Greva in Educatie: Funeriu i-a facut pe profesori sa-l regrete pe Adomnitei

Vineri, 19 Martie 2010, ora 15:14
5020 citiri
Greva in Educatie: Funeriu i-a facut pe profesori sa-l regrete pe Adomnitei
Foto-montaj: Ziare.com

Noul ministru al Educatiei Daniel Funeriu a reusit sa-i faca pe sindicalistii din invatamant sa-l regrete pe predecesorul sau liberal, Cristian Adomnitei.

Si asta pentru ca noul proiect al Legii Educatiei "a fost tinut la secret" pana acum, iar Funeriu ofera doar doua saptamani pentru dezbaterea sa, motiv pentru care profesorii au anuntat proteste urmate de greve si boicotari ale examenelor nationale urmate de blocarea anului scolar.

Ziare.com a vrut sa afle cat de tensionata este atmosfera din invatamant in aceste zile si va prezinta masurile pe care le vor lua sindicalistii daca ministerul nu le va indeplini cererile.

Profesorii fac greva generala pe 22 aprilie

Demisia lui Funeriu, in maximum doua saptamani. Dialogul social, infloritor in era Adomnitei

Sindicalistii nu au discutat inca despre o eventuala cerere a demisiei lui Funeriu, sperand inca sa se ajunga la un dialog productiv, sa li se dea ce li s-a promis si sa se faca o dezbatere serioasa pe proiectul Legii Educatiei.

Daca insa nu se vor intampla aceste lucruri, in maximum doua saptamani posibilitatea cererii demisiei ministrului se transforma intr-o certitudine.

"In momentul de fata nu stiu daca ma pot pronunta ca cer sau nu cer demisia ministrului, dar din actiunile care se fac la nivelul national din punct de vedere al sistemului de invatamant este posibil sa cerem acest lucru in maximum doua saptamani, daca ceea ce ni s-a promis la ultima intalnire nu se va realiza", a declarat, pentru Ziare.com, secretarul general al FSLI, Liviu Pop.

Mai mult, presedintele sindicatului "Spiru Haret", Gheorghe Izvoranu, spune ca din punct de vedere al dialogului social exista o mai buna comunicare in timpul mandatului Ecaterinei Andronescu si mult mai buna in timpul mandatului lui Cristian Adomnitei.

"Cel putin deocamdata noi speram ca domnul ministru Funeriu va discuta cu noi si sa vedem si care va fi pozitia dansului ulterioara. E greu sa spui daca a fost mai bun sau mai rau un ministru, dar este foarte clar ca propunerile noi pe care le dorea ministerul in acea perioada (mandatul Ecaterinei Andronescu, n.red.) au fost mult timp negociate cu partenerii sociali.

Si nu numai cu sindicatele reprezentative din invatamant, dar chiar si cu asociatiile de parinti, de elevi, de studenti, cu experti de la Institutul Educatiei. Dar de data aceasta cativa oameni din minister au realizat un proiect total necunoscut pana aseara (joi seara, n.red.)", ne-a declarat si Gheorghe Izvoranu.

Scandalurile din educatie au culminat cu demisia lui Adomnitei, in 2008

El a precizat ca fostul ministru Adomnitei a fost chiar si mai transparent si a lasat Educatia pe mana expertilor.

"Domnul Adomnitei, mai mult, a lasat practic negocierile aproape pe seama expertilor, a partenerilor sociali, si s-a bagat destul de putin in interiorul acestor proiecte de acte normative. Deci inainte dialogul social avea cu totul si cu totul alte valente decat acum. Dar deocamdata domnul Funeriu este ministrul propus si pus de catre Guvernul in functie, validat de catre Parlament, deci deocamdata noi discutam cu ministrul care este la ora actuala oficial", a mai spus presedintele "Spiru Haret".

Si Razvan Bobulescu, presedinte Alma Mater, considera ca altcineva ar fi mai bun pentru functia de ministru al Educatiei, insa nu o regreta nici pe Ecaterina Andronescu si nici pe Cristian Adomnitei.

Ministerul Educatiei e condus de ministrul Finantelor - reforma nu se face fara bani

Liviu Pop sustine ca orice proiect de lege s-ar face, oricati specialisti ar lucra la el si oricat de bune ar fi propunerile, totul este inutil daca nu se acorda bani pentru a putea fi implementata reforma.

"Ministerul Educatiei, in ultimii 20 de ani, nu a avut un ministru. A avut un ministru de Finante care dadea banii si un prim ministru care nu a alocat niciodata invatamantului atatia bani de cat era nevoie si nicidecum nu s-a putut realiza reforma. Poate ca ar trebui sa facem o comparatie intre guverne si nu intre ministrii Educatiei.

Profesorii ies in strada, Funeriu se lauda: Ministerul e condus in cel mai profesionist mod

Performantele in functia de ministru al Educatiei sunt strans legate de pozitionarea lui la nivelul Guvernului si de banii care se aloca invatamantului. Atat timp cat Ministerul Invatamantului o sa fie condus de catre ministrul de Finante nu o sa se poata face absolut nimic in sistemul de invatamant la nivelul reformelor.

