Daniel Constantin, dupa vizita in Turcia: Am obtinut reluarea tranzitului cu carcasa de ovine, de la 1 mai

Marti, 30 Aprilie 2013, ora 19:53
3026 citiri
Daniel Constantin, dupa vizita in Turcia: Am obtinut reluarea tranzitului cu carcasa de ovine, de la 1 mai

Tranzitul prin Turcia cu carcasa de ovine va fi reluat de la 1 mai, a declarat marti, la finalul unei vizite in Turcia, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Potrivit unor surse din Ministerul Agriculturii, pierderile pentru Romania din acest blocaj erau de nu mai putin de 100 de milioane de euro anual.

Discutiile vor continua cu oficialii turci pentru deblocarea tranzitului si pe celelalte componente de produse, a mai declarat ministrul Agriculturii.

"Deblocarea tranzitului de carcase de ovine,, care sa nu contina materiale cu risc de scrapie, a devenit o certitudine, dar vom continua discutiile astfel incat si celelalte componente de produse sa fie deblocate la tranzit.

Cel mai important lucru este faptul ca exista deschidere politica din partea Turciei de a rezolva unele bariere tehnice care mai sunt in acest moment. (...) Practic, incepand cu 1 mai, producatorii romani pot relua prin Turcia tranzitul de carcasa catre tarile arabe", a spus Constantin.

Ministrul Agriculturii a explicat ca in perioada urmatoare se vor constitui grupuri de lucru comune, formate din reprezentanti romani si turci, pentru a gasi solutii sa fie reluate si exporturile pe aceasta piata.

"In perioada imediat urmatoare, se vor se vor constitui grupuri de lucrur de la Ministerul Agriculturii si de la Autoritatea Veterinara din Romania si din Turcia care vor continua discutiile, astfel incat sa putem debloca tranzitul si pentru alte produse din specia ovina si caprina.

O a doua concluzie, in urma discutiilor, se refera la judetele care vor putea sa exporte si sa realizeze tranzitul din Turcia cu alte produse, insa numai din luna septembrie, cand Oficiul International de Epizootii (OIE) va publica judetele care nu prezinta pericol de scrapie si din informatiile pe care le avem sunt 19 judete.

Pe masura ce rezolvam problemele se vor alatura si alte judete pentru ca aplicam principiul de regionalizare, astfel incat sa putem permite producatorilor din Romania sa tranziteze Turcia, dar si sa exporte pe aceasta piata", a mai adaugat seful MADR.

In plus, ca urmare a discutiilor avute cu ocazia vizitei in Turcia, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat ca Romania va semna cat de curand un acord de cooperare cu Turcia pentru deblocarea tuturor problemelor dintre cele doua tari pe acest sector.

"Vom semna un acord de colaborare si cooperare cu Turcia, probabil odata cu vizita primului ministru in aceasta tara, care va stabili pasii concreti astfel incat sa putem sa deblocam toate problemele si barierele legislative", a spus ministrul Agriculturii.

O delegatie a Romaniei, condusa de Daniel Constantin, se afla intr-o vizita oficiala in Turcia pentru a continua negocierile cu partea turca in ceea ce priveste restrictiile privind importul si tranzitul animalelor vii din specia ovina si bovina in si prin acesta tara.

Oficialii romani au purtat si o serie de discutii la Bruxelles cu Paola Testori Coggi, director general al DGSANCO, Comisia Europeana sustinand pozitia Romaniei in cadrul negocierilor cu Turcia.

Problemele Romaniei legate de exportul de ovine si bovine vii, dar si de carne, au inceput la finele anului 2011, cand Turcia a blocat importurile din Romania, dar si tranzitul prin tara lor a carnii de oaie romaneasca.

Ciobanii romani se plang ca nu pot exporta oi si carne de oaie in Turcia din cauza unei boli aproape inexistente in Romania, respectiv din cauza scrapiei (Encefalopatie Spongiforma Transmisibila - EST).

Scrapia este o boala degenerativa si fatala, care afecteaza sistemul nervos central al oilor si caprelor, fiind produsa de un agent infectios, dar care nu este periculoasa pentru om.

Aparitia acestei boli si gradul ei crescut de periculozitate pentru efectivele de animale aflate in exploatare a determinat instituirea unor reglementari legislative pentru controlul bolii si oprirea raspandirii acesteia.

In Romania sunt active in prezent 11 focare de scrapie, din care cinci focare au fost confirmate in anul 2012, acestea fiind in curs de eradicare si sase au fost confirmate in anul 2013. In perioada 2002-2013, boala a fost confirmata la 363 ovine dintr-un total de peste 8,5 milioane de capete.

Anul trecut au fost confirmate 12 focare de scrapie, cu 76 de ovine pozitive, pentru eradicarea acestor focare fiind sacrificate 4.548 ovine.

OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
#Daniel Constantin deblocare tranzit Turcia, #deblocare tranazit carcase ovine Turcia , #ministrul Agriculturii