Daniel Daianu (BNR): E posibila o noua criza economica mondiala. Se va reflecta si la noi

Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 13:16
5801 citiri
Daniel Daianu (BNR): E posibila o noua criza economica mondiala. Se va reflecta si la noi
Foto: Arhiva Ziare.com

Economia mondiala ar putea intra in perioada urmatoare intr-o noua recesiune, insa nu de amploarea celei din 2007-2009, iar punctul nevralgic al Romaniei este deficitul bugetar mare, a declarat, miercuri, Daniel Daianu, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), intr-o conferinta de profil.

El a tinut sa sublinieze diferenta dintre o recesiune tehnica, adica doua trimestre consecutive de scadere, si una propriu-zisa, cand economia se duce pe teritoriu negativ.

"Deci in primul rand trebuie spus acest lucru: recesiunea tehnica nu echivaleaza cu recesiunea propriu-zisa. Ea se poate transforma intr-o recesiune propriu-zisa, daca ai un cocktail de circumstante de genul: corectii majore pe plan international, o perioada de revenire economica in SUA de noua ani - este o perioada de revenire lunga in raport cu ceea ce arata istoria revenirilor economice, iar aceste corectii sunt inevitabile la un moment dat.

Intrebarea este daca aceste corectii raman intr-un teritoriu nefiresc, vor fi simple corectii sau vor conduce la o recesiune in economia globala", a afirmat Daianu.

Datoriile publice raman ridicate

De asemenea, el a aratat ca datoriile publice au ramas la niveluri ridicate si chiar au crescut in unele cazuri.

"Opinia mea este ca, daca va avea loc o recesiune in economia globala, aceasta nu va fi de amploarea crizei din 2007-2008-2009, cu sechelele pe care le avem. Pentru ca, dintr-un anume punct de vedere, nu se poate vorbi despre faptul ca s-a normalizat situatia. Datoriile publice si private raman bine cocotate, chiar au crescut in unele tari", a continuat oficialul BNR.

Totodata, acesta a tinut sa precizeze ca o eventuala criza mondiala se va reflecta automat si la noi.

"Deci exista aceasta posibilitate - incetinirea deja a inceput - sa avem si o recesiune, dar nu se va transforma intr-o recesiune de amploarea celei din 2007-2008-2009. Si acest lucru trebuie subliniat, ca evolutia economiei romanesti nu are cum sa nu fie legata de evolutia economiilor europene, de ceea ce se intampla in spatiul global.

Nu are cum. Pentru ca avem o economie deschisa, chiar daca pietele financiare la noi sunt mai subtiri, iar comertul nostru in larga masura depinde de ce se intampla in economia europeana", a spus Daianu.

Cea mai mare vulnerabilitate

El considera ca Romania sta mai bine decat alte economii, insa cea mai mare vulnerabilitate a noastra este deficitul bugetar mare.

"Daca economia globala va fi vizitata de o recesiune in anii ce vin, si la noi se vor complica lucrurile. Eu cred ca nu vom trece printr-o perioada similara celei din anii 2009-2010, care sa implice corectii de magnitudinea acelora. Ce este insa pentru noi si trebuie sa fie o preocupare - si noi, la Banca Nationala, o spunem in termeni diplomatici in documentele noastre - noi avem un deficit bugetar structural mare.

In momentul in care activitatea economica incetineste si ne apropiem de ceea ce ar fi o recesiune, nu prea mai ai instrumente de interventie si atunci trebuie sa lasi deficitul sa creasca. Aceasta ramane, poate, zona cea mai nevralgica a noastra.

Nu avem datorie publica, datoria publica la noi este in jur de 35% din PIB, jumatate este datorie externa, jumatate este datorie publica interna, deci nu am avea, daca te uiti la tabloul macroeconomic, o situatie atat de obsedanta precum in cazul altor economii, dar avem aceasta situatie a deficitului bugetar structural mare si venituri fiscale mici", a sustinut el.

Solutia: Majorarea veniturilor

In opinia sa, singurul mod de a rezolva aceasta problema este majorarea veniturilor la stat.

"Aceasta este o problema pentru economia romaneasca si va trebui sa o rezolvam, chiar in conditii dificile. Trebuie sa crestem veniturile. Pentru ca, daca vom opera iar reducerea deficitului prin taierea cheltuielilor, de unde sa mai tai, vom avea iar probleme. Nu mai ai de unde sa tai", a adaugat responsabilul bancii centrale.

El a tinut sa comenteze o declaratie recenta a presedintelui Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, potrivit caruia bancile sunt supraexpuse pe titlurile de stat.

"Este adevarat, dar as mai spune ceva: avem piete financiare subtiri. Ionut Dumitru ar fi trebuit sa sublinieze ca intermedierea financiara este foarte scazuta in Romania. Daca ar fi fost mai mare si in bilanturile bancilor sa fie si alte active, adica imprumuturi acordate companiilor, s-ar fi schimbat si balanta intre expunerea fata de titlurile de stat si expunerea fata de sectorul privat", a aratat Daianu.

In acest context, oficialul BNR a criticat bancile pentru ca nu finanteaza mai mult economia privata, preferand in schimb sa investeasca in titlurile de stat.

"Cand ai piata financiara limitata, si bancile au avut apetit pentru titlurile de stat. De ce nu se face un due-dilligence mai serios? Le este usor bancilor sa spuna ca companiile nu sunt bancabile in Romania. Este o declaratie facuta cu nonsalanta. Faceti due-dilligence si ocupati-va sa finantati economia, sa creasca intermedierea si atunci si expunerea fata de stat va fi alta", a completat Daianu.

Citeste si Pe cand urmatoarea criza economica?

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#criza economica mondiala, #Romania criza economica, #BNR criza Romania , #BNR