De ce scoala romaneasca scoate tampiti? (Opinii)

Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 21:21
5450 citiri
De ce scoala romaneasca scoate tampiti? (Opinii)
Foto: glasul.ro

De o buna bucata de vreme, televiziunile si presa care au promovat cu asiduitate Legea educatiei si reformele domnului Daniel Funeriu repeta pana la sminteala zicerea din titlu a presedintelui Traian Basescu prin care voia sa atraga atentia lui Gabriel Liiceanu ca sunt prea multi filosofi si prea putini tinichigii.

Nu e zi in care fostii diriguitori si reformatori ai invatamantului romanesc sa nu iasa furiosi pe ecrane sau in presa ca sa dea palme scolii romanesti. Si o fac cu o satisfactie nedisimulata, crezand ca cititorii si telespectatorii le vor aplauda gestul. Numai ca efectele acestor asertiuni sunt perverse.

Cine ii evalueaza pe evaluatori?

Despre efecte va fi vorba in continuare, sperand ca vom putea raspunde in cunostinta de cauza la intrebarea: care sunt efectele legii Funeriu la mai bine de doi ani de la angajarea raspunderii guvernului Boc? Nu cumva aceasta lege a fost un instrument de promovare a intereselor de grup si de partid? Nu cumva tocmai din aceasta pricina nu a fost amendata in Parlament si a fost nevoie de asumarea raspunderii guvernamentale?

Privind cu atentie doar doua aspecte ale reformei Funeriu, pe de o parte continutul si eficienta invatarii, iar pe de alta modernizarea bazei materiale si a logisticii, se poate afirma ca in doi ani nu s-a schimbat mai nimic.

Materiile sunt aceleasi, nici vorba de adaptare la conditiile celorlalte scoli din UE, continuturile sunt la fel de stufoase, ariile curriculare nu au fost actualizate decat sporadic si neesential, manualele n-au fost revazute de aproape doua decenii, fiind degradate, incomplete si slinoase ca bietii copii si parinti sunt nevoiti sa cumpere altele noi sau sa le reconditioneze pe cele vechi, softul educational e tot un deziderat, desi s-au facut investitii uriase in calculatoare, Internet... Asadar ce ascund actualele critici impotriva scolii?

Doi ani fara rezultate

Meditand la anii care au trecut aproape degeaba, se vede de la distanta ca reformarea numai de sus in jos, fara modele umane si fara bani nu avea cum sa reuseasca, deoarece produsul final al scolii, elevul cu diploma nu iese din minister, ci din clasa, de la catedrele profesorilor. Aici trebuia sa fie reforma.

Or aici nu s-a facut mai nimic: s-au abandonat partial metode invechite, dar si multe din cele verificate in timp, numai ca in locul lor s-au introdus hartii, dascalul si elevul fiind cei mai prolifici producatori de maculatura.

Da, sunt numeroase cursuri didactice de formare-informare, dar ele trebuie platite din buzunarul amarat al dascalului. Da, se pot face fel de fel de upgradari ale pregatirii profesionale, dar cea mai mare parte a cursurilor n-a ajutat la imbunatatirea eficientei la catedra, fiind mai cu seama revolutii terminologice sau teoretizari fara perspectiva.

In plus, din cauza unei salarizari idioate, cei mai buni dascali au plecat demult spre alte zari, problemele de personal fiind principala cauza a concluziei prezidentiale.

Reforma de polistiren

In schimb, s-au continuat investitiile incepute de guvernul Tariceanu, s-au izolat cu polistiren multe scoli, majoritatea aratand civilizat in exterior, au inceput schimbarile si la grupurile sanitare, la mobilier, desi din punct de vedere ergonomic scaunele si pupitrele noi continua sa nu respecte particularitatile de varsta, nici faptul ca elevii stau zilnic la scoala 7 - 8 ore in aceleasi pozitii vicioase si obositoare.

Sa fim drepti si sa recunoastem ca sunt si lucruri imbucuratoare: curriculum la dispozitia scolii, descentralizare, renuntarea la criteriul vechimii la accesul pe posturi, finantarea per capita la elevi si studenti, anticoruptie, depolitizare, linii de studiu, concursuri pe functii, numai ca toate acestea provin din reforma predecesorului dlui Funeriu, a profesorului Andrei Marga. Desi au o vechime apreciabila, nici macar acestea nu au fost implementate pretutindeni.

Cand stii doar sa critici...

Si atunci, de unde placerea diabolica de a lovi in scoala romaneasca, stiind bine ca mai toti cei perindati pe la conducerea ministerului Educatiei, a deconcentratelor si a celorlalte organisme responsabile nu si-au facut sau mai degraba nu si-au putut face datoria din cauza constrangerilor bugetare, a lipsei competentelor si a expertizei occidentale, a politizarii excesive?

In concluzie: suntem fruntasi pe ramura la critici si politicareala, dar reforma inseamna intai si intai calitatea muncii la catedra. Fara de care nu se poate intampla absolut nimic in scoala romaneasca.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Educatie Lege Funeriu evaluare rezultate, #refoem legea Educatiei, #Funeriu legea Educatiei, #Scoala Romaneasca buget personal critic , #Legea Educatiei