Eroarea unui ministru comunist (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 18:21
8785 citiri
Eroarea unui ministru comunist (Opinii)
Foto: Arhiva

Cand o persoana traieste in eroare, bunele sale intentii, efortul si munca sa pot fi degeaba. Ele fac mai degraba rau decat sa ajute, iar onestitatea sa este depasita de fatalitatea pe care o moseste prin drumul gresit pe care isi asaza actiunile.

Probabil, ministrul Daniel Funeriu este bine intentionat. Chiar daca are nevoie sa ii fie soptite conferintele de presa, in ciuda dezacordurilor si gramaticii aproximative pe care o foloseste ca sa se exprime, putem presupune ca ministrul Educatiei isi doreste sincer sa imbunatateasca sistemul pe care il conduce.

Rezultatele celor doua sesiuni ale bacalaureatului din 2011 le cunoasteti. Pe scurt, dezastruoase. Nu pentru ca procentul celor care trec examenul trebuie sa fie a priori cat mai mare, ci pentru ca ele reflecta o situatie generala in care se afla educatia romaneasca. Oricat s-au cerut explicatii si, eventual, cativa vinovati pentru acest esec al scolii in intregul ei, ministrul a preferat sa ridice din umeri neputincios, trambitandu-si poezia cu "oglinda" pusa in fata tinerilor si societatii in general.

Intr-adevar, nimic mai gaunos, nimic mai iresponsabil. In sensul refuzului de a-si asuma, intr-un fel sau altul, cel putin o parte din acest dezastru.

Pentru cei care poate nu au inteles deja cine este vinovat de esecul din educatie, Daniel Funeriu face precizarile de rigoare. "Culpa este una colectiva si trebuie sa ne-o asumam ca natiune", spune ministrul. Pentru ca ar fi fost banal sa spui ca vina o poarta, in ordinea importantei - elevii, profesorii, parintii, responsabilii decizionali din cadrul ministerului si insusi ministrul, Daniel Funeriu a ales sa arunce pacatul inculturii unei generatii distruse asupra tuturor.

Sa-i recunoastem eleganta si amabilitatea de a nu arunca stigmatul doar asupra Opozitiei. Sau asupra presei.

Si, totusi, mai concret, cum a ajuns ministrul Educatiei la aceasta concluzie. Ce anume l-a determinat sa blameze o natiune intreaga pentru prostia si lenea unor loaze pervertite? Ii dam cuvantul, fara sa-i suflam nimic.

"Important este sa ne uitam inspre viitor. Este prea putin important cine e responsabil. Daca ma intrebati, punctual, e vorba de o responsabilitate colectiva pe care trebuie sa ne-o asumam ca natiune. Ar fi ieftin, politicianist si un lucru care am incercat sa nu ma caracterizeze, sa arunc in stanga si drapta cu cuvinte goale de continut. Asta e radiografia societatii. De aici trebuie sa o ducem mai departe.

Vreau sa ma distantez de toti cei care vor o Romanie cu mana intinsa. Eu vreau o Romanie cu fruntea sus" - D. Funeriu.

Ceva mai comunist de atat nu cred ca ar fi reusit sa produca nici macar Nicolae Ceausescu, fie si daca s-ar fi lasat prada tuturor ideilor cretine soptite de catre soata Elena. "Ar fi ieftin...". In primul rand, ca nu ar fi deloc usor si nici ieftin sa cauti, sa identifici si sa demonstrezi adevaratii responsabili ai unei situatii catastrofale.

Cel mai usor lucru din lume e sa lasi vina sa pluteasca generic peste capul tuturor. La nimereala, exact asa cum au facut intotdeauna si comunistii, mai ales atunci cand vinovatii se ascundeau in randul lor sau chiar ei se faceau responsabili de cutare lucru.

Nu strategiile politice ale ministerului, nu programele scolare superflue si fara aplicabilitate practica, nu lipsa de implicare a factorilor decizionali din minister, nu taierile salariale si exodul in masa a ultimilor profesori buni din invatamant, nu disparitia si disolutia institutiilor statului si a reperelor morale si, deloc in ultimul rand, nu elevii fara nicio motivare, morala sau economica, sunt de vina pentru dezastrul de la bacalaureat, ci noi toti - 22 de milioane de romani.

Nici macar o gandire mai pervertita, mai stalcita si mai perversa nu cred ca ar fi putut naste vreo ineptie mai mare. Insa, daca Funeriu poate sa declare ca misiunea sa a fost implinita, din moment ce a nu s-a mai copiat la examen si menirea sa a fost sa arate romanilor "adevarata fata" a educatiei, atunci nu mai trebuie sa avem nicio asteptare nici pe viitor. Ce poti sa primesti de la un Guvern al carui premier considera ca ministrul Educatiei si-a facut datoria dupa acest dezastru?

In aceeasi logica, trebuie sa fim fericiti pentru ca traim mai prost, dar suntem deschizatori de drumuri ai austeritatii; sa fim bucurosi ca guvernantii nu isi tin promisiunile de recuperare a taierilor bugetare si tot asa. Ca si cum un succes nu ar fi fost tocmai respectarea acestora. In aceasta lume intoarsa pe dos consecventa lui Funeriu in eroare si comunism ajunge sa fie apreciata pana si de nevinovati.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Daniel Funeriu ministrul Educatiei, #rezultate BAC 2011, #Rezultate Bacalaureat 2011 sesiune toamna , #ministrul Educatiei