Cum devine Romania stat spartan (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 19:48
9679 citiri
Cum devine Romania stat spartan (Opinii)
Foto: imdb

Elevi din proaspata clasa 0 cu lacrimi curgand incontinuu pe obraz. La scoala din Targu Jiu nu e niciun Radu Mazare care sa apara ca un clovn imbracat in aviator si sa-i distreze pe cei mai speriati scolari.

Acolo pe elevi ii asteapta doar greutatile de acasa, care, totusi, pe langa tortura de a suporta primele ore in banca, par o dulceata pe care isi imagineaza ca au pierdut-o pentru totdeauna.

Ce lacrimi patetice, ce cuvinte siropoase! Atitudini ce trebuie sa fie corectate cat mai repede, noroc de clasa 0 a vizionarului Funeriu crescut si dezvoltat in laboratoarele chimice ale lumii.

Adevarul e ca fostul ministru al Educatiei a redat invatamantului romanesc demnitatea pe care nu a avut-o niciodata si a repus tara pe sinele care duc spre un viitor stralucit. Ce e fascinant in sistemul nostru de educatie este ca nu a existat ministru care sa nu puna si el umarul la slefuirea intru distrugerea insasi a ideii de formare, pregatire si dezvoltare a personalitatii umane.

Ce a mai contat ca de la an la an tot mai multe catastrofe pline de energie tasneau de pe bancile scolii, reformele si schimbarile dadeau sentimentul politicienilor ca isi fac datoria.

In realitate, Educatia s-a modernizat pana a crapat. Subfinantari tot mai mari de la an la an, schimbarile din sistem de cate doua ori pe an, bacalaureatul modificat cu religiozitate o data la doi ani, reformele niciodata sfarsite, niciodata duse pana la capat, sfaturile de la presedinte si/sau ministri catre profesorii tot mai slab pregatiti sa isi mai caute un job doua (daca vor sa isi mai cumpere si cate o carte sau o haina in plus) si peste toate astea - camerele de supraveghere ca la puscariile cu cei mai periculosi infractori si criminali in serie.

Acestea fiind premisele sistemului, nu ar trebui sa mai mire pe nimeni efectele pe care le produce an de an. Si totusi, mira! Rata de promovare tot mai scazuta - in ultimii doi ani fiind putin peste 40%, camerele de supraveghere coborand-o si mai mult.

Inadecvarea programei scolare in raport cu nevoile societatii, de unde si numarul de someri tot mai mare care parasesc bancile liceelor sau, si mai multi, care intra in somaj direct cu diploma de studii superioare. Ca sa nu mai vorbim si de dezastrul din invatamantul superior care inca nu a reusit sa intre cu nicio universitate in vreun top oarecare al celor mai bune institutii de educatie din lume.

Va veti fi intrebat poate deja de unde ideea de stat spartan, cand nici macar o minima pregatire practica pentru viata nu suntem in stare sa furnizam in mod organizat si temeinic, daramite o calire a trupului si personalitatii asa cum se intampla pe vremea lui Leonidas, acum 2.500 de ani? Sa fie lacrimile copiilor de la noile clase 0 temelia noului stat spartan care va renaste maine?

Sau mai degraba vom ajunge o populatie spartana din cauza vietii tot mai crude si salbatice, politicienilor tot mai cinici si institutiilor de educatie tot mai abrutizate si intens axate mai degraba pe virtuti fizice decat pe competente ce ar tine de ratiune, spirit si inovatie?

Daca politicienii isi permit luxul de a nu le pasa, intrucat in perioada scurtelor lor mandate nu se vor observa niciodata efectele de perioada lunga ale catastrofei pe care o mosesc in incompetenta lor, noi vom afla sigur in timpul vietii, peste doar cateva decenii, dimensiunile adevarate ale colapsului social si institutional in care ne afundam.

Ramasi la mila legilor naturii, poate abia atunci ne vom fi dat seama ca nici macar spartani de-am fi nu ne-ar mai fi de vreun ajutor. Lumea deja a evoluat demult in alta directie.

Pana se vor trezi si politicienii si liderii nostri, sa constientizeze ca nu exista domeniu pentru dezvoltarea tarii in viitor decat Educatia, ca fara invatamant riscam sa ne pierdem pana si identitatea nationala, sa ne amintim de lacrimile de pe obrajii copiilor fortati sa intre in clase mai devreme cu un an.

Cineva trebuie sa faca repede ceva ca sa nu-i vedem plangand din nou si dupa terminarea scolii. Ala ar fi si plansul nostru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#zlasa pregatitoare scoala reforma, #clasa zero, #reforma educatie Daniel Funeriu, #bac profesional , #ministrul Educatiei