De ce a ales Funeriu sa participe la deschiderea anului la o scoala germana?

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 20:47
3922 citiri
De ce a ales Funeriu sa participe la deschiderea anului la o scoala germana?
Foto: Arhiva

Fostul ministru Daniel Funeriu a ales sa participe la festivitatea de deschidere a anului scolar organizata la Scoala Profesionala Germana Kronstadt din Brasov. Motivul? Reintroducerea invatamantului profesional este unul dintre cele mai importante rezultate ale activitatii sale ca ministru.

Consilierul prezidential le-a prezentat luni elevilor brasoveni mesajul pe care presedintele Traian Basescu l-a adresat cu ocazia deschiderii anului scolar. "Am fost entuziasmat de ceea ce am vazut astazi la Brasov, este un model pentru orice oras", a declarat Daniel Funeriu pentru Ziare.com.

Basescu, cu ocazia noului an scolar: Urez succes elevilor, parintilor si profesorilor

Fostul ministru ne-a oferit cateva detalii suplimentare in legatura cu noul tip de invatamant si si-a exprimat satisfactia cu privire la succesul de care s-a bucurat proiectului sau de reintroducere a invatamantului profesional.

""Alege-ti drumul!" este site-ul care prezinta invatamantul profesional. Care este principiul? La finalul clasei a IX-a exista un contract tripartit intre firma, scoala si elev, prin care elevul face doi ani de invatamant profesional cu urmatoarele caracteristici: in primul an 60% practica la angajator cu un tutore de practica, in anul doi - 75% practica la anagajator, tot cu un tutore de practica.

Elevul primeste aproximativ 200 de lei pe luna bursa de la stat, iar la finalul celor doi ani da un examen stabilit impreuna cu angajatorul si va obtine un certificat de competente recunoscut la nivel european, care corespunde nivelului 3 din cadrul european al calificarilor, bacalaureatul fiind nivelul 4", a explicat Daniel Funeriu.

In ceea ce priveste curriculumul, acesta este realizat de comun acord cu angajatorul si in functie de meseria aleasa. O alta informatie importanta este aceea ca dupa finalizarea celor doi ani, ceea ce a invatat copilul, ca si teorie, in invatamantul profesional poate fi echivalat cu un an de invatamant tehnologic, iar elevul isi poate continua parcursul scolar, in cazul in care doreste sa invete mai mult.

Daniel Funeriu a tinut sa sublinieze faptul ca invatamantul profesional se desfasoara in cadrul liceelor tehnologice, iar unul dintre motivele pentru care a fost introdus este depasirea "barierei psihologice" care apare in cazul copiilor care nu pot sa treaca examenul de bacalaureat.

Inscrieri peste asteptari

Invatamantul profesional intra in vigoare din acest an scolar, in conformitate cu ordinul de ministru semnat de Daniel Funeriu.

"Am semnat ordinul de ministru in luna februarie si lucrurile au fost organizate dinainte. Totul a fost gandit pe modelul dual german si firmele germane din Romania au sprijinit introducerea acestui sistem.

Am anuntat intr-o conferinta de presa ca daca sunt 8.000 de inscrisi in primul an sunt multumit. Pana am plecat eu din minister, firmele au oferit 14.000 de contracte pentru elevi. Am organizat 'Saptamana meseriilor in fiecare scoala'. Pana la plecarea ministrului Catalin Baba din minister erau 20.000 de contracte semnate. Deci firmele doreau 20.000 de locuri, de aceea ministrul Baba a si suplimentat locurile. A fost un succes urias", ne-a declarat consilierul prezidential.

Initial, noua conducere a Ministerului Educatiei nu a sprijinit proiectul. "Ma bucur ca domnul secretar de stat Fedorca pare sa il continue", a declarat Daniel Funeriu, precizand ca numarul celor inscrisi in prezent este de 10.841, el urmand sa se situeze, dupa centralizarea datelor din Regiunea Centru, in jurul valorii de 12.000.

Necesitatea introducerii unei astfel de variante scolare este data si de statistici. "Cei de la liceele tehnologice au o rata de promovare de 20% la bacalaureat. De ce? Pentru ca jumatate dintre ei nu trebuiau sa ajunga sa dea acest examen", a explicat Daniel Funeriu pentru Ziare.com necesitatea introducerii acestei masuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, şi-a depus vineri, 19 aprilie, candidatura pentru Primăria Capitalei, el venind cu un tricou pe care era scris „Je suis Pepa Pig!” şi „Şi...
#Daniel Funeriu invatamant profesional, #funeriu deschidere an scolar , #ministrul Educatiei