Reactiile fata de Comitetul National pentru Stabilitate - ignoranta sau judecata stramba

Autor: Daniel Daianu - membru in CA al BNR
Luni, 03 August 2015, ora 08:00
4881 citiri

Am vazut reactii fata de constituirea "Comitetului National pentru Stabilitate Macroprudentiala" (CNSM).

Cum ca ar fi un fel de Comitet de Stat al Planificarii, care ar readuce institutii comunistoide; ca nu isi are rostul fiind o alta megastructura ce ar reclama noi bani ai contribuabililor romani; ca ar institui un soi de diktat al BNR asupra Guvernului etc. Toate aceste interpretari sunt eronate si denota fie ingnoranta, fie judecata stramba.

CNSM fiinteaza in fapt de mai multi ani - pana nu demult sub o alta forma/denumire: Comitetul National pentru Stabilitate Financiara, care a luat nastere in 2007!!).

Comitetul National pentru Stabilitate Macroprudentiala este consecinta a noului cadru institutional european impus de nevoia de a raspunde la riscuri sistemice, la necazurile produse de pietele financiare. Criza financiara izbucnita in 2008 cu ferocitate a aratat cat de eronate erau presupozitii pe baza carora operau banci centrale si guverne si cat de defectuos era cadrul de reglementare si supraveghere al pietelor financiare.

Au iesit la iveala simplismul si unilateralitatea unor teze precum: stabilitatea preturilor echivaleaza cu stabilitate financiara; pietele functioneaza fara imperfectiuni suparatoare (faimoasa "eficient markets theory" a lui Eugene Fama) ; auto-reglementarea (asa numita "light touch regulation") este cvasi-suficienta; identificarea de bule speculative (bubbles) nu este posibila etc.

La aceste precepte, mituri cazute in dizgratie, se adauga revelatia ca manipulari pe pietele financiare sunt masive si frecvente, ca exista o mare problema etica cu conduita unor "market makers" (entitati financiare mari, care decid pe piete) - cum spunea Mark Carney, seful Bancii Angliei si al Financial Stability Board, "vedem ca nu numai unele mere sunt stricate, ci si lazile in care sunt tinute".

Iar Doamna Christine Lagarde, directorul general al FMI, vorbea despre o "cultura bancara" nu in regula. Acesta este contextul care a obligat autoritati nationale si europene sa regandeasca cadrul de reglementare si supraveghere, pentru a reduce riscuri sistemice, pentru a indrepta ce este remediabil in piete.

CNSM, un "update" al unei institutii ce exista de cativa ani si care raspunde unor nevoi reale

Pietele sunt prin definitie purtatoare de riscuri si, cele financiare sunt cele mai volatile, eratice. Dar se poate incerca o atenuare a riscurilor sistemice in conditiile in care interconectivitatea pietelor le tot amplifica.

Rapoartele Larosiere si Liikanen, alte analize intreprinse de institutii europene (inclusiv rapoarte ale Parlamentului European, intre care si raportul elaborat in 2008 de Ieke van den Burg si subsemnatul - Lamfalussy Follow-UP), au stat la baza formarii unor noi institutii la nivel european.

Ma refer la EBA (Autoritatea Europeana pentru Sectorul Bancar), EIOPA (Autoritatea Europeana pentru Pensii Private si Psigurari), ESMA (Autoritatea Europeana pentru Piete de Capital) si nu in cele din urma ESRB (Autoritatea Europeana pentru Riscuri Sistemice).

Primele trei autoritati mentionate se ocupa mai ales de aspecte microprudentiale - conduita pe piete; ele sunt in relatie cu autoritatile nationale specializate din fiecare stat membru al UE (la noi ASF si, anterior, cele trei institutii amalgamate in aprilie 2013).

ESRB se ocupa de aspecte macroprudentiale (ce privesc riscuri sistemice) si are corespondent in fiecare stat membru UE, la noi institutia corespondenta fiind CNSM (care urmeaza unui Comitet ce de cativa ani avea prerogative similare).

Asa cum este regulamentul ESRB, fiecare guvernator de banca centrala si fiecare sef de autoritate de supraveghere financiara fac parte din acest Gremium, la care se adauga reprezentanti ai Comisiei Europene (ce este vazuta ca un executiv al UE), ai EIOPA, EBA si ESMA. Seful ESRB este Mario Draghi, care este presedintele Bancii Centrale Europene.

Deci, CNSM nu este o institutie "aterizata" in peisajul institutional din Romania de nicaieri si, dupa cum am aratat mai sus, este un "update" al unei institutii ce exista de cativa ani; ea raspunde unor nevoi reale si este in consonanta cu un nou cadru european de reglementare si supraveghere a pietelor financiare.

CNSM aduce laolalta institutii ce reglementeaza si supravegheaza pietele financiare de la noi, inclusiv Fondul de garantare a Depozitelor Bancare.