Putem sa scriem orice lege, extraordinar de bine argumentata, analizata, sustinuta, aplecata pe nevoile societatii romanesti. Daca in dreapta acestei legi nu o sa avem o finantare corespunzatoare, nu o sa fie decat o simpla foaie de hartie, inca o lege de invatamant care nu o sa fie respectata de nimeni, cum de altfel este si in momentul de fata Legea invatamantului, cu multe articole care nu sunt respectate, chiar daca sunt scrise in lege, dar nu ia nimeni atitudine", a spus Pop.

Greva generala cand ajunge Legea in Parlament

Liderii sindicali au explicat si de ce a fost aleasa data de 22 aprilie pentru declansarea grevei generale. Pe de-o parte, ei spera ca pana atunci sa se poarte discutii cu ministerul si sa se ajunga la o intelegere, iar pe de alta parte in jurul acelei date proiectul Legii Educatiei va ajunge pe masa parlamentarilor.

"Data de 22 aprilie este data la care banuim ca legea va fi in Parlament, pana atunci se va finaliza si legea salarizarii... Vom ajunge in Parlament cu ea, iar semnalul de alarma pe care noi, cei de la FSLI, o sa-l dam, o sa-l supunem atentiei Colegiului Liderilor, organul suprem care poate sa completeze calendarul de actiuni pe care federatia noastra le-a hotarat saptamana trecuta", a explicat Liviu Pop.

Cat despre mitingul programat pentru saptamana viitoare, pe 25 martie, liderii sindicali spun ca nu vor fi intrerupte cursurile, ci vor participa doar cei care sunt in afara orelor de predare.

"Din punctul nostru de vedere, nu am spus sa se suspende cursurile, am spus ca ar fi necesar poate in Romania in data de 25 martie sa se faca o zi de dezbatere a Legii Educatiei, la nivel de unitati scolare, la nivel de asociatii de parinti, la nivel de asociatii de elevi.

Daca vreti sa spunem 'Ziua portilor deschise a unitatilor scolare' in care sa facem dezbaterea Legii Educatiei. E un document mult prea important pentru a fi dezbatut pe fuga in doua saptamani, asa cum doreste domnul ministru fara sa se implice toate componentele actului educational din sistemul de invatamant", a spus Liviu Pop.

Funeriu: Trebuie sa castigam bataliile viitorului, nu sa purtam razboaiele trecutului

"Noi am recomandat colegilor ca in acea zi practic sa se studieze proiectul Legii educatiei si sa se aduca amendamente la acest proiect. Colegii au raspuns la referendum da, dar ei vor decide pana la urma", a adaugat si Gheorghe Izvoranu.

Totodata, protestul ce va incepe saptamana viitoare, prin netrecerea notelor in catalog, este un prim pas spre boicotarea examenelor nationale si chiar blocarea anului scolar.

"Netrecerea notelor in catalog ar fi un prim pas pentru o boicotare de examene sau chiar o blocare de an scolar. Notele nu se trec in catalog, dar ele sunt comunicate copiilor, parintii le stiu, iar in situatia in care lucrurile iau o alta turnura, ele vor fi trecute in catalogul oficial", a explicat Gheorghe Izvoranu.

Noua Lege - o discriminare teribila pentru cei cu venituri mici

Printre articolele din proiectul de lege contestate de sindicalisti se numara pierderea titulaturii in sistem, blocarea banilor pe care mai multe cadre didactice i-au castigat in instanta, precum si finantarea invatamantului privat la acelasi nivel cu invatamantul de stat.

"Am pierdut drepturi prevazute chiar in legi organice si in contractele colective. S-a dat o ordonanta care amana executarea hotararilor judecatoresti ce aveau ca efect niste sume pe care colegii trebuiau sa le primeasca retroactiv in urma proceselor respective si ordonanta amana acum in 2012-2013 darea lor. Si, nu in ultimul rand, o discutie foarte clara si o negociere pe proiectul Legii Educatiei care practic a fost tinut pana acum in secret si care aduce atingere unor drepturi salariatilor din invatamant si chiar si copiilor.

Reforma lui Funeriu: Pregatirea unui profesor va dura obligatoriu sase ani

Practic se pierde titulatura in sistem, se dau concursurile direct la unitatile scolare si omul, daca i se disponibilizeaza postul de la o unitate, practic trebuie sa-si ia ranita in spate si sa isi caute in alte unitati. Nu mai e cum era pana acum cand prin disponibilizari, practic, la nivelul inspectoratelor scolare, se incerca rezolvarea acestor situatii. Etse un drept care va crea mari probleme daca el ramane cum era stipulat in aceste legi.

Plus este destul de neclara subordonarea scolii fata de comunitatea locala si primar si, nu in ultimul rand, nu suntem de acord ca statul sa finanteze exact ca si la stat invatamantul privat. Nu se intampla nicaieri in Europa si cred ca nici in alta parte. Deci invatamantul de stat este invatamantul de stat, dar de data aceasta statul face o discriminare teribila pentru cei cu venituri mici. Adica statul spune ca 'daca cei care au bani se duc la o forma de invatamant, le mai dam si noi bani ca sa o duca si mai bine'", a declarat pentru Ziare.com Gheorghe Izvoranu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#greva profesori 2010 Funeriu, #sindicate greva demisie Funeriu, #Cristian Adomnitei invatamant lege, #Legea Educatiei Daniel Funeriu , #Legea Educatiei