Ministerul Educatiei a cheltuit degeaba 18 milioane de lei pentru evaluarea universitatilor

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 11:31
2406 citiri
Ministerul Educatiei a cheltuit degeaba 18 milioane de lei pentru evaluarea universitatilor
Foto: Romania Libera

Ministerul Educatiei pregateste cheltuirea a peste 4 milioane de euro pentru evaluarea universitatilor, proces ce a fost facut deja de agentia pe care o are in subordine.

Dupa ce, timp de patru ani, statul roman a cheltuit peste 18 milioane de lei pentru evaluarea institutionala a universitatilor, prin Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, decide sa nu foloseasca datele obtinute de agentie si sa apeleze la agentii din strainatate.

Masura a fost inclusa in noua Lege a Educatiei si a fost anuntata chiar de catre seful statului, in ziua promulgarii actului normativ, scrie

Gandul.

Noua evaluare vizeaza clasificarea universitatilor, proces de a carui soarta va depinde alocarea fondurilor publice catre rectorate.

"Criteriile de evaluare care s-au incetatenit pana acum nu sunt in viziunea acestei legi, sunt nerelevante", a explicat Funeriu faptul ca expertizarea va fi facuta de o agentie straina ce urmaza sa fie numita de Guvern. Ceea ce nu explica de ce ministrul nu a oprit la timp procedurile Agentiei Calitatii, pe care le considera "nerelevante" si al carei corp de evaluatori, platit din taxele incasate de la universitati (cuprinse intre 63000 de lei si 180000 de lei) a ajuns la peste 1100 de angajati.

Intrebat de jurnalistii de la Gandul despre aceasta situatie, seful invatamantului da ca exemplu alte state europene.

"Prima clasificare a universitatilor si ierarhizare a programelor de studii va fi facuta asa cum a fost facuta in Danemarca, in Germania cu experti si organisme straine. Criteriile de evaluare care s-au incetatenit pana acum nu sunt in viziunea acestei legi, sunt nerelevante.

O evaluare relevanta este una care are criterii de output: care sunt rezultatele, nu cati bani absoarbe o universitate, ci ce face cu ei", a subliniat Daniel Funeriu, precizand ca banii pentru clasificarea universitatilor vor veni atat din bugetul propriu al MECTS, cat si din fondurile de post-aderare.

"Costul depinde de o serie de factori care in acest moment nu sunt cuantificabili. Trebuie sa fie facut un caiet de sarcini, sa definim anvergura si elementele. Nu ma indoiesc ca foarte repede vom avea raspunsul practic referitor la cine va evalua si care sunt parametrii", a spus Funeriu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#evaluare universitati, #Funeriu evaluare universitati, #legea educatiei, #Agentia Romana Asigurare Calitatii Invatamantul Superior , #ministrul Educatiei