Daniel Funeriu - "Inexactitudinea" impardonabila de a face reforma (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 15:36
6459 citiri
Daniel Funeriu - "Inexactitudinea" impardonabila de a face reforma (Opinii)
Foto: Romania libera

Eu cred ca Daniel Funeriu ar trebui sa-si dea demisia daca a cazut in dizgratia...gramaticala a Elenei Basescu. Domnisoara Basescu a postat pe pagina ei de Twitter mai multe articole in care ministrul Educatiei este facut praf pentru cateva erori de exprimare facute in discursuri publice.

Si, se stie doar, Elena Basescu este o fina cunoscatoare a limbii romane, pe care o sapaneste pana la ultimele ei subtilitati si de la inaltimea "succesurilor" ei este, nu-i asa?, in masura sa-l critice pe Daniel Funeriu. Ca o somitate in domeniu are tot dreptul sa ridice piatra, nimic de zis.

Cam la fel sta treaba cu majoritatea celor care il ataca furibund pe Daniel Funeriu. Sigur ca domnia a comis erori, "inexactitudini", ca sa preluam chiar termenul original al ministrului. Dupa cum este indubitabil ca un ministru al Educatiei ar trebui sa fie mai atent cu discursul sau public, mai ales dupa ce, prin deciziile sale, a calcat pe mai multe musuroaie de furnici. Dar, i-as intreba pe toti cei care il contesta vehement, atunci cand vorbesc liber de cate ori li se intampla sa comita erori, nu pentru ca nu ar cunoaste acordul corect sau forma corecta a unui cuvant, ci pentru ca gandul a fost cu un pas inaintea vorbei sau pur si simplu din cauza unui moment de neatentie? Eu nu pot avea pretentia ipocrita ca nu mi se intampla asa ceva.

Sigur ca eu nu sunt ministru al Educatiei, dar, pe de alta parte, si ministrul Educatiei este om, iar astfel de erori sunt pur si simplu omenesti. Si daca tot suntem atat de intransigenti, cum de nu ne deranjeaza ca reporterii tv fac intr-o singura relatare erori de exprimare cate n-a facut Daniel Funeriu de la inceputul mandatului? Despre politicieni ce sa mai vorbim? Aproape fara exceptie au contribuit la colectia de umor involuntar a limbii romane.

Domnul Tariceanu are o problema majora cu "pe care", despre care nu parea sa fi auzit ca exista. Asta nu l-a impiedicat sa fie 4 ani prim ministru, deci implicit sef peste Educatie, fara ca cineva sa se arate oripilat de aceasta eroare gramaticala care, prin repetare, s-a dovedit o carenta de fond, nu o simpla scapare de moment. Si, ma intreb, sunt mai grave "inexactitudinile" lui Daniel Funeriu decat furia lui Adrian Severin impotriva celor doua molecule de oxigen din apa, crasa incultura ce nu l-a impiedicat sa ajunga ministru de Externe si europarlamentar tamaiat pe la toate televizunile ca mare intelectual si mare somitate?

Doar Daniel Funeriu este vanat si contestat de dimineata pana seara de ziaristi si politicieni, inclusiv din PDL, cazuti brusc in lesinuri gramaticale, fiind pus sub o lupa de care nu a mai avut parte niciun alt demnitar pana acum. Daca ar fi vorba despre un sincer brusc descoperit cult pentru limba romana, tot ar fi bine. Dar atunci am asista la o operatiune generalizata. Cum ea este insa strict limitata la Daniel Funeriu, operatiunea nu are nimic de-a face cu grija pentru limba romana, ci cu grija pentru cei loviti de reformele lui Funeriu, in principal loaze cu drept de vot si patroni de fabrici de diplome cu buzunarele pline, dar si cu "grija" pentru Traian Basescu, vizat indirect de atacurile repetate la cel considerat unul dintre protejatii sai.

Doamna Adronescu nu face greseli de limba. Niciodata gandul nu i-a luat-o inaintea vorbei. Dar cu limba ei romana perfecta Ecaterina Andronescu a scris un sinistru proiect de lege care permite adevaratilor agramati sa patrunda in facultati fara bacalaureat. Dar, cum spuneam, Ecaterina Andronescu nu face niciodata nicio greseala de limba. Vadeste, in schimb, erori fundamentale de conceptie. Vi se pare preferabila? Mie nu.

Neatentia lui Daniel Funeriu este regretabila, dar nu fundamentala. Mi se pare cu mult mai importanta determinarea cu care ministrul s-a luat la tranta cu erorile de sistem ale invatamantului romanesc. Mi se par cu mult mai importante reformele pe care incearca sa le initieze si care, daca vor reusi macar partial, ar putea schimba viitorul acestei tari.

Pana la urma, "inexactitudinile" de forma sunt oricand preferabile viciilor de fond. Iar faptul ca Daniel Funeriu are pe fond dreptate este si motivul pentru care erorile de forma ii sunt vanate sistematic si exagerate la dimensiuni epice.

P.S. Oare Elena Basescu va posta pe contul sau de Twitter si un link catre acest articol?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Daniel Funeriu inexatitudini, #Funeriu Elena Basescu, #Funeriu greseli gramaticale , #ministrul Educatiei