Daniel Constantin: Grindeanu vrea sa faca lucrurile altfel, ar alege alti oameni. Cine trece in noul partid? Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 30 Mai 2017, ora 09:08
12401 citiri
Daniel Constantin: Grindeanu vrea sa faca lucrurile altfel, ar alege alti oameni. Cine trece in noul partid? Interviu
Foto: Facebook/Daniel Constantin

Sorin Grindeanu, ca persoana, vrea sa faca lucrurile altfel, poate ca nu e lasat in momentul de fata, daca n-ar avea anumite constrangeri politice ar face lucrurile altfel, ar alege alti oameni in guvern. L-as sustine pe Sorin Grindeanu si daca nu l-ar mai sustine PSD, afirma deputatul Daniel Constantin, fondator al noului partid, Pro Romania.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Daniel Constantin a explicat planurile noului sau partid si a aratat ca in afara celor 4 parlamentari ALDE care l-au urmat deja "sunt foarte multi care si-au manifestat dorinta de a discuta. Colegii mei sunt pe punctul de a deschide filiale in mai bine de 35 de judete din tara".

"Romania in momentul de fata nu este reprezentata asa cum mi-as dori eu", spune Daniel Constantin, care a dezvaluit ca Ministerul de Externe s-a opus unei actiuni care ar fi servit intereselor Romaniei in UE.

V-ati definit noul partid, Pro Romania, ca formatiune de centru, cu tusa patriotica, nu nationalista extremista. Care e diferenta dintre patriotism si nationalism?

Intre patriotism si nationalism extremist. Va dau un exemplu. Majoritatea oamenilor politici scot in fata, mai ales in ultimii ani, ca sunt pro-europeni si pro-NATO. Ceea ce e laudabil, dar uita sa spuna ca sunt si pro tara lor.

Sa inteleg ca ar fi o contradictie intre ele?

Nu. Tocmai asta e ideea, daca spui ca esti Pro Romania si de buna credinta, automat esti si pro-UE si pro-NATO, pentru ca intelegi ca tara ta nu poate fi decat in UE si NATO. Diferenta e ca noi spunem "altfel" si in UE, si in NATO, "altfel" si in tara.

Altfel e o notiune foarte vaga, poate fi altfel mai bine, dar si altfel mai rau. Ce anume intelegeti prin altfel?

Au fost si perioade in care a fost altfel in sensul pe care il vizez, cand Romania a fost demn reprezentata.

Cand?

Si in perioada Guvernului Ponta, si in trecut. Dar au fost perioade cand ceea ce s-a intamplat nu a fost tocmai constructiv. Vorbesc si de perioada unor negocieri de aderare la UE, 2000-2004, chiar si 2005. Poate Tratatul de aderare ar fi trebuit negociat altfel.

Diferenta "altfel" e data de oameni. Unii sunt foarte bine pregatiti si patrioti si altii care ne reprezinta in lume gandind sa le fie bine lor personal, nu tarii.

Dl Iohannis din ce categorie face parte?

Nu vreau sa fac o analiza personala, ci generala. Romania in momentul de fata nu este reprezentata asa cum mi-as dori eu. Toti oamenii politici ar trebui sa fie patrioti, dar si bine pregatiti.

Va dau un exemplu concret: in 2009, primul an care am atras fonduri europene, eram director general la APIA, au fost suprapuneri de terenuri, la fel in 2010. CE ne-a penalizat cu 5% din totalul fondurilor, adica 120 de milioane de euro. Cand am devenit ministru am contestat aceasta penalitate si dupa un proces de cativa ani CE ne-a virat inapoi banii.

Sunt oameni politici care ar avea argumente, dar nu vor sa se puna rau cu anumite institutii.

Dati-mi doua exemple concrete al momentului.

Cand eram ministru al Mediului am cerut Ministerului de Externe, celor care se ocupa de afacerile europene si altor 4-5 ministere sa atacam o Directiva europeana care era total defavorabila industriei noastre.

Ar fi fost un act de curaj sa o facem, ne aparam interesele nationale, dar Ministerul de Externe nu a vrut.

