Alina Gorghiu ii cere explicatii lui Daniel Funeriu

Miercuri, 30 Decembrie 2009, ora 15:07
3517 citiri
Alina Gorghiu ii cere explicatii lui Daniel Funeriu

Deputatul PNL Alina Gorghiu cere explicatii de la ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, in legatura cu modul in care se vor face disponibilizarile din invatamant si despre programele de reconversie profesionala a celor disponibilizati.

"Prima masura luata sau acceptata de noul ministru al Educatiei este disponibilizarea unui numar de 15.000 de oameni din sistemul de invatamant preuniversitar. Paradoxul acestei masuri este dat de reactia ministrului Daniel Funeriu, care anunta sindicatele ca vor fi consultate in cursul lunii ianuarie 2010. Nu pot sa nu ma intreb la ce bun aceste consultari acum, dupa aprobarea Ordonantei de Urgenta care reglementeaza restructurarea posturilor din invatamant? Mai mult decat atat, va fi interesant de aflat ce se va intampla cu scolile care se confrunta in prezent cu lipsa profesorilor sau cu acelea care nu mai au femei e serviciu de disponibilizat sau alt personal auxiliar", scrie deputatul liberal intr-un comunicat de presa.

Gorghiu critica faptul ca aceasta masura a fost luata printr-o OUG impusa cu forta si ca dialogul cu factorii implicati nu a existat.

"Sustin in totalitate demersurile sindicale, pentru ca asistam din nou la o conducere a tarii in modul despotic in care am fost obisnuiti in 2009. Normalitatea dialogului cu toti partenerii de discutie a fost inlocuita cu impunerea prin forta Ordonantei de Urgenta. Masurile acestea radicale, care afecteaza un numar mare de oameni si care pot naste miscari de protest trebuie dezbatute si convenite in dialog social, nu decise sub semnatura unui om. Situatia dificila pe care o vom traversa in 2010 impune, intr-adevar, un comportament adecvat si masuri reparatorii in economie. Insa, nu trebuie sa recurgem la reactii extreme, inchizand gura societatii civile sau chiar a Opozitiei prin privilegiul pe care ni-l confera puterea politica", se mai arata in comunicatul Alinei Gorghiu.

Ea mai precizeaza ca asteapta explicatii din partea Ministerului Educatiei in legatura cu modul in care se va trece la aceste disponibilizari, in legatura cu programele de reconversie profesionala a celor disponibilizati si in legatura cu reforma educatiei in noile conditii de deficit de personal.

Numarul maxim de posturi finantat pentru invatamantul preuniversitar de stat va scadea, in 2010, cu 15.000, de la 321.677 in intervalul ianuarie-august, la 306.677, in septembrie-decembrie, potrivit unei ordonante de urgenta, publicate marti in Monitorul Oficial.

Totodata, scolile din preuniversitar vor fi finantate, in 2010, pe baza standardelor de cost pe elev, punctul de reper fiind invatamantul gimnazial din mediul urban, cotat cu coeficientul 1, pentru care a fost stabilita suma de 2.857 lei, potrivit unei Hotarari de Guvern, publicate marti in Monitorul Oficial.

In functie de standardele de cost vor fi determinate fondurile alocate de la bugetul de stat pe anul 2010 pentru finantarea cheltuielilor cu salariile, sporurile si indemnizatiile personalului din invatamantul prescolar.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Alina Gorghiu explicatii Funeriu, #disponibilizare profesori explicatii Funeriu , #ministrul Educatiei