Daniel Constantin: E o miza economica uriasa in scandalul carnii de cal - vezi cine profita

Duminica, 03 Martie 2013, ora 17:57
3173 citiri
Daniel Constantin: E o miza economica uriasa in scandalul carnii de cal - vezi cine profita

Anumite industrii nationale incearca sa profite de pe urma scandalului international privind etichetarea carnii de vita. Mai exact, acestea fac demersuri pentru a convinge marii retaileri sa cumpere carne de pe anumite piete, fara sa mai importe din alte state europene, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, duminica, la Palatul Victoria.

"Mai exista si un alt motiv (in declansarea scandalului privind etichetarea carnii, n.red). Stim cu totii ca pe piata din Europa, criza economica exista inca. Sunt anumite industrii nationale care incearca sa profite de pe urma acestui scandal in incercarea de a avea avantaje economice, de a convinge marii retaileri sa cumpere de pe piata respectiva si sa nu mai importe din alte state europene. Este vorba de o miza economica uriasa, iar autoritatile din Romania trebuie sa protejeze producatorii, procesatorii si consumatorii din Romania'", a afirmat Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii i-a convocat, duminica, la Palatul Victoria pe reprezentantii institutiilor cu atributii in gestionarea crizei generate de etichetarea gresita a carnii de vita. Discutiile s-au axat pe intensificarea actiunilor de preventie.

"Sunt mai multe institutii implicate in acest proces, de a apara reputatia Romaniei la nivel international. Trebuie sa identificam daca se procedeaza la scara larga la schimbarea etichetei, trebuie sa realizam testari de ADN si prezenta fenibutazonei in produse. Scopul este de a asigura consumatorul ca tot acest scandal nu este un atac la siguranta, la securitatea alimentara. In tot acest scandal nu s-a pus problema de sanatate umana', a spus Constantin.

Ministrul Agriculturii nu a exclus posibilitatea ca Romania sa mai fie acuzata, pe nedrept, in perioada urmatoare, ca eticheteaza gresit produsele din carne. Desi a asigurat ca va apara in continuare industria din domeniu, Constantin a cerut reprezentantii industriilor vizate o pozitie mai ferma si o rectie mai rapida.

"Nu exclud ca in perioada urmatoare, Romania sa fie acuzata, aratata cu degetul pe nedrept, ca are astfel de obiceiuri, sa schimbe etichete pe teritoriul Romaniei. Rolul meu, ca ministru al Agriculturii, este de a apara industria din domeniu. Stim cu totii eforturile pe care industria le-a facut pana in 1 ianuarie 2007, pentru aderarea la UE. Mai mult de jumatate din unitati au fost inchise pentru ca nu respectau normele standardelor de calitate si mai mult de jumatate au facut investitii pentru acestea. M-as fi bucurat ca industria din domeniu sa reactioneze ceva mai prompt, sa fie mai prezenta in a-si apara interesele. Sunt convins ca vor fi mai activi in perioada urmatoare in a arata daca exista fisuri, probleme in industrie", a adaugat Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a mai spus ca implicarea unor firme romanesti nu s-a verificat in niciuna din cele trei situatii de alerta la nivel european in scandalul etichetarii gresite a carnii de vita - din Marea Britanie, Germania si Grecia, in care s-au vehiculat numele unor unitati din Romania.

Daniel Constantin a mai spus ca angajamentul guvernului este foarte ferm - cine greseste plateste! - si, din fericire, pe piata interna a fost gasit un singur abuz, la o societate din Blaj, unde s-a intervenit prompt, iar autorizatia firmei respective a fost suspendata pana cand politia va finaliza ancheta.

ANSVSA transmite rezultatele controalelor la Comisia Europeana pana la 23 martie

Totodata, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va transmite Comisiei Europene rezultatele probelor pentru ADN si fenilbutazona din carnea de cal si de vita in 23 martie 2013, a anuntat vicepresedintele ANSVSA, Vlad Manastireanu, prezent la sedinta de la Palatul Victoria.

"De la 1 martie, autoritatile din Romania trebuie sa efectueze 100 de probe pentru determinare ADN pentru produsele din carne si 168 de probe pentru determinarea de fenilbutazona. De vineri am dat nota se serviciu in toata tara, iar laboratorul de referinta este in serviciu in permanenta. Am dat termene de 10 zile ca toate probele sa ajunga la institut si pe 23 martie putem sa raportam rezultatele pe care ANSVSA, prin institut, le poate comunica CE. In aceeasi perioada vor efectuate si probele de fenilbutazona pentru carnea de vita si de cal", a afirmat Vlad Manastireanu.

Reprezentantul ANSVSA a adaugat ca unitatea de productie din Romania acuzata de Grecia ca a etichetat gresit carnea de vita a dovedit ca nu poate fi incriminata.

'Toate actele si documentatia care au permis sa ne dezvinovatim au ramas fara ecouri din partea Greciei. Noi am demonstrat ca unitatea din Romania acuzata de Grecia a etichetat si a exportat corect carne de cal si de vita. Proprietarul din Grecia mai are doua societati in Bulgaria si una la Atena. Astazi pot sa spun ca toate probele sunt negative la carnea de cal, deci unitatea incriminata iese de sub orice forma de acuzatii', a spus Manastireanu.

De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#Constantin scandal carne cal, #ministru mize scandal cal , #ministrul Agriculturii