Funeriu: Zece generatii de copii au fost sacrificate de politicieni

Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 20:15
3421 citiri
Funeriu: Zece generatii de copii au fost sacrificate de politicieni
Foto: nasul.tv

Introducerea clasei pregatitoare a adus 37.000 de copii in plus in scoli si gradinite, a redus cu 10.000 numarul copiilor care ar fi abandonat scoala, are sustinerea a 85% din cei carora li s-a aplicat si a permis unui numar de 60.000 de familii in plus sa-si dea copilul la grupa mica, sustine Daniel Funeriu.

Acestea sunt principalele concluzii care reies din date oficiale, scrie fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu pe blog.

Consilierul prezidential publica o serie de informatii oficiale cu privire la clasa pregatitoare, la un an dupa ce aceasta a fost introdusa in scoli.

"In anul scolar 2012-2013 au mers la gradinita si in invatamantul primar cu 37.500 de copii mai mult decat in anul scolar precedent. Tendinta era de scadere cu 15.000 de elevi pe an.

In anul scolar 2012-2013 avem cu 60.000 de copii mai mult in grupa mica. Avem asadar 60.000 de familii ai caror copii nu ar fi avut loc la gradinita inainte, dar acum au.

Avem peste 85% opinii foarte bune si bune ale parintilor care au acum copiii la clasa pregatitoare. Datele vin din 1.500 de chestionare completate de parinti, in 32 de scoli din mediul urban si rural din 6 judete.

Se continua tendinta de reducere a abandonului scolar al copiilor de pana in clasa a IV-a. In 2010, cand am preluat ministerul, la trecerea dintre clase, aproximativ 14.500 de elevi erau pierduti pe drum in ciclul primar (de exemplu, in anul scolar 2011-2012 au fost inscrisi in clasa a II-a cu 5.000 de copii mai putin decat au fost inscrisi in clasa I in anul scolar 2010-2011). Acum pierdem 4.500.

Asadar 10.000 de copii mai putin abandoneaza scoala. Abandonul a scazut cu aproape 70% intre 2009 si 2012", arata Daniel Funeriu, reamintind si declaratiile facute de oficiali ai Ministerului Educatiei potrivit carora "97% dintre copiii de la clasa pregatitoare au conditii bune si foarte bune in scoli".

"Pe scurt s-a intrat, cel putin in ceea ce priveste frecventarea scolii, in randul tarilor civilizate. Eu sunt mandru cu aceste rezultate care se regasesc, subliniez, in oficiale ale Ministerului Educatiei", subliniaza fostul ministru al Educatiei.

Un scurt istoric

Daniel Funeriu reaminteste ca introducerea clasei pregatitoare nu a fost ideea sa, ci a fost "rezultatul unui studiu excelent facut de Institutul de Stiinte ale Educatiei inca din 2002", masura fiind sustinuta si de Guvernul Nastase in 2002, dupa cum arata un comunicat de presa remis la finalul Sedinteii de guvern din 13 noiembrie 2002, precum si dezbaterile din Comisia de invatamant din acea perioada.

Masura nu a fost insa pusa in practica, din cauza ca ar fi condus la pierderea normelor de catre unele educatoare.

"10 generatii de copii au fost sacrificate de politicieni in ciuda avizului expertilor. Acest lucru trebuie spus de 1.000 de ori", subliniaza Daniel Funeriu.

Acesta reaminteste ca reforma educatiei timpurii a fost lansata de Mircea Miclea, in 2005, si continuata de Cristian Adomnitei, fiind finalizata in mandatul sau de ministru.

In opinia sa, solutia cea mai buna este "sa se continue proiectul exact in parametrii in care a inceput, cu ameliorari firesti de parcurs".

"Solutia este sa mergem inainte, nu sa ne intoarcem in trecut", subliniaza Daniel Funeriu, facandu-i cateva sugestii actualului ministru al Educatiei, Remus Pricopie, printre care organizarea Zilei portilor deschise pentru parintii ai caror copii urmeaza sa intre in clasa pregatitoare sau intarirea sistemului de after-school pentru cei pana la clasa a IV-a.

