Daniel Constantin: Daca Stefan Hell ar fi ramas in Romania, n-ar fi castigat niciodata Nobelul

Duminica, 12 Octombrie 2014, ora 22:19
3521 citiri
Daniel Constantin: Daca Stefan Hell ar fi ramas in Romania, n-ar fi castigat niciodata Nobelul

Vicepremierul Daniel Constantin se intreaba cand va mai obtine Romania un premiu Nobel, facand referire la faptul ca unul dintre laureatii pentru Chimie din acest an este nascut in tara noastra, de unde a emigrat la 15 ani. Ministrul ofera si cateva solutii.

Presedintele PC spune ca Stefan Hell nu ar fi castigat niciodata premiul Nobel daca ar fi ramas Romania.

"Stirea ca Stefan W. Hell (unul dintre cei trei cercetatori care au castigat in acest an premiul Nobel pentru chimie) este de origine romana, a ocupat spatii largi in dezbaterea publica interna.

Desi ilustrul cetatean german a plecat din Romania la varsta de 15 ani, dupa doar un an de liceu in Timisoara, ne-am bucurat ca cineva care a copilarit langa noi a obtinut cea mai inalta recunoastere stiintifica la nivel mondial.

Dar daca suntem sinceri, ar trebui sa recunoastem, asa cum a facut-o si proaspatul laureat Nobel, ca, in conditiile in care ar fi ramas aici, nu ar fi castigat niciodata acest premiu. Nici comunismul, nici anii care i-au urmat nu au fost deloc prielnici pentru performanta", recunoaste presedintele PC, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Castigatorul Nobelului pentru Chimie, despre Romania si mesajul pentru cei care vor sa plece

Acesta mentioneaza ca este necesar sa ne intrebam cand va mai obtine premiul Nobel un cercetator roman care este educat si format stiintific in Romania. Vicepremierul vine si cu cinci solutii, fara a uita sa faca referire si la presedintele Traian Basescu.

"1. Cand vom investi in scoli si spitale bune (si nu le vom inchide!), astfel incat parintii sa nu se mai gandeasca sa-si 'protejeze' copiii in alta tara.

2. Cand performanta la orice nivel va fi premiata consistent (nu invitata sa emigreze!), atat din punctul de vedere al respectului acordat, cat si al unei sustineri materiale semnificative.

3. Cand vom investi in cercetare pe termen lung si vom intelege ca rezultatele notabile se obtin uneori dupa 10, 20 sau 30 de ani de munca sustinuta.

4. Cand in institutiile publice vom reusi sa pastram, sa atragem si sa motivam corespunzator specialistii autentici (nu politrucii), capabili sa asigure coerenta aplicarii unui 'proiect de tara' pe term lung, indiferent de alternantele politice.

5. Cand scandalul, ura si distrugerea celuilalt, care au marcat Romania sub mandatele presedintelui Basescu, vor fi inlocuite de respect pentru performanta, munca si productivitate. Pe scurt, cand in Romania se va construi in loc sa se darame", spune Ministrul Agriculturii.

Stefan Hell, castigatorul Nobelului pentru Chimie: A fost o usurare imensa sa plec din Romania

Daniel Constantin afirma ca, fara cei cinci pasi, "vom continua sa ne zbatem in saracie, neincredere si mediocritate", adaugand ironic ca, "daca avem noroc, din cand in cand, ne vom mai mandri, la limita ridicolului, cu performantele unor cercetatori care, cine stie, vor fi facut gradinita in Romania sau, poate, intr-o vacanta, au vizitat Bucurestiul".

Premiul Nobel, castigat de un cercetator nascut in Romania (Video)

Premiul Nobel pentru Chimie a fost castigat de un cetatean german nascut la Arad, Stefan Hell, impreuna cu Eric Betzig si William Moerner pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente de super-rezolutie. Descoperirea oamenilor de stiinta arata noi metode prin care microscoapele "vad" detalii mai fine decat puteau sa o faca inainte.

Hell este fizician, membru de onoare al Academiei Romane si unul dintre directorii Institutului pentru Chimie Biofizica Max Planck din Gottingen, Germania. A studiat la Universitatea din Heidelberg, incepand cu anul 1981, unde a primit titlul de doctor in fizica in anul 1990. El a emigrat impreuna cu familia in Germania, in anul 1978, cand nu implinise inca 16 ani.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Daniel Constantin Stefan Hell Nobel, #Daniel Constantin premiu Nobel, #roman premiu Nobel chimie, #Stefan Hell premiu Nobel , #vicepremier