"Bestia" Funeriu (Opinii)

Vineri, 08 Iulie 2011, ora 13:38
12559 citiri
"Bestia" Funeriu (Opinii)
Foto:Romania Libera

Funeriu. Daniel Funeriu. Ministrul Educatiei. Judecand dupa inceputul de chelie si vorbirea usor pretentioasa, nu pare periculos. Dar nu va lasati inselati, vajnici cetateni. Omul e un pericol. Ce-a facut acest personaj malefic? Ei bine, a organizat un Bacalaureat corect. Asta nu se poate, domnule! In Romania?

Trebuie facut praf, e clar. De Opozitie, de televiziunile mogulilor, de oricine. Cum sa-si permita ministrul asta sa ne arate adevarul? Cum sa ne confrunte el cu realitatea ca tineretul nostru e groaznic de nepregatit? Pai nu mai bine stam noi in minciuna noastra calduta? In procentele noastre de promovabilitate de 80%, care ascund un procent aproape la fel de ridicat de absolventi semi-analfabeti sau, pur si dur, cvasiignoranti? Nu mai bine ramanem noi cu ministrii nostri ai Educatiei postdecembristi care au inchis ochii la hotia generalizata pe care o numim Bacalaureat?

E clar, omul trebuie sa-si dea demisia pentru ca face ceea ce ar trebui. Fara discutie. Da, da, da. Cum spune Victor Ponta, presedintele PSD, omul e un martian. E de pe alta planeta, domnule. Fara discutie. Nu din Romania. Face de rusine excelenta traditie romaneasca a hotiei, minciunii de sine, fraudei si imposturii unui minister al Educatiei care lasa sa treaca atat de multa lipsa de educatie. Mai mult - o spun clar si raspicat - trebuie sa ne ridicam impotriva lui.

Acest atentator

Pericolele pe care le aduce acest om sunt imense. Riscam, stimati concetateni, ca la urmatoarele sesiuni de Bacalaureat, absolventii de liceu sa invete mai mult. Sa ne straduiasca, delicatii. Sa-si dea silinta. Sa faca ce ar trebui sa faca. Doamne fereste! De aceea, omul Funeriu, ministrul Funeriu, nu trebuie incurajat.

Ghilotinati-l, doamnelor si domnilor! Puneti-o pe doamna Ecaterina Andronescu, cea poreclita, nedrept, doamnelor si domnilor, nedrept si crud, "Abramburica". Pai nu aveam noi peste 70% promovabilitatea cand era dansa ministrul Educatiei? Evident ca e mai buna! A, nu erau camere si toata lumea stie ca se copia salbatic? Invatamantul era la pamant? Detalii.

Si mai e un argument pentru care Funeriu trebuie sa plece. Cel mai grav dintre ele? A facut greseli gramaticale. Grav, domnule! Dezastru! Ce daca a organizat un Bacalaureat corect? Doua greseli gramaticale sunt ucigase. Astea sunt adevaratele probleme nationale. Nu Bacalaureatul. Nu corectitudinea. Nu sa-i determinam pe elevi sa invete. Fugiti de aici cu toate astea!

Ce? Omul e unul dintre romanii aia de succes care au excelat in strainatate? Aia de care ne rugam sa se intoarca in tara? Are doctoratul luat la o institutie prestigioasa, cu un castigator de Nobel, intr-un domeniu de varf? A fost cadru universitar in strainatate, cercetator in unele din cele mai prestigioase institute din lume si a inventat lucruri? Si ce daca? Pai nu ne-a zis noua domnul Ponta ca n-are nici Bacalaureatul? E clar, nu stie omul ce inseamna invatamantul serios.

Campania lui Funeriu

Concetateni, numitul, dubiosul Funeriu nu e la prima fapta de acest gen. Nu, nu, nununu. E un recidivist salbatic. Pentru ca el vrea sa distruga unele dintre cele mai dragi lucruri pentru noi, dar mai ales, mai ales, doamnelor si domnilor, pentru viermaraia in care se amesteca bine politica, dragii nostri conducatori, si gastile universitare.

Ce-a mai facut acesta? Ei bine, opera lui diabolica include Legea Educatiei. O lege...ba nu, un instrument al diavolului prin care, auzi la el, nu mai sunt permise clanurile universitare. Cumulul de functii si alte asemenea lucuri glorioase. Adica sa nu mai poti tu sa-ti bagi fiul, nepoata, sotia, amanta, amicii politici, catelul, purcelul pe functii in universitatea unde ai un post de conducere? Sa nu mai poti tu da toate astea, pe banii statului? Sa fie o idee mai greu sa faci manarii, din postura de decan sau rector? Vai de mine!

Sau sa nu mai poti tu infiinta sau duce mai departe universitati fantoma, care scot diplome pe banda rulanta si sunt finantate generos de la bugetul de stat? Pe banii fraierilor? Sa introduca el criterii de finantare si alte lucruri diavolesti? Adica sa riscam noi ca aia, semi-analfabetiii - sau nu semi- care au trecut pe smecherie, sa nu mai umple universitatile, sa nu mai faca masterate? Ori, Doamne fereste, sa nu ajunga, saracutii, sa faca si ei un doctorat, acolo, chiar daca nu pot lega doua fraze? Groaznic. Nu putem pierde lucruri care au devenit parte din noi, chiar daca asta ar insemna progres si normalitate, nu?

Nota: Acest articol e un pamflet si asta se poate vedea si de pe Luna, indiferent unde ai dat Bacalaureatul. Iar pamfletul trebuie folosit cu precautie. Sa nu ne lasam inselati. Daniel Petru Funeriu, ministrul Educatiei, nu e un sfant si nici un Mesia al invatamantului.

In primul rand, omul e un politician. N-a bagat camere de anul trecut, poate pentru ca am fi avut un val de nemultumire sociala care s-ar fi adaugat celui provocat de taierile de salarii si alte masuri de austeritate. Nu a bagat nici acum peste tot, stiind ca rezultatul va fi dezastruos si ca ar fi fost foarte posibil sa avem o promovabilitate de 20%. Nu va baga, probabil, nici in toamna peste tot, pentru ca are de demonstrat ca tinerii s-au pus pe invatat.

In al doilea rand, omul are problemele lui. Bubele lui. Aroganta lui in raport cu oameni cu care ar trebui sa discute. Lipsurile lui. Multe. Probabil, are si interesele lui, chiar daca nu sunt cele ale ministrilor traditionali pe care ni i-au adus anii '90. Cei de tipul "sa facem milioanele de euro, da-i dracu' pe restul". Poate omul e un smecher, din anumite puncte de vedere. Cu siguranta, are ambitiile lui. Doar ca, daca e, nu e tipul ala de smecher cu care suntem obisnuiti. Multe dintre masurile lui, cu reforma asta a Educatiei asa trasa de par, sunt efectiv bune. Multe, nu toate. Sunt bune si moderne. Sau, pur si simplu, normale. Ori, intr-o tara anormala, asta pare cam greu de inghitit.

Asadar, pamfletul nu e un elogiu la adresa lui Funeriu. Se vrea o critica la adresa acelor oameni care considera ca un Bacalaureat corect si aflarea adevarului brutal e de neconceput. Si care spun ca Funeriu trebuie sa plateasca pentru asta. Ori Funeriu nu trebuie sa plateasca. Nu pentru asta.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#bestia Funeriu, #demisie Funeriu, #critici Funeriu, #funeriu bacalaureat, #promovabilitate Bacalaureat 2011 Funeriu , #ministrul Educatiei