Cum a reformat Spiru Haret scoala si de ce va rata Funeriu (Opinii)

Miercuri, 06 Aprilie 2011, ora 23:11
4943 citiri
Cum a reformat Spiru Haret scoala si de ce va rata Funeriu (Opinii)
Foto: Octav Bancila, "Incurcat in socoteli"

Spiru Haret ne-a lasat mostenire o scoala europeana. Reforma sa a avut la baza buna cunoastere a realitatilor romanesti si a mediilor educationale. A reusit sa micsoreze radical diferentele intre universitatile din Sorbona, Cambridge si Iasi sau Bucuresti.

Reforma lui Daniel Funeriu vrea sa faca invatamant de calitate, dar fara bani, cu dascali famelici si supusi, iar PD-L sa detina pentru eternitate puterea de decizie, de la minister pana la ultima gradinita. Ceea ce in al XXI-lea secol nu se mai intampla decat in Lumea a III-a, caci scoala n-are a face cu politica.

Ce este o lege a Educatiei

In orice tara democratica, legea Educatiei este un fel de Constitutie, pentru o perioada de 25-30 de ani. Ca sa poata avea rezultatele scontate de reformatori, e nevoie sa intruneasca consensul mai multor cicluri electorale, sa integreze ultimele cercetari ale stiintelor didactice, ba chiar sa anticipeze o evolutie corecta si indrazneata a acestora.

Mai bine de un deceniu, Spiru Haret si colaboratorii sai au adunat date si puncte de vedere de la dascali de prestigiu. El insusi poarta o corespondenta bogata cu acestia, li se adreseaza cu modestie, le raspunde tuturor cu "al dumitale, devotat, Spiru Haret".

A tinut cont de fiecare parere, s-a aplecat cu caldura catre pasurile taranilor si ale targovetilor saraci. A cunoscut in amanunt starea economica si scoala romaneasca din interior, dar si rezultatele, metodele, programele scolare din tari avansate.

A reusit sa alcatuiasca cea mai redutabila echipa, una uriasa, cu domni Trandafir din toata tara, mandri ca pun umarul la ridicarea neamului prin cultura si civilizatie.

Competentele, stiinta de carte si tinuta morala i-au fost recunoscute unanim, n-a facut niciodata pe savantul, nu i-a acuzat pe dascali de prostie si cersetorie, nici nu le-a aratat usa sau calea emigratiei. Din contra, i-a motivat prin programe de emancipare sociala, le-a intarit pozitia si demnitatea in comunitatile locale, le-a asigurat cel mai modern cadru de perfectionare in universitati. Nu le-a cerut bani in schimbul acestora, ci i-a stimulat sa devina mai buni.

A fost constient ca fara dezvoltare economica si propasirea tuturor categoriilor sociale, munca sa ar fi fost in zadar. S-a "straduit ca din invatatori si preoti sa creeze o forta pe care s-o indrepteze intreaga contra starii de ignoranta si de decadere a taranimii sub toate formele ei". Nu e scoala din Vechiul Regat sa nu se mandreasca cu ceva de la Spiru Haret.

Nici Carol I, nici primii ministri Dimitrie Sturza ori P.P. Carp n-au intervenit, din onoare, evident, sa-si aranjeze in posturi grase oameni credinciosi, lasandu-i mana libera in alegerea colaboratorilor. Din contra, au fost trup si suflet alaturi de reformator in actiunea nobila de educare a adultilor si dimunuare a analfabetismului.

De ce nu va reusi actuala lege

Actuala lege a Educatiei a fost facuta cu otuzbirul. Pe profesori nu i-a intrebat nimeni nimic, experienta lor nu a contat, iar catedrele de specialitate din universitati n-au avut contributii majore.

S-a dorit cu orice pret calcarea in picioare a demnitatii de dascal, de la prima pana la ultima treapta. Trecerea legii prin asumarea raspunderii guvernamentale nu a permis cine stie ce corectii, in Parlament. Cat de optimist trebuie sa fii sa crezi ca o asemenea facatura va dura, chiar daca multe prevederi sunt valabile? Cum e posibil ca o lege sa necesite alte zeci de hotarari si ordine pentru a fi aplicata?

Reforma nu o face ministrul, nici partidul, ci profesorul la clasa, autorul curriculei si editorul de manuale. Or actuala lege nu se ocupa decat tangential de continutul invatamantului.

In ce tara birocratia educationala mai e atat de importanta si stufoasa? S-a dorit doar crearea unor raporturi de dependenta intre guvernanti si dascali. Ceea ce nici comunistii n-au indraznit. De aici obstructionarea autonomiei scolare si universitare, de aici incalcarea principiilor democratice in relatiile dintre autoritati si cadre didactice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#legea reforma educatiei, #Spiru Haret reforma educatiei, #Daniel Funeriu legea Educatiei , #Legea Educatiei