"Putinizarea" Romaniei. Lipsesc doar arestarile, deocamdata

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 28 Martie 2017, ora 08:12
19105 citiri
"Putinizarea" Romaniei. Lipsesc doar arestarile, deocamdata

Daniel Constantin nu este evacuat din guvern pentru ca ar fi facut vreo greseala majora. Sau cel putin nu existenta vreuneia i-a fost imputata. Dl Constantin este, pe de-o parte, infrantul unui joc de putere in interiorul ALDE, ceea ce s-a mai vazut prin partide, dar si vinovat pentru ca nu si-a facut din atacarea DNA si SRI scopul activitatii politice.

Cel putin aceasta a fost explicatia data duminica de Calin Popescu Tariceanu, care l-a calificat pe fostul sau partener, tehnic inca copresedinte ALDE, drept "cantaret al binomului".

Sufocat de indignare, CPT a povestit apoi la Antena 3 cum dl Contantin si-a permis sa le spuna primarilor ca daca isi fac treaba cinstit, dupa lege, nu au de ce sa se teama de DNA. Asa ceva nu poate fi, desigur, tolerat in coalitia condusa de un condamnat si inculpat, Liviu Dragnea, si de un inculpat pentru o infractiune care tine tocmai de obstructionarea justitiei, Calin Popescu Tariceanu.

Si ca sa clarifice deplin, vizibil si de pe Luna, care este pozitia acestei puteri fata de justitie in general si DNA in special, functia de ministru al Mediului si vicepremier ii va reveni dnei Gratiela Gavrilescu, ca rasplata, ma gandesc, pentru faptul ca in procesul de adoptate a OUG 13 avizul Ministerului sau, pentru Relatia cu Parlamentul, a fost sustras si apoi falsificat.

Daca dna Gavrilescu a comis o fapta penala sau nu probabil nu vom sti niciodata deoarece, gratie CCR, infractiunea in procesul de adoptare a legii a devenit simpla oportunitate politica, deci dna Gavrilescu, vinovata sau nu, este oricum imuna la justitie. Dar imuna de tot.

Dupa cele intamplate in februarie, aceasta situatie mi se pare mai mult decat o sfidare, mi se pare de-a dreptul o flegma in plina figura a celor care si-au aparat in ger dreptul la o societate corecta. Dar sigur ca iti poti permite asemenea sfidari cand CCR joaca pe fata cu tine, legiferand imunitati care nu exista in Constitutie si cauze de exonerare care nu exista in Codul Penal.

Iar atunci cand cineva indrazneste sa ii spuna Curtii ca imparatul e gol, acela e aruncat pe mana Inspectiei Judiciare, la fel ca judecatorul Ciprian Coada, de la Curtea de Apel Constanta, un magistrat curajos care pana la urma a vorbit nu a facut decat sa apere puterea judecatoreasca de ceea ce chiar opinia separata a dnei judecator Stanciu creioneaza ca un mare abuz. In curand CCR va declara neconstitutional si dreptul la libera exprimare?

Ura aceasta impotriva anticoruptiei, fatisa, refuzul de a intelege ceva din episodul OUG 13, macar necesitatea unei minime smerenii, ma duce cu gandul la Rusia lui Putin. Practic, singura diferenta pe care o mai vad intre regimul Dragnea - Tariceanu si regimul Putin este faptul ca in Romania nu s-a trecut la arestarea sustinatorilor justitiei. Inca. Dar nu m-as mira sa se intample si asta, avand in vedere defazarea istorica a celor doi lideri teoretic europeni.

Si probabil ca aceia care vesteau plini de speranta desprinderea lui Sorin Grindeanu de aceasta axa toxica pentru Romania au acum motive sa fie dezamagiti. Pentru ca acesta putea fi un punct de inflexiune in parcursul lui Sorin Grindeanu prin refuzul de a demite un ministru daca nu are ce sa-i reproseze ca activitate in guvern, un ministru care este copresedinte al unui partid si care este invinuit ca nu s-a napustit asupra DNA in rand cu haita.

Ca premier care pretinde ca a aflat ce misculatii s-au facut in procesul de adoptare a OUG 13 abia din comunicatul DNA, a carui corectitudine factuala nu a fost contestata, Grindeanu putea macar sa o refuze pe dna Gavrilescu, titulara jocului de-a avizele.

Ei bine, dl Grindeanu a fost doar el insusi, adica executantul perfect al unor decizii care i-au fost servite in plic. La fel ca in cazul OUG 13.

Toata povestea cu independenta lui Sorin Grindeanu, care ar fi un fel de varianta suportabila a puterii PSD, se profileaza tot mai clar ca exact ce am spus dintr-un bun inceput: un mic scenariu de-a politistul bun si rau, pe care partidul l-a mai practicat in timp, pentru a ridica putin presiunea publica de pe guvern, dar si pentru a-i da lui Liviu Dragnea posibilitatea sa mai joace si rolul opozitiei cand critica una alta (ceea ce nici macar nu e greu avand in vedere debilitatea totala a PNL si USR).

Premierul, care la intalnirea informala cu jurnalistii se arata nefericit pentru ca a ajuns un tata de week-end care isi vede prea rar copilul, a sacrificat din ceea ce i se pare prea putin ca sa se dea in barca cu Liviu Dragnea si sa se pozeze cu stiucile in ipostaze comice daca n-ar fi penibile. Un show cu gust indoielnic menit sa arate cat de solida e echipa si cine e seful in ea, adica cine pe cine invata pescuitul.

Ce efecte politice ar putea avea asupra coalitiei inlaturarea lui Daniel Constantin din guvern ramane de vazut. Se vorbeste despre constituirea unui nou partid de catre domnia sa impreuna cu Victor Ponta, partid care, cu o bucata din ALDE si una din PSD, sa devina un soi de nou UNPR. Vad ca dl Ponta face tot ce ii sta in putinta sa fie evacuat din partid, mai ca nu anunta formarea unui nou partid pentru "aruncatii din barca", dar deocamdata nu ii iese.

Dincolo de acest joc politic in gama minora, cu adevarat esentiala si grava mi se pare putinizarea Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Daniel Constantin revocat guvern, #Tariceanu Constantin ALDE , #Tariceanu