Eu cred ca ar trebui sa fim mai curajosi, sa facem regulile, pentru ca noi consideram ca regulile se fac la Bruxelles si noi ori le aplicam, ori suntem impotriva. Nu, noi suntem parte a UE si trebuie sa facem regulile.

"Mai" este un comparativ. Mai curajosi, mai patrioti decat Guvernul Grindeanu? Nu sunteti multumit de prestatia Guvernului Grindeanu?

Eu cred ca Sorin Grindeanu, ca persoana, vrea sa faca lucrurile altfel, in conceptul pe care eu il gandesc. Poate ca nu poate, poate ca nu e lasat in momentul de fata.

Cine nu il lasa?

Contextul politic. Este intr-o coalitie, trebuie sa aplice un program de guvernare. Eu il cunosc, e un patriot, e un om care gandeste pentru tara sa si sunt convins ca daca n-ar avea anumite constrangeri politice ar face lucrurile altfel.

Constrangerile vin de la dl Dragnea?

Vin de la resursa umana. Ministrii nu sunt pusi de dl Grindeanu. Sunt pusi de partid si cred ca daca ar fi sa aleaga domnia sa, ar face lucrurile altfel, adica ar alege in anumite zone, inclusiv la nivel de secretar de stat, alti oameni care sa reprezinte interesele Romaniei.

Imi confirmati implicit o tensiune intre dl Dragnea si dl Tariceanu, pe de-o parte, si dl Grindeanu, pe de alta parte?

Nu vreau sa bag batul prin gard, de regula nu vorbesc public despre lucrurile pe care le simt sau le vad intr-o anumita discutie sau in anumite cercuri. Sa raspunda domniile lor.

Nu confirmati, dar nici nu infirmati. Care era situatia dlui Grindeanu in coalitie pe vremea cand erati vicepremier si co-presedinte ALDE?

De fiecare data, deciziile se luau in coalitie, dar treceau si prin filtrul domniei sale si le aplica dupa cum credea. Pentru ca dincolo de cum gandeste coalitia, responsabil este premierul, care semneaza.

Deci reprosurile pe care le faceti in privinta apararii intereselor Romaniei il vizeaza si pe domnia sa ca titular al deciziei?

Nu neaparat.

Credeti ca in acest moment dl Dragnea ar dori inlocuirea dlui Grindeanu de la sefia guvernului?

Am vazut zvonurile, parerea mea e ca ar fi o miscare politica gresita sa incerce asa ceva, dar ce va face PSD tine de el. Dl Grindeanu trebuie sustinut, trebuie sa aiba toata echipa guvernamentala de partea domniei sale si in aceste conditii eu cred ca va performa.

Romania are nevoie de stabilitate, programul de guvernare nu e rau, dar are multe provocari si nu poate fi aplicat foarte usor. De acea e nevoie de liniste. Daca va fi lasat, dl Grindeanu poate face lucrul acesta. Daca vor fi tot felul de discutii ca acum, cu nu stiu cati ministri nemultumiti, nu stiu ce lider de partid numultumit, va fi foarte greu e implementat.

In plus, sunt lucruri care nu au fost de la inceput in programul de guvernare si sunt introduse acum, cum e impozitul pe venitul global.

Legea salarizarii asa cum a fost scrisa e o mare provocare si o capcana. Sunt categorii care pierd ca venit si cred ca iar vom avea probleme la CCR, asa cum au ramas dupa Guvernul Boc.

L-ati sustine pe Sorin Grindeanu si daca nu l-ar mai sustine PSD?

Eu cred in Sorin Grindeanu si cat timp sunt in Parlament cu echipa si puterea mea de influenta vreau sa il sustinem ca sa reuseasca in demersul sau. Deci si daca nu l-ar sustine PSD, l-as sustine pentru ca il creditez cu bune intentii. Dar nu am motive sa cred ca nu il sustine PSD.

Cati parlamentari v-au urmat?

Suntem 5 parlamentari, poate vom fi mai multi. Sunt foarte multi care si-au manifestat dorinta de a discuta. Deocamdata nu am avansat nicio discutie. E un proiect care a plecat dintr-o emotie.

