undeva la 5,6 milioane de tone de legume-fructe si necesarul de consum al Romaniei este 5,1 milioane de tone. De ce nu ajung toate aceste produse in magazine? Pentru ca inca vindem aceste produse pe marginea drumului, pentru ca nu exista acea intentie de asociere pentru valorificarea in comun a productiei. Cred ca aici exista o piata foarte buna pentru ca oamenii cauta din ce in ce mai mult in magazine produse romanesti", a mentionat seful MADR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#balanta import export agricultura, #exporturi agricole Romania, #balanta comerciala agroalimentare , #ministrul Agriculturii