Funeriu, catre elevii picati la BAC: Mentinem stacheta, sa invatati bine

Sambata, 09 Iulie 2011, ora 17:30
3200 citiri
Funeriu, catre elevii picati la BAC: Mentinem stacheta, sa invatati bine
Foto: Realitatea TV

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, sustine ca sesiunea din toamna a examenului de bacalaureat va fi organizata la aceleasi standarde ca si cea recent incheiata, sfatuindu-i pe elevii picati sa invete bine.

"Indiscutabil, in sesiunea de toamna vom tine stacheta exact in locul in care a fost tinuta in aceasta vara la examenul de bacalaureat", a declarat Daniel Funeriu, sambata, la Realitatea TV, urandu-le elevilor care urmeaza sa sustina bacalaureatul sa "invete bine".

Ministrul Educatiei a vorbit si despre supravegherea video a elevilor, in timpul examenului de bacalaureat, care le usureaza munca profesorilor si asigura un examen corect.

"Cred ca discutia nu este despre mijloacele tehnice. Cadrele didactice cred ca s-au saturat sa fie parte dintr-un sistem de frauda si asta este ceea ce retin eu. Important este sa avem un bacalaureat corect, sa avem o scara a valorilor corecta", a apreciat oficialul din Educatie.

"Metodologia de organizare a bacalaureatului a facut facuta publica de la inceputul anului scolar 2010-2011. L-am numit 'Anul corectitudinii', la discursul meu de la inceputul anului universitar din Cluj. Am spus atunci ca invit rectorii sa-si curete universitatile. Inainte de bacalaureat, am avertizat ca nu va fi de glumit", a adaugat ministrul.

Ministrul a vorbit si despre cei care au promovat bacalaureatul in acest an si despre facultatile care vor avea mai putini candidati pentru anul universitar 2011-2012.

"Subiectul bacalaureatului s-a incheiat, acum trebuie sa organizam viitorul. Vor fi foarte multe lucruri care se vor intampla - curatenie in invatamantul superior. Ma astept sa se faca o selectie a universitatilor, este important eforul de clasificare al universitatilor. Acest efort va duce la o clarificare a calitatii fiecarei universitati. Nu mai putem sa-i lasam pe aceeasi mandarini din sistemul de invatamant superior sa blocheze resursele umane", a mai spus Funeriu.

Funeriu, despre acuzatiile Antenei 3: "Un fals grosolan"

Funeriu a reiterat sambata ca documentele prezentate in presa, care il incrimineaza ca nu si-a luat bacalaureatul din prima incercare in 1989, la Strasbourg, reprezinta niste falsuri.

"Acest subiect pentru mine este incheiat, justitia este cea care se va pronunta. Am fost acuzat ca n-as fi luat bacalaureatul din prima. S-a prezentat o lista in care numele meu aparea ca fiind picat la proba scrisa si trebuie sa trec la proba orala. In stanga, apare lista elevilor care au dat bacalaureat in 2011. Cineva a sters un nume din aceasta lista si a pus acolo numele meu, este un fals grosolan", a declarat ministrul.

Daniel Funeriu a precizat ca documentul prezentat vineri seara de Antena 3 afecteaza imaginea sa, a invatamantului romanesc, dar si a viitoarelor generatii.

"Drama este ca se minte la o televiziune, la ora de varf. Din punctul meu de vedere, i-a afectat pe toti romanii. Ganditi-va ca pe acest model, Antena 3 poate spune peste 20 de ani despre elevii care au luat bacalaureatul in aceast an ca de fapt l-au picat", a adaugat Daniel Funeriu.

Ministrul a explicat si de ce nu isi echivaleaza studiile in Romania, desi sunt "vesnic acuzat ca as fi ministrul cu 11 clase".

"Din pozitia de ministru al Educatiei, ar fi aproape un conflict de interese sa cer directiei din subordinea mea sa imi echivaleze studiile. Sunt foarte mandru ca am terminat sef de promotie la facultatea din Franta, sunt foarte mandru ca mi-am luat doctoratul cu note foarte mari, lucrand cu un laureat al premiului Nobel", a explicat Daniel Funeriu.

Profesorii, in topul celor mai bine platiti bugetari

In opinia lui Daniel Funeriu, resursele umane din orice sistem trebuie sa indeplineasca trei conditii pentru ca sistemul respectiv sa poata functiona: sa fie bine pregatite, corect selectate si just rasplatite.

"Daca vreuna din cele trei caracteristici lipseste, sistemul nu poate functiona. Astazi se poate ajunge profesor la clasa cu pregatire teoretica aproape zero. Noua Lege a Educatiei schimba acest lucru. Va exista, dupa un an de practica, o selectie la nivel national, iar cei care trec de aceasta selectie isi pot gasi un loc de munca in scoli. Al treilea lucru, rasplata cadrelor didactice - grila pe care au fost puse cadrele didactice a fost net imbunatatita in Legea Educatiei. La iesirea din sistem, un cadru didactic va fi in top 8 al celor mai bine platiti bugetari", a declarat Daniel Funeriu.

Pe de alta parte, Daniel Funeriu a amintit de invitatia pe care a facut-o celor doi co-presedinti ai USL, Victor Ponta si Crin Antonescu.

"I-am invitat pe domnii Crin Antonescu si Victor Ponta sa vina la minister si sa asiguram stabilitatea Legii Educatiei. In zgomotul politic creat de Legea Educatiei, oamenii s-au ocupat mai mult de fond. Liderii PSD si PNL vor primi si o invitatie scrisa de la mine in scurt timp", a conchis ministrul Educatiei.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#daniel funeriu bac 2011, #daniel funeriu bac franta, #Daniel Funeriu legea Educatiei , #ministrul Educatiei