Scandalul carnii de cal: Constantin: Am gasit vinovatul principal, dar continuam ancheta si inasprim legislatia

Vineri, 22 Februarie 2013, ora 17:35
3080 citiri
Scandalul carnii de cal: Constantin: Am gasit vinovatul principal, dar continuam ancheta si inasprim legislatia
Foto: agroinfo.ro

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca a gasit vinovatul principal de distribuirea in Romania a carnii de cal neetichetate corespunzator, anuntand, insa, ca ancheta va continua si legislatia in domeniu va fi inasprita.

Constantin a sustinut ca unul dintre lucrurile extrem de grave a fost dezinformarea publica, aceasta urmand a fi pedepsita pentru a fi "un exemplu pentru toti acei responsabili care vor sa mai pacaleasca consumatorul".

"E o chestiune de incredere a consumatorului, pana la urma, in ceea ce cumpara, in ceea ce consuma in restaurante, si asta e datoria mea principala, in primul rand sa ma asigur ca acele produse sunt de calitate, ca nu sunt un pericol si ca toti cei care vor sa consume nu sunt inselati", a declarat ministrul Agriculturii.

Acesta a precizat ca vor mai fi efectuate controalele inca doua zile, deoarece, desi s-a gasit vinovatul in acest caz - la Blaj -, mai exista unele lucruri care ridica semne de intrebare, cum ar fi la o gradinita ai carei reprezentanti si-au dat seama ca etichetarea este gresita. Dupa ce semnele de intrebare vor fi clarificare, va fi prezentat un raport oficial, care este asteptat in 48 de ore.

"Nu e o problema numai in Romania sau in Franta, se pare ca pe zi ce trece descoperim probleme in Bulgaria, in Austria, in toate tarile europene. Cred ca va trebui, luni, la consiliul de ministri, cand se va discuta aceasta problema, sa gasim solutii complementare, astfel incat sa ne asiguram ca astfel de fraude nu mai sunt posibile, din punct de vedere legislativ", a declarat ministrul Agriculturii.

El a subliniat ca va propune, saptamana viitoare, inasprirea legislatiei la nivel national.

"Vreau sa va dau un exemplu, in momentul de fata s-a gasit vinovatul acela de la Blaj. Daca el va fi inchis, pentru ca autorizatia de functionare, categoric, in momentul de fata, este suspendata si probabil ca va fi retrasa definitiv, dupa controlul politiei, administratorul de acolo sau patronul poate sa isi faca o alta societate, legislatia permite. Din acest punct de vedere, voi propune sa inasprim tot ce inseamna legislatie, astfel incat sa nu mai poata functiona deloc atunci cand comite o astfel de frauda", a explicat Daniel Constantin.

Abatoarele implicate in scandalul carnii de cal apartin familiilor unor oficiali

Scandalul carnii de cal: Administratorul firmei din Blaj, cercetat penal

Administratorul firmei din Blaj care ar fi vandut carne de cal etichetata ca vita este cercetat penal pentru inselaciune privind calitatea marfurilor, dupa ce in cazul lotului de carne gasit in Ilfov si etichetat ca fiind vita s-a stabilit ca era vorba despre carne de cal.

Seful Politiei Judetene Alba, chestorul Nicolae Cabulea, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Alba Iulia, ca administratorul societatii din Blaj care ar fi vandut carne de cal etichetata drept vita este cercetat penal pentru inselaciune cu privire la calitatea marfurilor, fapta pentru care risca o pedeapsa de pana la sapte ani de inchisoare.

Ministrul Agriculturii cere inchiderea definitiva a unitatilor care proceseaza carne falsificata

Unitatile care proceseaza cantitati de carne falsificate vor fi inchise definitiv, iar cei care sunt responsabili, respectiv administratorii si patronii, ar putea plati din punct de vedere penal, a aratat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, miercuri seara.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#Daniel Constantin scandal carne cal, #Daniel Constantin vinovat carne cal, #Daniel Constantin legislatie carne cal, #carne cal Blaj ancheta , #ministrul Agriculturii