Democratia lui Funeriu si reumatismul politic (Opinii)

Duminica, 10 Martie 2013, ora 11:19
2641 citiri
Democratia lui Funeriu si reumatismul politic (Opinii)
Foto: agenda.ro

Cand cineva doreste cu tot dinadinsul sa descopere cauzele esecului din ultimii ani ai PDL, este suficient sa citeasca postarile pe blog sau abordarile din presa ale dlui Daniel Funeriu, fostul ministru al Educatiei si unul din autorii ultimei si controversatei Legi a Educatiei.

Intr-o astfel de postare, dl Funeriu il cearta pe Remus Pricopie, actualul responsabil al destinelor Scolii Romanesti, pentru ca acesta doreste sa afle si parerea elevilor si a parintilor despre locul la liceu sau la gimnaziu a clasei a IX-a: "a fi ministru inseamna a conduce oameni, nu a fi condus de ei". Sa insemne asta ca dl Funeriu si-a condus "oamenii" dupa cum insusi zice, ca pe niste supusi de altadata, sau ne incearca vigilenta?

Din nou o "mana de fier"?

Oare nu cumva va fi fiind vorba de un citat din opera vreunui manager celebru sau a unui mare teoretician intru ale acestei discipline? Sau, mai degraba, e rodul experientei si al expertizei proprii. Daca da, atunci ne-ar putea informa si asupra rezultatelor unor astfel de teorii si practici.

Fiindca respectivii "conducatori de oameni" la care face trimitere dl Funeriu se numesc sefi autoritari, stapani si dictatori, nu manageri. Sunt ani multi de cand actul de conducere nu mai poate fi o aventura personala, iar "cei condusi" "participa" in functie de competente si expertiza la luarea deciziei. Decizia mai e individuala doar in domeniile personale, cand e vorba de propria afacere, propriul destin, dar si atunci intra in discutie activitatea de consiliere.

Cum e cu "reumatismul la creier"?

Sfatul bonom al dlui Funeriu culmineaza cu o concluzie halucinanta: "pentru majoritatea politicienilor de azi exercitiul logic provoaca reumatism la creier". Textele de mai sus si mai ales metafora ultima denota tumultuoasa si originala activitate manageriala a profesionistilor portocalii. Oare "reumatismul la creier" sa fi dus la pierderea guvernarii in mai 2012 si la degringolada PDL de dupa?

Greseste undeva dl Funeriu? Cu siguranta! Pleaca de la urmatorul citat cartezian: "cand e vorba de o problema dificila, e mai de crezut ca adevarul ei poate fi gasit de putini decat de multi", care se refera la caile si mijloacele cercetarii stiintifice, si ajunge sa se pronunte asupra democratiei, deoarece actul de "conducere a oamenilor" si "majoritatea politicienilor" tin de regim politic si de "puterea poporului".

De la Descartes inapoi la scoala

Descartes are si abordari importante despre sisteme politice (monarhia, irationalitate si limitare), dar despre ele nu face vorbire. Chiar daca din 1628 si pana azi au trecut peste ele tavalugul unor evenimente majore ca revolutiile din 1789, 1848 si comunismul, plus contributiile celor mai de seama filosofi, numeroase teorii si precepte raman valabile. In plus, cartezianismul si neocartezianismul alaturi de filosofi si istoria fenomenelor, a realitatilor politice stau la baza stiintelor politice contemporane.

Insa, in linii mari, respectiva postare pe blog da nota asupra ideologiei si a practicii pe care dl Funeriu si echipa sa le-au imprimat atat activitatii efective de management a invatamantului romanesc cat si noii "Legi a Educatiei". Este unul din numeroasele motive pentru care respectiva lege, aprobata prin angajarea raspunderii Guvernului Boc si netrecuta formal prin Parlament, trebuie mereu modificata. Inclusiv reglementarea clasei intai de liceu.

Numai vointa politica nu e de ajuns

Nebeneficiind de amendamentele specialistilor, de care, slava Domnului! nu ducem lipsa, vezi concentrarea de competente si talente pedagogice din Institutul National de Stiinte ale Educatiei, vezi marile personalitati din catedrele de specialitate ale universitatilor, autorii legii au transat la repezeala si fara experimente-pilot o situatie care dainuie de pe vremea lui Spiru Haret. Nu e singura.

Ideea ca e de preferat la gimnaziu e una hazardata. E adevarat ca astfel prezenta la scoala ar fi mai buna, asta doar pe parcursul clasei a IX-a, dar lipsa logisticii si dislocarile de personal, reducerea liceului la doar trei ani, ca in legea sovietica din 1948, vor distruge si ce a mai ramas viabil in scoala noastra. Cine-si asuma raspunderea in caz de ratare a unei generatii? Daca actualmente liceul romanesc este cum-necum recunoscut de marile universitati ale lumii, ce se va intampla dupa disparitia unei clase?

Iata de ce orice decizie trebuie bine cumpanita, iar "participarea" tuturor celor implicati in educatie la luarea unei decizii corecte trebuie salutata. Cu toata critica dlui Funeriu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Funeriu educatie management reforma, #liceu gimnaziu viitor clasa a IX , #Legea Educatiei