Cand isi trimit europenii copiii la scoala

Daniel Funeriu face si o analiza a situatiei copiilor cu varsta de 6 ani anterioara introducerii clasei pregatitoare.

"Atunci cand aveau de ales, parintii alegeau in proportie de 70% sa-i lase pe copiii de 6 ani in gradinite. Consecinta: era cea mai imbatranita populatie scolara din Uniunea Europeana. De obicei paturile educate ale societatii alegeau scoala la 6 ani. Pentru ca invatamantul nu era obligatoriu la 6 ani, 20.000 de copii de 6 ani nu erau nici la gradinita nici la clasa I, cu consecinte teribile pentru ei. (...)

Educatoarele le induceau ideea ca la scoala e prea greu pentru ei, ca nu aveau cu cine sa-i lase dupa ora 12 si, mai ales, din dorinta sincera a parintilor de a-i proteja. Lupta educatoarelor pentru a-i pastra pe copii la gradinita nu e un fenomen romanesc si ele nu trebuie condamnate pentru asta. Dimpotriva. In toate tarile educatoarele au aceasta tendinta: e mai usor sa lucrezi cu copiii de 6 ani decat cu o noua serie de copii de 3 ani", explica fostul ministru al Educatiei.

Daniel Funeriu avertizeaza ca, daca s-ar reveni la situatia anterioara, toate beneficiile prezentate la inceput ar fi pierdute si, in plus, "40.000 de copii vor ramane in afara sistemului de invatamant, nu vor mai fi locuri la grupa mica, invatatoarele care acum au clasa a IV-a vor trebui sa preia copii de la grupa mica si vor ramane goale 8.000 de sali de clasa din scoli, care acum sunt foarte bine pregatite".

Minciuni si dezinformari

Daniel Funeriu prezinta in postarea sa pe blog cele mai frecvente "minciuni si dezinformari" aparute in spatiul public in legatura cu clasa pregatitoare.

Printre acestea, el atrage atentia asupra faptului ca orice parinte care lucreaza vrea sa aiba cu cine lasa copilul pana la ora 17, dar "solutia NU este prelungirea cu un an a gradinitei, ci introducerea de after-school".

De asemenea, Daniel Funeriu considera ca ideea ca parintii sa aleaga daca isi dau copiii la 6 ani sau la 7 ani la scoala "denota iresponsabilitate politica".

"Daca solutia e lasarea la latitudinea parintilor decizii importante din educatie, de ce nu se lasa, de exemplu, studiul evolutionismului la latitudinea parintilor? Sau studiul teoremei lui Pitagora?", comenteaza acesta ironic.

O alta minciuna, apreciaza Daniel Funeriu, tine de numarul de copii care nu s-au inscris in clasa pregatitoare, care nu poate fi "70.000", asa cum s-a spus public, ci aproximativ 7.000 de copii dintre care aproximativ 4.000 cu cerinte educationale speciale. Acestea sunt si datele transmise de inspectorate.

"In final, o mare rugaminte: nu mai discutati despre 'controversata clasa zero'. Ea nu este controversata decat in mintile intunecate ale unor politicieni care se joaca cu nervii parintilor. Chiar Institutul de Stiinte ale Educatiei recomanda sa se spuna 'clasa pregatitoare' si nu 'clasa zero' dintr-un motiv simplu: cum suna in mintea unui copil de 6 ani sa-i spui ca va merge la clasa zero?

Copiii la aceasta varsta sunt fericiti ca progreseaza, ca sunt si ei mari. Au o anumita constructie identitara, care nu trebuie distrusa doar pentru ca niste politicieni inepti vor sa demonetizeze unul dintre cele mai importante lucruri din viata unui copil: prima zi de scoala", mai arata Daniel Funeriu, fost ministru al Educatiei, in prezent consilier prezidential.

C.B.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Daniel Funeriu clasa pregatitoare, #Funeriu reforma educatie, #Funeriu copii inscrisi scoala , #ministrul Educatiei