Despre reforma lui Funeriu si performanta in educatie, cu doi dascali de aur (II)

Sambata, 10 Septembrie 2011, ora 19:32
6508 citiri
Despre reforma lui Funeriu si performanta in educatie, cu doi dascali de aur (II)
Foto: gov.ro

Structura copilului din ziua de azi e cu totul alta decat cea din anii comunismului, dar invatamantul romanesc nu a reusit sa se adapteze la aceasta schimbare.

Dascalii buni au fost neglijati, tinerii profesori cu har sunt bataia de joc a intrusilor sprijiniti politic. Unii absolventi nu sunt in stare nici macar sa urmareasca un rationament simplu. Mai stie cineva ce inseamna competenta in scoala?

Acestea sunt doar cateva dintre adevarurile dure exprimate de prof.univ.dr. Radu Gologan, presedintele Societatii de Stiinte Matematice si coordonatorul lotului olimpic national de matematica, in cadrul unui dialog purtat pe tema situatiei actuale a sistemului de invatamant romanesc si a controversatei reforme lansate de actualul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu.

Daca profesorul Florian Colceag, presedintele IRSCA Gifted Education, aprecia, in prima parte a acestei dezbateri, ca masurile adoptate in ultimul an de minister transforma educatia dintr-o "furnizoare de diplome" intr-o "furnizoare de programe de formare a personalitatii, de crestere a valorii personale a copiilor", profesorul Gologan preia aceasta idee si adauga ca trebuie mers cu curaj mai departe, chiar daca unele lucruri vor da gres, pentru ca ele pot fi reparate pe parcurs.

Despre reforma lui Funeriu si performanta in educatie, cu doi dascali de aur (I) - prof. Florian Colceag

Radu Gologan: Ultimii 8 ani au fost dezastruosi, nu anul acesta, cand, in sfarsit, s-a dat un bacalaureat relativ corect

La fel ca multi alti fini cunoscatori ai sistemului de invatamant romanesc, profesorul Radu Gologan considera ca rezultatele de la bacalaureatul de anul acesta au radacini adanci in intreaga societate romaneasca.

"Pentru rezultatele de la bacalaureat este de vina intreg sistemul care functioneaza din '90 incoace. Si radacinile sunt, de fapt, mult mai vechi. Dupa parerea mea, totul porneste de la mentalitatea care s-a inradacinat in anii comunismului, mai ales in ultima perioada, cu toata ideologia care era in favoarea clasei muncitoare. Toti vroiau sa fie intelectuali, sa lucreze la birou.

Iar daca inainte de '90 acest lucru nu se putea rezolva decat trecand niste examene cat de cat serioase in sistemul clasic de invatamant, dupa '90 intelegerea gresita a democratiei a facut ca lucrurile incet-incet sa se transforme si sa se incerce obtinerea diplomelor cu orice pret. Nivelul scolii a scazut, pentru ca dascalii au fost din ce in ce mai dati la o parte, neglijati si nerespectati ca parte din sistemul de invatamant. A contat politicul in primul rand", apreciaza profesorul Gologan.

O alta cauza majora ar fi, in opinia sa, si faptul ca sistemul de invatamant nu s-a adaptat la schimbarile fundamentale care s-au produs in noua generatie de copii.

"Copiii au trecut printr-o criza a identitatii, de la lipsa totala a comunicarii, a televizorului, s-a trecut in partea opusa. Generatia s-a schimbat, structura copilului din ziua de azi e cu totul alta decat cea de dinainte de '89 si sistemul de invatamant nu a putut sa se adapteze, a ramas din el doar acest sistem fraudulos de a obtine cu orice chip diplome", spune profesorul.

Contrar aparentelor, adevarul este ca ultimii 8 ani au fost "dezastruosi" in ceea ce inseamna bacalaureatul, si nu 2011, si asta deoarece notele obtinute de absolventi inainte nu reflectau realitatea.

"Uitati-va la graficele rezultatelor la bacalaureat: in toti anii procentele de promovare au fost de peste 80%, poate chiar mai mult. Anul acesta, in sfarsit, jumatate din sistem a functionat relativ corect. Mai mult, dupa parerea mea si a multora dintre cei implicati in sistem (si cunosc toate dedesubturile si valoarea adevarata a generatiilor de acum ca pregatire scolara ) procentul trebuia sa fie in totalitate mult sub 50%", subliniaza profesorul.

Si tot contrar opiniei exprimate de multi parinti si copii nemultumiti de rezultatele obtinute, acesta sustine ca "a scoate nota 6 pe oricare din subiectele din materiile de examen era un exercitiu extrem de simplu pentru un copil care a fost la scoala si a fost relativ atent, fara sa munceasca foarte mult".

