Ministrul Agriculturii: Fermele de vaci de lapte ar putea fi sprijinite intre 2014-2020 printr-un subprogram special

Marti, 27 August 2013, ora 20:16
3190 citiri
Ministrul Agriculturii: Fermele de vaci de lapte ar putea fi sprijinite intre 2014-2020 printr-un subprogram special

Fermele de vaci de lapte ar putea fi sprijinite financiar in perioada 2014-2020 printr-un subprogram special, potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, care considera ca acest sector ar putea fi o provocare pentru Romania.

"In anul 2015 vor fi eliminate cotele de lapte, iar provocarea pe care o are Romania ar putea fi chiar pe acest sector, pentru ca va fi o competitie foarte puternica pe importurile de lapte.

Si in momentul de fata foarte multe intreprinderi din Transilvania, din pacate, importa lapte din Ungaria pentru ca nu exista suficient lapte care sa corespunda calitativ. Si cred ca ar trebui sa intervenim cu un subprogram pe acest sector", a declarat marti, la Tulcea, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Acesta a mai spus ca deocamdata nu s-a stabilit cum se va aloca acest sprijin, dar a mentionat ca in toamna acestui an vor fi prezentate toate schemele de finantare pentru 2014-2020 in acord cu Politica Agricola Comuna.

"Cred ca in urma negocierilor care au avut loc la nivelul Consiliului, unde comisarul european Dacian Ciolos a fost extrem de activ, am putut obtine cateva lucruri bune. Am reusit sa mentinem suplimentarea cu fondurile de tranzitie pentru fermieri, altfel acestia ramaneau la un nivel mult mai mic decat cel din alte state membre.

De asemenea, am obtinut avantaje pe componenta tinerilor fermieri pe care-i vom ajuta sa-si deschida afaceri in mediul rural", a mentionat ministrul Agriculturii.

El a declarat ca, anul viitor, agricultorii din Romania vor beneficia de sprijinul la hectar similar cu cel din acest an si ca prin introducerea platii distributive se doreste stimularea fermelor de familie si a fermelor medii.

"In anul 2015, daca aplicam o plata distributiva, pentru primele 30 de hectare se va achita 177 de euro, cei cu suprafete mai mari de 30 de hectare urmand sa primeasca o plata de 150 de euro pe hectar.

Aceste plati vor creste pana in 2020, cand vor ajunge 197 de euro pentru primele 30 de hectare, iar ceilalti - la 165 de euro pe hectar. Mi s-a parut important sa aplicam aceasta plata distributiva pentru a incuraja fermele de familie si fermele medii cu suprafete cuprinse intre 5 si 30 de hectare", le-a explicat ministrul agricultorilor tulceni.

In timpul conferintei de presa sustinuta dupa dezbaterea cu fermierii din judet, Constantin a declarat ca exista solutii pentru principala problema a agricultorilor din judet, respectiv lipsa irigatiilor din cauza sistemului nefunctional.

Daniel Constantin a participat marti la Tulcea, la sedinta Comisiei de Agricultura a Camerei Deputatilor, aceasta fiind a doua reuniune de la inceputul anului care se desfasoara in tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Daniel Constantin ferme vaci, #finantare ferme vaci lapte, #ministrul Agriculturii ferme vaci , #ministrul Agriculturii