Ministrul Agriculturii: Nu putem acorda la nesfarsit despagubiri pentru inundatii

Vineri, 07 Iunie 2013, ora 19:52
1324 citiri
Ministrul Agriculturii: Nu putem acorda la nesfarsit despagubiri pentru inundatii
Foto: Arhiva

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune ca fiecare suprafata de teren afectata de fenomenele meteo este o paguba pentru fermieri, insa statul roman nu va putea acorda despagubiri "la infinit", precizand ca ministerul vrea sa infiinteze un fond mutual care i-ar putea despagubi pe agricultori.

Prezent vineri la Campina, unde a participat la caravana "PNDR vine in satul tau", ministrul Agriculturii a spus, intrebat fiind daca autoritatile ar putea acorda despagubiri agricultorilor din localitatea galateana Matca ale caror terenuri au fost afectate de inundatii, ca statul nu poate sa acorde "la infinit" despagubiri.

"Trebuie, in primul rand, sa facem o analiza pentru ca orice hectar, orice suprafata care este afectata este o paguba pentru fermierii respectivi. Imi amintesc ca la Matca au fost, de-a lungul timpului, numai de cand sunt eu ministru, anul trecut am acordat despagubiri pentru caderile de zapada care au distrus serele si solariile de acolo.

Dupa aceea au fost probleme cu grindina, iata ca acum sunt probleme cu inundatiile. Trebuie sa vedem putin si care sunt cauzele astfel incat sa putem sa prevenim. Nu o sa putem la infinit sa acordam de la stat despagubiri", a spus Daniel Constantin.

In acest context, ministrul Agriculturii a spus ca ministerul pe care il conduce pregateste legislatia in vederea infiintarii unui fond mutual care i-ar putea despagubi pe fermieri in cazul in care culturile agricole sunt afectate de fenomene care nu sunt acoperite prin politele de asigurare.

"Solutia pe care trebuie sa o luam este infiintarea unui fond mutual. Noi vom avea pana la sfarsitul acestei luni la Ministerul Agriculturii legislatia pregatita pentru a infiinta un fond mutual. Sigur ca, dupa aceea, va depinde foarte mult si pe ce structura, daca se infiinteaza pe structura unei asociatii, daca se infiinteaza cu ajutorul agentiilor de plati...

Deci, vom vedea exact care va fi structura, dar, odata ce va fi infiintat fondul mutual unde va contribui si statul cu o anumita suma, si fermierul, dar si Comisia Europeana, intr-o proportie importanta - la un euro Comisia Europeana poate acorda despagubiri de 1,65 de euro - deci, dupa ce se va infiinta, aceasta va fi solutia pentru fenomene extreme neacoperite de politele de asigurare, cum ar fi seceta sau grindina sau eventualele inundatii", a sustinut Daniel Constantin.

El a mai spus ca fenomenele meteorologice precum grindina si ploile au provocat pagube la Matca, in Galati si in alte zone din Moldova, insa "situatia nu este ingrijoratoare".

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#despagubiri terenuri afectate inundatii, #Daniel Constantin despagubiri fermieri, #fond mutual despagubiri agricultori , #ministrul Agriculturii