Daniel Daianu: Economia va creste cu mai mult de 2% in 2013

Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 22:02
1374 citiri
Daniel Daianu: Economia va creste cu mai mult de 2% in 2013
Foto: EVZ

Economistul Daniel Daianu se asteapta ca in 2013 economia romaneasca sa inregistreze o crestere peste nivelul asteptat de 2%.

"Economia va creste cu mai mult de 2% in 2013. Cresterea potentiala a PIB este de 2%, ceea ce inseamna ca un avans de peste 2% in acest an ar fi bun, dar tot nu vom ajunge la volumul de PIB pe care am putea sa-l obtinem", a declarat Daianu, intr-un interviu acordat Adevarul.

El a mai remarcat ca "venitul mediu a crescut de la 25% din media UE in 2001 la 45-46% din media UE in 2013, dar nu toti romanii au simtit in egala masura aceasta crestere".

Daianu: 2013 va fi mai bun, dar Ponta nu va rezolva problemele de fond

Daianu a tinut sa puncteze si problemele din sistemul bancar, cu care se confrunta atat persoanele fizice cat si cele juridice.

"A nu mai acorda credite persoanelor fizice nu e o politica buna. (...) Exista linii de finantare pentru IMM-uri, dar acestea nu sunt folosite. De ce? Bancile sunt foarte tematoare. Inainte se dadeau credite intr-un mod prea lejer, acum e efectul de pendul, sunt prea reticente.

Intre bancher si client e un prizonierat mutual: niciunul nu poate fara celalalt. BNR a facut destule eforturi pentru a relansa creditarea, dar aceste semnale nu s-au diseminat suficient de bine in sistemul bancar. E un razboi de uzura.

O banca nu poate trai prea mult fara sa dea credite; n-as spune ca bancile au devenit excesiv de prudente, mai degraba as spune ca s-a gresit undeva la nivelul politicilor europene. Lipsa unor politici europene mai consistente a complicat si viata bancilor, si viata guvernelor nationale", a explicat Daniel Daianu.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Daniel Daianu criza economica, #Daniel daianu crestere economica, #Daniel Daianu economist , #stiri Daniel Daianu