Profesorul Radu Gologan: 60% dintre olimpicii romani pleaca din tara

Toti vor bacalaureatul fara sa aiba niciun fel de cunostinte practice

La fel de adevarat este si faptul ca la finalul celor 12 clase foarte multi copii nu au nicio competenta practica.

"Scoala a devenit buna pentru toata lumea, iar numarul de licee, mai ales de licee profesionale, depaseste mult nevoia de cunostinte teoretice ale unei generatii. Dupa Spiru Haret noi am avut o traditie foarte buna a scolilor de meserii, a scolilor de maistri, a scolilor de moase, de tot felul, scoli care produceau oameni competenti in locurile unde era nevoie.

Acum toti vor bacalaureatul fara sa aiba niciun fel de cunostinte practice. Daca incerci sa cauti un instalator de 15-18 ani nu gasesti, daca incerci sa cauti un pantofar toti au peste 70 de ani", mai spune, pe buna dreptate, Radu Gologan.

Iar faptul ca, potrivit statisticilor oficiale, 80% dintre absolventii de la liceele teoretice sunt declarati admisi la bacalaureat, in timp ce la fostele scoli de arte si meserii sau la liceele industriale procentul e sub 20%, asta spune foarte mult.

In plus, sa nu uitam un lucru: in multe colturi de tara scoala este mai mult un "paleativ", un motiv de lauda si atat. "Daca discutati sincer cu directori de scoli si inspectori, mai ales din cei care au vechime, veti descoperi ca sunt locuri unde la ora 12 scolile sunt inchise sau sunt zile intregi din saptamana in care copiii nu merg deloc la scoala", remarca Radu Gologan.

Profesorii tineri au ajuns bataia de joc a intrusilor cu spate politic

Organizarea relativ corecta a bacalaureatului din acest an este, in opinia sa, un prim pas, iar rezultatele un diagnostic cat de cat corect. In plus, ele trag "un semnal de alarma" pentru liceeni si familiile lor, care se vad nevoiti astfel sa se arate mult mai interesati de activitatea scolara.

Iar daca aici se mai poate face ceva, mult mai greu sunt de schimbat lucrurile in sectorul corpului profesoral.

"Profesorii dedicati, cei care isi fac cu drag meseria fara sa fie retribuiti cine stie ce, sunt mai mult din generatiile vechi. Cei din generatiile noi nici macar nu sunt luati in seama, chiar daca sunt cativa care doresc sa faca acest lucru, care chiar sunt pregatiti bine, nu reusesc sa acceada in sistemul de invatamant, el este in asa fel facut incat noii veniti nu prea au cum sa intre.

Uitati-va la posturile care se scot pentru examenele de titularizare la matematica, uitati-va la interventiile politice care se fac pentru numiri in aceste posturi. Se fac interventii de la nivelul cel mai inalt din partid sau din ministere si se fac si ilegalitati. Asa se intampla peste tot in tara, si nu vorbesc despre un partid anume, toate au procedat la fel", spune raspicat Radu Gologan.

Si lucrurile poate nu ar fi atat de scandaloase precum sunt, daca cel care mizeaza pe relatiile sale in zona politica ar fi si competent. "Daca ar fi avut 9 sau 10 la examenul de titularizare isi lua un post. Nu! El vrea un post intr-o anumita scoala, el fiind un profesor care acum doi ani de zile a luat 2 la examenul de titularizare. Asta va vor spune toti profesorii, mai ales cei tineri. Au ajuns bataia de joc a sistemului de invatamant".

"Suntem noi impotriva tuturor!" - ce crede un profesor de la un liceu de elita despre Bac-ul 2011

Ce facem cu marea masa de tineri care nu au niciun fel de cunostinte sau competente?

Profesorul Gologan considera ca ministrul Funeriu a venit cu bunavointa, cu dorinta de a face reforma asa cum a invatat din sistemele educationale din alte tari. Intrebarea este se pot aplica in Romania regulile din alte tari?

"Deocamdata nu se vede nimic. In afara de o lege care este relativ buna, care are niste principii corecte, chiar daca nu sunt ale noastre toate, nu vad nimic. Inclusiv aceasta clasificare a universitatilor nu este dupa parerea mea cea mai obiectiva, e facuta cu o firma care face asa ceva contra cost. Nu mi se pare normal ca universitati care nu au produs niciodata valoare adevarata sa apara foarte sus in clasament.