Colegii care nu au agreat stilul dlui Tariceanu - care pentru mine face parte din trecut si sper ca in curand va face parte din istoria zonei politice - au venit si au spus ca vor sa faca lucrurile altfel, ca avem datoria sa demonstram ca se poate si altfel.

Colegii mei sunt pe punctul de a deschide filiale in mai bine de 35 de judete din tara, fie cu oameni din ALDE, dar si cu oameni veniti din afara partidului. Sunt filiale formate de la zero cu oameni noi, cum e in Timis.

Inseamna ca ati luat mult de la baza ALDE.

Da, au venit de acolo cu mult mai multi decat dintre parlamentari. Mi-e greu sa spun cati, trebuie sa facem o baza de date.

Vrem sa cream o platforma pentru ca oamenii sa se exprime si sa spuna cum vad ei ca trebuie facute lucrurile altfel, iar deciziile colective care se vor lua sa se si implementeze. Asa am vrea sa se dezvolte partidul nostru in mod relaxat, fara tensiuni si fara obiective imediate.

Dvs o numiti emotie spontana, altii vorbesc despre un calcul facut in zona serviciilor, mai precis ca ati fi un fel de nou UNPR. De altfel intre patriotism si interes national e pana la urma o diferenta de formulare.

S-au spus multe, ca suntem partidul binomului, ca e partidul lui Victor Ponta, ca e asemanator cu UNPR. Eu v-am invitat la noi, unde vedeti ca suntem intr-un fel de santier in care o mana de oameni au avut aceasta initiativa. Dar pana la urma oricine poate crede orice, faptele noastre vor fi cele care trebuie judecate.

Vi se alatura dl Ponta in partid?

Dl Ponta e un om cu experienta care ar fi dorit de orice partid insa drumul si-l va stabili singur. Nu am avut o discutie aplicata. Daca va dori sa o aiba, vom discuta. Deocamdata e membru PSD. Noi cream aceasta platforma si cu cat mai multi aderenti, cu atat mai bine.

Pentru un patriot, asa cum definiti partidul dvs, cum e raportarea corecta la justitie?

Cu cat reprezentantii justitiei si Parlamentul ajung la un consens mai rapid si problemele sunt rezolvate dincolo de ochii cetatenilor care nu mai inteleg nimic, cu atat mai bine.

Considerati ca justitia a fost grav distorsionata de binomul abuziv?

Eu vreau sa vorbesc mai putin despre lucrurile acestea pentru ca societatea nu va fi mai linistita daca vorbim mereu despre justitie.

Cred ca fiecare caz trebuie tratat individual cu mare atentie. O stampila generalizata nu e in regula. Faptul ca s-a vorbit atat de mult si s-au vazut atatea imagini contraproductive nu a folosit nimanui.

Va referiti la imagini cu catuse sau cu declaratii anti-justitie?

La amandoua.

Pentru un partid cu tusa patriotica, unde credeti ca este pozitionarea corecta a Romaniei dupa falia UE-SUA, anuntata de Angela Merkel?

Am vazut pentru prima data la dna Merkel si o raportare asumata la Rusia. Noi mereu ne pliam pe directia data de lidershipul european, cred ca e momentul sa spunem noi incotro sa se indrepte Europa. Daca dna Merkel vrea sa deschida o portita Rusiei, nu cred ca trebuie sa acceptam cu ochii inchisi. Noi trebuie sa ne vedem interesul. UE trece printr-o perioada dificila si in asemenea perioade se remarca liderii adevarati.

Exact asta va intreb. Care ar trebui sa fie concret pozitia Romaniei in actualul context?

Cred ca ar fi momentul ca Romania sa se consolideze ca un stat care are voce la nivel european si impreuna cu liderii europeni sa stabilim care sa fie relatiile cu SUA, Rusia si UK. E timpul ca interesul Romaniei sa fie nu doar auzit, ci si implementat. Am vazut ca sunt si cateva succese, dar se poate mai bine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Daniel Constantin Pro Romania, #Daniel Constantin partid nou , #stiri Daniel Constantin
Comentarii