MFP este parte a CNSM intrucat riscurile sistemice din piete financiare tot mai interconectate comporta riscuri pentru stabilitatea economica, pot avea implicatii majore pentru finantele publice. Experti ai BNR si ASF participa la grupuri de lucru ale autoritatilor europene mentionate, ale Bancii Centrale Europene.

De ce e nevoie de CNSM

Exista riscuri sistemice si in Romania? Sunt pietele financiare locale strans legate de piete financiare externe ce prezinta distorsiuni majore si surse de stres sistemic? Trece Europa, lumea, printr-o perioada de mari incertitudini si amenintari conventionale si neconventionale? Are sens sa ne gandim la scenarii ce pot afecta stabilitatea economica, soliditatea finantelor publice si in cele din urma relatiile sociale din societatea romneasca?

Acest gen de intrebari arata de ce CNSM nu este o institutie fara obiect al muncii, redundanta. Sa ne gandim la pericolele pe care o dezintermediere financiara prea rapida le-ar fi prezentat pentru sectorul bancar autohton.

Sa ne gandim la criza din Cipru, cea din Grecia, la dificultati majore din zone nebancare ale sistemului financiar autohton (de pilda, industria asigurarilor) etc.

Cine sa gandeasca si sa elaboreze masuri privind gestionarea crizelor? Nu oare si, in primul rand, cei mandatati prin serviciu public sa se ocupe de asemenea chestiuni, de stabilitate financiara si economica a tarii? Ca BNR, MFP, ASF pot consulta echipe de experti externi este alta poveste; eu pledez ca asa ceva sa se intample si nu numai in formule adhoc.

CNSM nu implica faptul ca Parlamentului tarii ii este stirbita autoritatea de a se ocupa de toate aspectele ce afecteaza societatea romaneasca, sa legifereze; de aceea exista comisii specializate.

Si nici Guvernul nu isi vede autoritatea limitata daca judecam lucrurile la rece. Si este falsa teza ca CNSM ar emite recomandari obligatorii pentru Guvern. In fond si in CNSF guvernul era reprezentat prin ministrul de Finante, adica 1 fata de cei 4 reprezentanti ai autoritatilor de reglementare si supraveghere a pietelor financiare. De ce nu au sarit in sus, de-a lungul anilor, unii si altii fata de componenta amintita a CNSF?

Unii semnaleaza accidente la varf din activitatea unor institutii. Dar asa ceva se intampla si la case mai mari. Ce facem acum, demantelam institutii fiindca unele persoane, fie ele in postura de sefi, au probleme?

Nu au fost oare ministrii in functiune, la noi, care au avut/au probleme cu legea si care au plecat din Guvern? Inseamna aceasta sa punem institutia guvernului in limbo, sa o desfiintam? Nixon a fost demis (impeached) in SUA ceea ce nu a pus in discutie institutia prezidentiala ca executiv. Straus Kahn a trebuit sa plece din fruntea FMI in urma unui scandal, ceea ce nu a insemnat efatarea acestei institutii. Si exemple pot continua.

Unii, adepti ai statului minimal, pot nega rolul unui CNSM; pe acest fir insa pot contesta utilitatea bancilor centrale, a politicilor publice in general - prin extrapolare a guvernelor.

Nu ma mira asemenea pozitii avand in vedere ca sunt voci ce blameaza interventia bancilor centrale si a guvernelor de a salva sistemul financiar; nu se intelege ca o prabusire a acestui sistem, la scara internationala, ar fi produs caderi ale economiilor mult mai adanci, cu somaj de doua cifre generalizat, cu mari turbulente sociale si politice. Statul minimal nu garanteaza supravietuirea democratiei cand pietele o iau razna.

Adam Smith a scris, pe langa "Avutia Natiunilor" si "Teoria Sentimentelor Morale", de nevoia ca pietele sa functioneze bine, de conduita etica. Altii, nestiind geneza noului cadru european de reglementare si supraveghere a pietelor financiare vorbesc in necunostinta de cauza; dar ignoranta nu poate scuza usurinta cu care se emit opinii. In fond, poti citi, te poti informa.

Nimeni nu este infailibil, ca persoana si institutie, la noi si in lume. Si este firesc sa existe dezbateri publice ca si opinii diverse privind ce fac institutii publice, guverne, banci centrale.

Mai ales cand temele incing spiritele, cand sarcinile bancilor centrale, ale guvernelor sunt enorm ingreunate de o criza financiara nenorocita si lunga. Reforma reglementarii si supravegherii pietelor financiare nu s-a sfarsit si este posibil ca noul cadru institutional european sa sufere si alte schimbari.

Dar a nega rostul bancilor centrale, al politicilor publice, ce includ activitatea de reglementare si supraveghere a pietelor (deci si BNR, ASF, CNSM), iese din sfera de common sense, ratiune, denota autism fata de realitatea ultimilor ani si nu numai.

Daniel Daianu este membru in Consiliul de Administratie al BNR, fost prim-vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si fost ministru al Finantelor.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Comitet National Stabilitate Macroprudentiala, #Daniel Daianu BNR, #Comitet National Stabilitate Financiara , #BNR