Dar fara doar si poate s-a facut un prim pas: bacalaureatul si clasificarea universitatilor. Sper sa nu mai vedem tot felul de universitati-afaceri care dau si sute de doctorate.. Mi-e teama insa ca reforma nu merge inca si ca sistemul politic va influenta in negativ aceste incercari de reforma", marturiseste Radu Gologan.

Paradoxal poate pentru unii, in opinia sa cel mai bine ar fi fost ca sistemul romanesc de invatamant sa fi ramas cel de dinainte de '89, reparat insa in anumite puncte. Si asta pentru ca el era, prin reforma lui Spiru Haret, adaptat necesitatilor Romaniei, iar dupa ce, in perioada interbelica, preluase foarte multe lucruri bune din scoala franceza si germana, ulterior s-a imbunatatit preluand, vrand-nevrand, si anumite aspecte din sistemul de invatamant rusesc.

"Regulile au fost foarte bune, manualele au fost foarte bune si oamenii au facut scoala. Daca va uitati la Rusia, ea nu a schimbat foarte mult din sistemul de intavatamant si sta foarte bine mai ales la capitolul excelenta si educatie medie.

La noi problema mare este aceasta mare masa care nu a trecut bacalaureatul si care e formata din persoane care nu au niciun fel de cunostinte si competente. M-am intalnit cu oameni tineri care au facut scoli de doi lei, sa spun asa, carora daca le explici ceva foarte repede nu sunt in stare sa te urmareasca. Sau care nu sunt in stare sa faca un calcul elementar, de inmultit niste sume de bani cu un numar de persoane si un numar de zile, gresesc ordinea operatiilor", spune acesta.

As vrea sa vad foile matricole ale candidatilor in alegeri

Marea temere a profesorului este legata de influenta nefasta a politicului asupra invatamantului romanesc.

"Eu i-am spus de la inceput domnului Funeriu, de cand s-a apucat: Orice, dar nu lasati reforma deoparte! Mergeti mai departe, chiar daca sunt lucruri care nu se pot realiza sau care dau gres, le reparam pe drum. Nu mai putem opri totul si porni o alta reforma. Daca pornim cu un alt guvern o alta reforma, nici in 2030 nu vom mai avea oameni competenti sa produca ceva in tara asta, ca sa conduca nici nu mai vorbesc, nu avem demult", considera Radu Gologan.

De la inaltimea performantelor sale profesionale, acesta nu pregeta sa le pretinda politicienilor care ne conduc sa isi demonstreze mai intai competentele intelectuale.

"As vrea sa vad la fiecare candidat la alegeri foaia matricola. Nu e vorba de note, dar ea spune ceva statistic, vreau sa stiu ca nu a luat trei ani la rand 6 la matematica si 6 la romana. Vreau sa vad ca undeva a excelat.

Eu asa le spun si copiilor mei si nepotilor mei: nu vreau sa fiti buni la toate, poate ca nu aveti talent sa deveniti eu stiu ce, dar macar sa va gasiti un domeniu care sa va pasioneze si in care sa va pregatiti sa excelati. Daca sariti intr-un picior cel mai sus din lume, asta este o realizare pentru ca e nevoie de talent, antrenament si munca".

O posibila solutie

Profesorul recunoaste ca toata lumea vorbeste prea mult pe acest subiect, dar de facut se face prea putin. "Si eu spun multe si pe urma ma gandesc ca am vorbit despre lucruri care nu se pot face, cine sa le faca?", recunoaste acesta.

Si totusi, o solutie buna ar fi, in opinia sa, desemnarea unui grup restrans de profesionisti care sa modernizeze curricula scolara si sa coordoneze rescrierea manualelor, asumandu-si si responsabilitatea in mod corespunzator.

"De exemplu, in Statele Unite manualele de matematica de la universitatile de stat sunt relativ unice, in sensul ca circa 70% din universitati in primii doi ani folosesc acelasi manual, scris la inceputul anilor '60. Aceste manuale au fost in permanenta perfectionate pastrand aceeasi structura.

La noi exista zeci de manuale, la fiecare doi ani se schimba programa, nu mai stii notatiile, manualele se umplu de tot felul de bazaconii. Daca deschideti un manual de matematica veti vedea ca trei sferturi din el contine numai notatii formale, care nu au nicio legatura cu matematica si care ii sperie pe parinti, ii sperie pe copii. Cu totii stim asta, dar parca suntem blestemati sa nu putem iesi din acest marasm", conchide Radu Gologan.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Radu Gologan, #reforma educatie, #Daniel Funeriu ministru, #clasificare universitati , #ministrul Educatiei